Büyük İngiliz felsefecisi ve matematikçisi Bertrand Russel’ın çok güzel bir sözü vardır: “İnsanların bildiği ve bilimin keşfetmediği hiçbir şey yoktur.” Bu kadar basit. Atatürk de aynı fikirde. “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir, başka mürşit aramak gaflettir, cehalettir” diyor.
Bilimsel refleksi olmayan toplumlar sorunlarını kavgasız gürültüsüz çözemezler. Atatürk boşuna mı "Hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir; ondan başka mürşit aramak gaflettir, dalalettir" demişti?
Reklam
Büyük İngiliz felsefecisi ve matematikçisi Bertrand Russel’ın çok güzel bir sözü vardır: “İnsanların bildiği ve bilimin keşfetmediği hiçbir şey yoktur.” Bu kadar basit. Atatürk de aynı fikirde. “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir, başka mürşit aramak gaflettir, cehalettir” diyor. Yani, ona göre de biz bir şey biliyorsak bilim sayesinde biliyoruz, dolayısıyla çocuklarımız önce bunu öğrenmeliler. Evet, din de sosyolojik bir olgudur, bunun öğrenilmesi, bilinmesi gerekir. Ama devletin yapacağı şey en fazla dinler tarihini okutmak, din felsefesini, sosyolojisini öğretmek olabilir. Bu kadar. Eğer ki sen irrasyonel birtakım öğelerle uğraşmak istiyorsan bunu aile içinde yapabilirsin, buna kimse karışmaz ama bunu memlekete empoze etmeye çalışma. Tevhid-i Tedrisat’ın yani eğitim birliğinin esası budur. Dünyada bir tane uygarlık var ve herkes bu uyarlığın gereklerini öğrenmeli. Uygarlığın gereklerini öğrenebilmek için de uygarlığın okulları tesis edilmeli.
'Hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir, başka mürşit aramak gaflettir, delalettir' sözün, kuşkusuz insanlık tarihinden çıkabilecek en önemli derstir.
Dikkat edilirse, Atatürk "Hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir." demektedir". "Hayatta tek hakiki mürşit ilimdir, fendir" dememektedir... Atatürk bilim dışı, yani kontrolüne imkan olmayan tüm diğer yollara sapmayı, pek haklı olarak gaflet ve dalalet yani aymazlık ve sapkınlık olarak nitelendirmiştir.
"Paşam, 'Bir Türk dünyaya bedeldir' sözünün altında aslında insan zeka, akıl ve becerisinin sonsuzluğuna duyduğun itimat yatıyordu. 'Hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir, başka mürşit aramak gaflettir, delalettir' sözün, kuşkusuz insanlık tarihinden çıkabilecek en önemli derstir. Üstüne basa basa ne demiştin? 'Her Terakki ve kurtuluşun anası hürriyettir.' Sen bize gelişme için mutlak gerekli gördüğün bu özgürlüğü bahşettin. Açtığın yol, yarattığın Cumhuriyet için sana minnettarız ve müteşekkiriz.Omuzlarıma yüklemiş olduğun görevin küçük bir kısmını tamamladım. Görevimin geri kalan kısmını tamamlamaya ve bayrağı, huzuruna getirdiğim oğlum Asım'ın nesline devretmek için son nefesine kadar elimden geleni yapacağıma söz veririm..."
Sayfa 120Kitabı okudu
Reklam
‘Hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir, başka mürşit aramak gaflettir, delalettir' sözün, kuşkusuz insanlık tarihinden çıkabilecek en önemli derstir.
Sayfa 119Kitabı okudu
Atatürk “Hayatta en hakikî mürşit ilimdir, fendir” demektedir; “Hayatta tek hakikî mürşit ilimdir fendir” dememektedir.
209 öğeden 31 ile 40 arasındakiler gösteriliyor.