Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Ana-Babanın Evladı Üzerindeki 80 Hakkı
İmam-ı Nesefi hazretleri bildiriyor ki: Ana-babanın evladı üzerinde seksen kadar hakkı vardır. Kırkı sağlığında, kırkı vefatından sonradır. Sağlığında olan kırk haktan onu bedenle, onu dil ile, onu kalble, onu da para iledir. Bedenle olan hakları: 01- Hizmet ederek rızalarını almak. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: “Ana-babasına hizmet edenin
İlm bir lücce-i bî-sâhildir Anda âlim geçinen câhildir (Nâbî - Hayriyye) lücce: deniz, umman bî-sâhil: kıyısı olmayan Nesir: İlim, kıyısı olmayan bir denizdir. Bunda kendini âlim sanan ise cahildir.
Reklam
HAYRİYYE-İ NÂBÎ’DEN
Şâir Nâbî’nin Hayriyye isimli manzum eserinden, oğluna, Ramazân-ı şerîf ayının kıymetini bildiren nasihatler: Bî-maraz tâ ola cisminde tüvân Eyleme fevt-i sıyâm-ı Ramazân Savmdur kullarına lutf-i Hudâ Savma bizzât ider Allah cezâ (Vücudun hasta olmasını istemiyorsan sakın Ramazân-ı şerîf orucunu bırakma. Oruç, Cenâb-ı Hakk’ın kullarına bir lütfudur. Onun mükâfatını bizzat Allâhü Teâlâ verir.)
HAYRİYYE-İ NÂBÎ’DEN Şâir Nâbî’nin Hayriyye isimli manzum eserinden, oğluna, Ramazân-ı şerîf ayının kıymetini bildiren nasihatler: Bî-maraz tâ ola cisminde tüvân Eyleme fevt-i sıyâm-ı Ramazân Savmdur kullarına lutf-i Hudâ Savma bizzât ider Allah cezâ (Vücudun hasta olmasını istemiyorsan sakın Ramazân-ı şerîf orucunu bırakma. Oruç, Cenâb-ı Hakk’ın kullarına bir lütfudur. Onun mükâfatını bizzat Allâhü Teâlâ verir.)
Reklam
HAYRİYYE-İ NÂBÎ’DEN
Şair
Nabi
Nabi
’nin Hayriyye isimli manzum eserinden, oğluna, Ramazân-ı şerîf ayının kıymetini bildiren nasihatler: Bî-maraz tâ ola cisminde tüvân Eyleme fevt-i sıyâm-ı Ramazân Savmdur kullarına lutf-i Hudâ Savma bizzât ider Allah cezâ (Vücudun hasta olmasını istemiyorsan sakın Ramazân-ı şerîf orucunu bırakma. Oruç, Cenâb-ı Hakk’ın kullarına bir lütfudur. Onun mükâfatını bizzat Allâhü Teâlâ verir.)
Bir sabah bütün iyi şeylerin Ayvansaray iskelesinden hayal ülkesine doğru demir alan bir şirket-i hayriyye vapuru gibi aramızdan ayrıldığını gördük. Sonra Ayvansaray'ın suları çekildiğini yazdı gazeteler Süheyla hanımın Raci beyin Melahat mehveş ablanın Niko'nun Ercüment efendinin çekildiğini ise yazmadılar nedense Ama yok ama yoklar. Ne harma sigarası kaldı geriye ne olimpos gazozu ne Sadri alışık.
İbrahim Sadri
İbrahim Sadri
"İlm bir lücce-i bî-sâhildir Anda âlim geçinen câhildir" Nâbî, Hayriyye
14.Gece (14 Nîsân Perşembe’yi 15 Nîsân Cuma’ya bağlayan gece) Kadr Gecesine ulaşıp Haceru’l-Esved ile Makâm-ı İbrâhîm arasında namaz kılmış gibi olur ve melekler onun terâvîh kılmış olduğuna dâir şâhit olarak (mahşere) gelir. (Kitabu'l-meva iz fi fününi'l-mecális, Zühretü'r-riyad, Ismail Hakkı, Mecalisü'l-va'z ve't-tezkir, sh:88-90, Osman el-Hobevi, Dürratü'l-vä`zin, sh:16,17; Muhammed Hayri, Mecális-i Hayriyye ve mefatih-i ilmiyye, sh:15-99)
Reklam
12.Gece (12 Nîsân Salı’yı 13 Nîsân Çarşamba’ya bağlayan gece) Allâh-u Te‛âlâ kendisine yetmiş adet makbûl hâc ve makbûl umre ecri yazar ve kıyâmet günü (mahşere) dolunay gecesindeki ay gibi (nurlu olarak) gelir. (Kitabu'l-meva iz fi fününi'l-mecális, Zühretü'r-riyad, Ismail Hakkı, Mecalisü'l-va'z ve't-tezkir, sh:88-90, Osman el-Hobevi, Dürratü'l-vä`zin, sh:16,17; Muhammed Hayri, Mecális-i Hayriyye ve mefatih-i limiyye, sh:15-99)
11.Gece (11 Nîsân Pazartesi’yi 12 Nîsân Salı’ya bağlayan gece) Dünyâdan suya kanmış olarak çıkar ve Sırât’ı göz kapan şimşek gibi geçer. (Kitabu l-meva iz fi funünil-mecâlis, Zühretü'r-riyad, Ismail Hakkı, Mecâlisü'l-vaz ve't tezkir, sh:88-90, Osman el-Hobevi, Dürratü'l-vozin, sh:16,17; Muhammed Hayri, Mecalis-i Hayriyye ve mefatihi ilmiyye, sh:15-99)
10.Gece (10 Nîsân Pazar’ı 11 Nîsân Pazartesi’ye bağlayan gece) Allâh-u Te‛âlâ kendisine dünyâ ve âhirette selâmet nasîb eder ve iki cihânın hayırlarını bahşeder. Ayrıca yetmişbin ve daha fazla kişi hakkında şefaatçi kılınır. (Kitabu'l-meva iz fi funanil-mecâlis, Zühretü'r-riyad, Ismail Hakkı, Mecâlisü'l-va'z ve't-tezkir, sh:88-90, Osman el Hobevi, Dürratü'l-va izin, sh:16,17;Muhammed Hayri, Mecalis-i Hayriyye ve melatih-i ilmiyye, sh:15-99)
9. Gece Teravih
9.Gece (9 Nîsân Cumartesi’yi 10 Nîsân Pazar’a bağlayan gece) Tövbekâr Dâvûd (Aleyhisselâm)ın ibâdeti ve Rasûlüllâh (Sallellâhu Aleyhi ve Sellem)in tâati kadar Allâh-u Te’âlâ’ya ibâdet etmiş gibidir. (Kitabu'l-meva iz fi fününil-mecâlis, Zühretü'r-riyad, Ismail Hakkı, Mecálisü'l-va'z ve't-tezkir, sh:88-90, Osman el-Hobevi, Dürratü'l-va'zin, sh:16,17; Muhammed Hayri, Mecális-i Hayriyye ve mefatih-i ilmiyye, sh:15-99)
33 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.