Karmatiliğin bir devamı olan Batınîlik hareketinin Büyük Selçuklu devletinde ilk kez boy göstermesi, Melikşah zamanına rastlar. (...) Batıniler, İsmaili mezhebinin “Nizar” koluna mensupturlar. Bu hareketin öncülüğünü, Hasan b. Sabbah (Ölm. 1124) adında Deylemli terör uzmanı yaptı. Aynı zamanda güçlü bir alim olan Hasan b. Sabbah, korkunç bir
Bütün Bu olaylardan sonra Şiilik, Musa İbn Ca'fer'i tutan ve onun soyundan gelen diğer önderleri de imam olarak tanıyan On İki İmamcılar (İsnâ-Aşeriyye) ile İsmail'i tutanlar ve onunla Ali soyunun imamlarının son bulduğunu kabul eden Yedi İmamcılar (Seb'iyye) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Bu sonuncu Grup İsmail'e bağlandığı için daha çok İsmaililer ya da İsmailiyye adıyla tanındı.
Sayfa 183
Reklam
İbn-i Hasan Sabbah felsefesi
Hiçbir şey gerçek değil, her şey mübah!!!
Sayfa 496Kitabı okudu
Cennetten dönen bu üç kişi artık çok başka bir insan haline gelmişlerdi. Hepsi cennete tekrar dönmek için çok güçlü bir istek duyuyorlardı. Hasan Sabbah tüm dünyaya bunu kanıtlamak için bir kaç elçinin önünde Süleyman ve Yusuf'a kendilerini öldürmelerini söyledi ve bu şekilde cennete tekrar gideceklerini söyledi. Onlar hiç şüpheye düşmeden intihar ettiler ve bunu mutlulukla yaptılar. İbn'i Tahir'e ise en önemli görev düşüyordu Nizam'ül Mülk'ü öldürecekti. Cennete gitmenin önündeki bu görevi başarıyla gerçekleştiren İbn-i Tahir sayesinde Hasan Sabbah artık kimsenin durduramayacağı bir kişilik haline geldi.
koridor yayıncılıkKitabı okudu
Hasan Sabbah ile Ömer Hayyam'ın tanışması
İnsanların kim oldukları sade adlarından mı anlaşılır sanıyorsun? Bakışlarından, yürüyüşlerinden, konuşma biçimlerinden de anlaşılır. Daha sen içeriye girer girmez, bilgili bir adam olduğunu, şana da şerefe de yabancı olmadığını, ama aynı zamanda ünü de unvanı da önemsemediğini, yolunu sormadan bulanlardan olduğunu anladım. Admı söyler söylemez iyice emin oldum. Ben, tek bir Nişapurlu Ömer bilirim. — Beni etkilemeye çalışıyorsan, başardın. Ya sen kimsin? — Sana adımı söyledim ama bir şey ifade etmedi. Ben, Kum'lu Hasan Sabbah'ım. Hiçbir şeyle övünmüyorum ancak onyedi yaşımdayken din, felsefe, tarih ve yıldızlar hakkında ne varsa okudum. — Her şeyi okumak asla olası değildir. Her gün öğrenilecek nice yeni şeyler vardır. — Sına beni. Ömer, oyun oynar gibi, karşısındakine bir kaç soru sordu. Eflatun, Euklides, Porphyrios, Ptolemaios, Dioscorides, Galenos ve İbn-i Sina hakkında. Sonra Şeriatın yorumlanması konusunda. Arkadaşının yanıtı her seferinde doğru, kesin ve kusursuzdu. Gün ağarırken, ne biri ne de diğeri uyumuştu. Vaktin nasıl geçtiğini anlamamışlardı. Hasan sevinçliydi, Ömer ise etkilenmişti. — Bunca şey bilene bugüne kadar rastlamadım, diye itiraf etti. Tüm bu birikimle ne yapmak niyetindesin? Hasan önce sitemle, ruhunun derinliklerinden bir sırrı çalmışlarcasına baktı, hemen sonra gevşedi, gözlerini yere indirerek: — Nizamülmülk'ün yanma gitmek istiyorum, dedi. Belki bana vereceği bir iş vardır.
34 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.