Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
152 syf.
6/10 puan verdi
BİN HÜZÜNLÜ HAZ / Hasan Ali Topbaş (2000)
1999 Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü’nü almış, Türk edebiyatının en iyi yüz romanından biri olarak gösterilen bir eser. Yeri gelmişken söyleyeyim: Ben kitapların giriş cümleleri konusunda çok titizimdir, zira kitabın geneli için çok önemli bir ipucu olduğunu düşünürüm. Bu kitapta da yazar harika bir giriş yapıyor: "Beni en çok suçtan arınmışlığım tedirgin ediyor. Uzunca bir süredir, ruhumun derinliklerinde bütün şiddetiyle hissediyorum bunu." Öte yandan bir mesajı olmayan kitapları okuyamıyorum. Ayrıca bir romanda olay örgüsünün, kitabın cazibesini mutlaka artırdığı/azalttığı kanaatindeyim. Hasan Ali Topbaş, kitap boyunca büyülü âlemlerde dolaşıyor, La Fontaine'den giriyor Binbir Gece Masalları'ndan çıkıyor, Don Kişot'tan bahsediyor, Dava’ya (Gregor Samsa'ya) göndermeler yapıyor. Ama son bölüme kadar ben ne anlattığını anlayamadım açıkçası. Okunacaksa ne anlattığından ziyade nasıl anlattığı için okunmalı. Müthiş bir dil kullanmış. Kafkavâri bir kitap olmuş. Açıkçası bana hiç hitap etmeyen bir kitap. Şüphesiz, bunca insan takdir ederken ben beğenmiyorsam bir hikmeti vardır, kusur bendedir. Demek ki neymiş? Kitabın giriş cümlesine çok da kanmamak lazımmış:) Şöyle de güzel bir pasaj var ama: "’Hayat nedir?’ diye sorarsan, bilmiyorum evlat; sormazsan biliyorum..." (Haraptarlı Nafi)
Bin Hüzünlü Haz
Bin Hüzünlü HazHasan Ali Toptaş · Everest Yayınları · 20194,458 okunma
130 syf.
5/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
#binhüzünlühaz #hasanalitoptaş ===Okuduğum ilginç kitaplardan biriydi. Ne okuduğumu anlayamadan sürüklenircesine okudum. Alaaddin 'i arayan bir kadın. Kafasının içinde Alaaddin' in sesini duyduğunu ve onunla konuştuğunu söylerek, herkese onu sorarak aramaktadır. Öyle bir arıyor ki var mı, yok mu anlamıyorsunuz. Yazarın uzun cümleleri, gizemli ve ucu açıkta kalan anlatımı sizi okumaya zorluyor.Yazarın cümlelerle oynayışı, belirsizlik içinde okumanızı sağlıyor. Kafka benzeri anlatım diyebilirim. Kitabı bitirdikten sonra" ben ne okudum şimdi" diyebildim.Kitaptan alıntı yapmakta çok zor, zincirleme birbirini takip eden, bitmek bilmeyen uzun cümleler. ** Kitaptan bazı alıntılar; *HARAPTARLI NAFİ: Hayat nedir diye sorarsan, bilmiyorum evlat ; Sormazsan biliyorum... **Beni en çok suçtan arınmışlığım tedirgin ediyor. Uzunca bir süredir, ruhumun derinliklerinde bütün şiddetiyle hissediyorum bunu. ##Okumaya çalışın derim...
Bin Hüzünlü Haz
Bin Hüzünlü HazHasan Ali Toptaş · İletişim Yayınları · 20154,458 okunma
Reklam
152 syf.
10/10 puan verdi
·
8 saatte okudu
Biraz uzun bir inceleme. Çünkü mevzu bahis Hasan'ım Ali'im...
Haraptarlı Nafi “Hayat nedir diye sorarsan, bilmiyorum evlat; sormazsan biliyorum…” “…bu Alaaddin, hiç tadılmamış bir özlemin, kelimelere dökülmemiş bir duygunun, henüz şekline göz değmemiş bir eşyanın, ya da hayali bile kurulmamış bambaşka bir hayatın adı olabilir…” kitabın özeti olabilecek bir alıntı. Sf. 47 Bin Hüzünlü Haz Hasan Ali Toptaş…
Bin Hüzünlü Haz
Bin Hüzünlü HazHasan Ali Toptaş · Everest Yayınları · 20194,458 okunma
152 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Oysa, uzun süredir buralarda kimse kimseyi tanımıyor artık.
Bir arayışın romanı Bin Hüzünlü Haz. Arayış dedik ama ne aradığımızı, nerede aradığımızı, arayıp aramadığımızı da bilmiyoruz aslında. Bulmak istiyor muyuz orası da meçhul bir arayış bu. Ve sonuç olarak metnin içinde şu cümle ile karşılaşıyoruz. “Ne yazık ki insanın aradığını hiçbir zaman, hiçbir yerde bulamayacağını da bilmiyormuşum. Bulamazmış
Bin Hüzünlü Haz
Bin Hüzünlü HazHasan Ali Toptaş · Everest Yayınları · 20194,458 okunma
130 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Bin Hüzünlü haz -Yoksa Bin hazlı hüzün mü demeliyim- Haraptarlı Nafi'nin o baştaki sözünün şerhi gibi. Ya daların birbirine ulandığı, sonsuz ormanlarda kanat çırpan bilinçaltından duyulan kanat sesi kelimeler... Bu cümlelerimi daha fazla uzatmayacağım. Ne ben hasan Ali Toptaş'ım, Ne o Alaaddin'i arayan kişiyim ne zihnim öyle geniş bir zihin ne de bu yazım bir Bin Hüzünlü Haz Bu kitap bize başlı başına anlatmak nedir onu anlatıyor. Susmak mı, söylemek mi, yarım bırakmak mı, farklı haritalar çizip bu haritaların birleştiği noktaları -her bir bilinçaltında hayat bulan o kelimeleri-, o kelimelerin omuzlarındaki duyuş, düşünüş biçimlerini çözmek mi Anlatmak mıdır aramak, aramak mıdır anlatmak "Sorarsan bilmiyorum Sormazsan biliyorum."
Bin Hüzünlü Haz
Bin Hüzünlü HazHasan Ali Toptaş · İletişim Yayınları · 20154,458 okunma