Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

hasci

hasci
@hasci·Bir kitap okudu
108 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Andıran Otu
Andıran OtuCenk Taner
8.7/10 · 35 okunma
Reklam
Sevgisine sahip çıkmamış bir adamdır o. İnanmayın fazla. Başka bir şey istemem, ona inanmanızdan başka! Zarfın içindeki adam odur, bunu da söyleyeyim. Sakin bir sesle söylersem, her şey ruhu memnun eder. Ne kadar parçasıysan kendinin, o kadar merak edersin kim olduğunu! Tanrıdan aldığı mektuplar sokaklarda, ellerde ve yerlerde! Dokun bana cesaretin varsa. Sevgilisine sahip çıkmamış bir adamım ben! Oysa çocukluğumda tam tersini düşünmüştüm.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
151 syf.
6/10 puan verdi
Yarıyıl tatili için eve geldiğimde kardeşimin kitaplığında görmüştüm bu kitabı. Konusundan bahsedince "o ne ya, sevmem öyle antin kuntin şeyler" demiştim. Benim böyle pis bir huyum vardır. Bana sunulan bir şeye burun kıvırır, reddederim. Sonra kendiliğimden o şeye yanaştığım da olur. Gerçi bu kitap bunu karşılayan bir örnek
Özür Dileriz
Özür DilerizLee Ki-Ho · OTHELLO KİTAP · 2022131 okunma
152 syf.
8/10 puan verdi
Doğrudan yazarın içinden gelen yazılar her zaman farklı bir yere sahip bende. Bu da onlardan biri. Yaşlılığında yalnızken yazmış kitabı ama sadece dert yakınmaktan ibaret değil. Hatta tam tersine o kadar farklı noktalara değiniyor ki, kitap yalnızlıktan bahsedecekken,yalnızlık filtresi ile yaşamdan bahseder bir hale bürünüyor. Ve kendisinin de söylediği gibi işin biraz acıklı olduğu kısımlarda bir şaka ile bu durumu geçiştiriyor. Günün sonunda kendisine acıma duygusuyla bakılan bir ihtiyar değil de insanoğlunun sayılıp sevilebilecek bir üyesi oluyor. Sayılıp sevilebilecek dedim ama bencil oluşuna dair söyledikleri, kendimden de bildiğim üzere pek de hayırlı bir yere çıkmıyor. Ama neyse o bahsi açmayalım şimdi. Yaşlı yalnızlığına dair çok sevdiğim iki şarkı var. Biri Barış Manço'dan Ömrümün Sonbaharı'nda. Kitap bu şarkının tonunda ilerler sanmıştım ama sonradan, bildiğim diğer şarkıya daha çok uydu: Moğollar-Çaya Kaç Şeker
Tek Yalnız Ben Değilim
Tek Yalnız Ben DeğilimJean-Louis Fournier · Yapı Kredi Yayınları · 20213,754 okunma
Reklam
Başkalarının varlığından rahatsız olan bir kuşum, beni evcilleştirmek zordur, başkalarından korkan ama "Tüylerin ne kadar güzel!" cümlesini duyabilmek için yine de başkalarına ihtiyacı olan bir kuşum, yalnız kalamamaktan korktuğu kadar yalnız kalmaktan da korkan bir kuşum. Yalnızlık, özgürlük için ödenen bedeldir. Sadık biri değilim, özgürlüğümü kaybetmeyi istemiyorum. Kafeslerden korkuyorum. Yalnız olmak, özgür olmak demektir.
Yalnız kalmak, terk edilmek, unutulmak... Bunların hangisinden daha çok korkuyorum? Belki de unutulmak en kötüsü. Yalnız kaldığımda bir yerlerde birinin beni düşündüğünü hayal edebilirim hep. Terk edildiğimde özlendiğimi, o kişinin yaptığından pişman olduğunu hayal edebilirim. Unutulduğumda ise hayal edecek hiçbir şey bulamam. Sanki bu dünyada hiç var olmamışım gibi... En kötüsü de beni unutan kişiye öfkelenmem söz konusu bile olamaz, çükü o bunu bilerek yapmamıştır ki.
Dürüstlükte huzur var, beni nadiren överdin: Çok nadiren. Tanıştıktan birkaç hafta sonra sana demiştim ki, sinirimi bozan şey, beni ne zaman çekici bulduğunu asla bilememek. Şimdi, dedin. Böyle şeyler söylediğin zaman.
96 syf.
7/10 puan verdi
Farklı karakterleri dinleme işi beni kandırmayı her seferinde başarıyor. Çok güzel bir biçim bence. Kitabı okurken bir film izliyormuşum gibi hissettim. Film kültürüm hiç olmadığından güzel güzel anlatamayacağım ama her şeyiyle zihnimde canlandı. Görüntünün hafif sarı soluk oluşu bile... 71. sayfada bahsi geçen şarkıyı o an açtım. Kitabın kalanını, enstrümantal olan bu parça ile okudum. Kafamda canlanan filme de o kadar yakıştı ki anlatamam. Bir de işin ilginci, rastgele seçtiğim kitaplar art arda aynı temaya sahip oluyor ne zamandır. Geçenlerde bir üçlemem vardı, konusu mühim değil. Şimdiki son üç kitabım da net bir şekilde gruplanabilir.
Şairin Vedası
Şairin VedasıForrest Gander · Yapı Kredı Yayınları · 201966 okunma
96 syf.
6/10 puan verdi
Bilinç akışı tekniğinin mucidi olarak kabul ediliyormuş kendisi. Bu tarzın sevicisi olarak teşekkür ediyorum. Kitapları, onlardan çok fazla şey beklemeden okuyorum. Gündelik hayatımda aklıma gelmeyecek bir düşünme yoluna sokmaları yeter de artar benim için. Hele böyle sayfa sayısı az kitaplar, herhangi bir sorumluluğa sahip değildir. İlk sayfalarda pek beğenmedim kitabı. "Olsun," dedim "beni 1900'lerin Fransa'sında gezdirse yeter." Normalde zaman, mekan, karakter ve olay örgüsünü birbirinden ayırarak inceleyici bir bakışla bakamam. Aslında bunu yapsam iyi olur çünkü yazmaya hevesli birisi olarak işime yarayacak çıkarımlarda bulunabilirim. Olayın his boyutunu es geçip kitaplara formüle edilişleri üzerinden yaklaşmak da bu işin bir diğer tarafı tabi. Ama her meselede olduğu gibi bunda da makul bir orta yol vardır elbet. Bu kitapta Fransa'da gezeyim en azından demişken bilinçsizce mekanı çekip almışım aslında. Sonradan karaktere alışınca fark ettim. Bu sefer işin içine karakter de girince her ikisini ayrı ayrı ele alabildiğimi fark ettim. Burada başka bir bahis daha açmama gerek: Düşündüm ki kitaplarda alışmanın en zor olduğu öge karakter. Zaman, mekan ve hatta olay örgüsü bile daha kolay ısınabildiğimiz şeyler. Bilinç akışı ile yazılmış kitaplarda ise karakter metnin büyük bir kısmını kapladığı için bu kitaplara ısınmak daha fazla zaman alabiliyor. Bu kitap özelinde söylemiyorum, bu tarz kitaplar okurken başlangıçtaki sıkılma ya da beğenmeme hislerine pabuç bırakmadan, ileride çok daha farklı hissederek ilerleyeceğini bilerek okumak gerekiyor.
Defneler Kesildi
Defneler KesildiÉdouard Dujardin · Konu Kitap · 2021493 okunma
Reklam
96 syf.
7/10 puan verdi
Büyüleyici bir kadın dense gözümde İranlı bir kadın canlanır. Güzellik değil burada kastettiğim, mistik hava. Yine aynı şekilde, kadim, insanı derinden etkileyecek cümlelerden bahsedilse aklıma Farsça gelir. En eski masallar, en mistik yaşantılar o coğrafyayı hatırlatır bana. Bu kültürle beslenmiş bir edebiyat kuşkusuz çok derin ve bir o kadar etkileyici olacaktır. Kitap da bunun kanıtı olabilecek nitelikte. Çok kasvetli bir hava vardı. Hatta kimi zaman vahşetin dozu anlık olarak çıtayı aşıp beni rahatsız etti. Bir anlaşılmazlık kitabın tamamına hakimdi ve bu anlaşılmazlık, olay örgüsüne değil de kendisine bağlayarak, anlatılanları bir yere koyma güdümü tetikleyerek kitabı tek seferde bitirmeme sebep oldu. Bir zihni takip etmek kolay değildir. Hele böyle, her şeyin gerçekdışı olduğu bir kitapta ipini ucunu kaçırıvermek, sonrasında her cümleyi "amaan kafasındaki delüzyonları işte" diyerek okuyup geçmek içten bile değildir. Yalnız böyle olmadı. İşin garibi bu tehlikenin yanından bile geçmedim. Her cümlenin bende bir karşılığı vardı, demiyorum elbet ama hepsi bana bir doğallıkla geçti. Başka bir zihinde üretilmesi nedeniyle ulaşılamaz hissettirmedi. Yazarın intihar ettiği bilgisiyle okumam da kitaba ve cümlelere ayrı bir özen göstermeme neden olmuş olabilir.
Kör Baykuş
Kör BaykuşSadık Hidayet · Yapı Kredi Yayınları · 202328,2bin okunma
715 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.