Heyet 4
Puan vermedi·280 syf.··
2026 6. kitabı
·
4 günde okudu
·
Okunma: 28 Mayıs 2026 19:18
Alp Er Tunga gerçekten Türk destanlarında geçen çok önemli bir figürdür. İran kaynaklarında onun karşılığı genellikle “Afrasyab” olarak geçer. Özellikle Şehname içinde Pers-Turan savaşlarında büyük bir düşman olarak anlatılır. Türklerin ilk büyük hükümdarlarından biri olarak kabul edilir ama “peygamber” olduğu görüşü tarih dünyasında genel kabul görmez. Bu daha çok bazı yorumcuların veya ideolojik eserlerin iddiasıdır. Kur’an’daki Zülkarneyn ile Alp Er Tunga’nın aynı kişi olduğu da kesin tarihî bilgi değildir. Bu konuda: Büyük İskender diyenler, Pers kralı diyenler, Türk hükümdarı diyenler vardır. Yani bu tamamen tartışmalı bir konudur. Viking kısmına gelirsek: Vikingler tarihsel olarak İskandinav kökenlidir. İlk merkezleri bugünkü Norveç, Danimarka ve İsveç çevresidir. Almanya çevresindeki Germen topluluklarıyla bağlantıları vardır ama “Türk kökenli oldukları” akademik tarihte kabul edilen bir görüş değildir. Bazı araştırmacılar runik alfabeler ile Göktürk alfabesi arasında benzerlik kurmuştur. Ancak benzer alfabe olması doğrudan aynı millet olduklarını kanıtlamaz. Etrüskler konusunda: Etrüskler gerçekten Roma’dan önce İtalya’da yaşamıştır. Kökenleri hâlâ tam çözülememiştir. Türk kökenli olduklarını savunan bazı araştırmalar vardır ama bu ana akım tarih görüşü değildir. Herodot onların Anadolu’dan geldiğini yazmıştır. Buradan hareketle bazı kişiler Türk bağlantısı kurmaya çalışır. Tomris Hatun kısmı ise tarihî olarak daha güçlü kaynaklara dayanır Tomris Hatun gerçekten yaşamış kabul edilen önemli bir hükümdardır. Pers kralı Büyük Kyros ile savaştığı antik kaynaklarda geçer. Kyros’un ölüm şekli tam kesin değildir ama Herodot’un anlattığı “kan dolu kap” hikâyesi tarihin en meşhur anlatılarından biridir.
Tarih
Heyet IVHalil Yaşar Kollu · Lopus Yayınevi · 2020957 okunma
Herodot üzerine...
Puan vermedi·832 syf.··
2026 1. kitabı
Herodot'un gördüklerini ve duyduklarını derlediği bir eser. Sıradan bir okuyucuysanız popülerliğine aldanıp almayın. Antik yer, nehir, şehir isimlerini ve dönemin siyasi, sosyal durumunu bilmeden verimli bir okuma yapmanız mümkün değil. Bazen anlatılanlar çok karmaşık ve sıkıcı olabiliyor. Fakat sırf iskitlerden bahsettiği 3. bölümü okumak için bile almaya değer. İskitlerin türk kökenine dair ufak aytıntılar görebilirsiniz.
TarihHerodotos · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20191,210 okunma
Ne Kadar Kitap Kurdusun?
0-30p: Kontrollü okuyucu 📖 40-70p: Hafif bağımlı 👀 80p+: Geçmiş olsun, kitaplar seni ele geçirmiş 😅
Eğer bugün yaşasaydı kesinlikle Google'ın başında olurdu.
8/10
·432 syf.··
Beğendi
·
2026 7. kitabı
·
16 günde okudu
·
Okunma: 19 Mart 2026 12:45
Yazarın bir önceki kitabı Julius Caesar'ı okumuş ve tadı damağında kalmış biri olarak, bir diğer biyografi olan Büyük İskender'e de şans vermem gerektiğini düşündüm ve hiç pişman olmadım. Yazarın akıcı anlatımıyla Büyük İskender'e olan merakım birleşince, kitabın hiç bitmemesini istedim. Makedonyalı İskender; hem yaşadığı süre boyunca yaptıklarıyla hem de ardında bıraktığı mirasla (Helenizm, İskenderiye, İskenderun, Ptolemaios Hanedanı...) adından sıkça söz ettirmiştir. Bir çocuk düşünün; hocası Aristoteles olmuş, Lysimakhos'tan müzik ve edebiyat dersleri almış; Herodot ve Homeros okuyarak bugünkü Anadolu topraklarını, Mısır'ı, Babil'i, Asya'yı ve Hindistan'ı hayal ederek büyümüş. Bu nasıl bir vizyon, nasıl bir 'alfalık'! Eğer bugün yaşasaydı kesinlikle Google'ın başında olurdu. Büyük İskender Hindistan seferi tamamlanmış, ordu Gedrosia Çölü'nden geçerken harap olmuş, Pers yolculuğuna beraber çıktıkları askerleri ve generalleri artık yorulmuş, mental olarak bitmişler... Tüm bu handikaplar İskender'in aleyhineyken, o hâlâ gelecekteki seferlerini planlıyor. Batıda Roma ufak ufak büyüyor, bizim Makedonyalı orayı düşünüyor; Arap Yarımadası'nda gitmediği yerler, kafasında Hazar'ı geçip İskitya'ya gitme hayalleri var... Çok büyüksün İskender, senden büyüğü gelmedi! Philip Freeman
1000Kitap
Büyük İskenderPhilip Freeman · Kanes Yayınları · 202129 okunma
Puan vermedi·832 syf.··
2025 45. kitabı
·
39 günde okudu
·
Okunma: 31 Aralık 2025 22:25
Bodrumlu yazar Herodot, tarihin babası olarak anılır. Sebebi, tarihi ilk defa yazan kişi olmasından değil; tarihi ilk defa bu şekilde ele alıp aktaran kişi olmasındandır. Okuyunca anlaşılacağı üzere hikâye dili ve yer yer öznel anlatım kullanır. Bu ise daha önceki tarih anlatımlarında bulunmayan bir özellikti. Bu açıdan tarih anlatımında çığır açmıştır. Bugüne gelen yerleşik birçok bilginin menbaı da bu kitaptır. Örnek vermek gerekirse, Skyt (İskit) kraliçesi Tomris Hatun’un Pers Kralı Kyros (Kiros)’a söylediği ünlü söz olan: “Massagetlerin efendisi olan Güneş adına ant içerim ki, kan dökmeye doymayan adam, seni ben kanla doyuracağım.” gibi alıntıların çıkış yeri burasıdır. Gerçekten de yendikleri savaş sonrası meydanda Pers kralını bulup kafasını kan dolu bir tuluma sokarak öldürmüştür. Yine bunun benzeri, günümüzde çok daha fazla bilinen 300 Spartalı (Lakedaimon) efsanesinin gerçek dayanağı olan, Yunan devletlerinin Perslerle karşı karşıya geldiği Thermopylae Savaşı’dır. Efsanenin ortaya çıktığı kitap yine budur. Lakin doğal olarak günümüzdeki abartılı hâlinden eser yoktur. O zamanki bilinen coğrafyalar incelikleriyle ele alınmıştır. Bilgisinin yetmediği bazı yerlerde ise buralarda devler ya da insan yiyenler olduğu gibi düşünceler öne sürülmüştür. Zamanındaki başlıca inanış olan pagan dini, kendisinde de filizlenmiş ve bunun gerçekliğinden şüphe etmemiştir. Entrikanın, ikiyüzlülüğün ve genel anlamıyla siyasetin neredeyse insanlık tarihiyle yarıştığının kanıtı olan bir eserdir. Yunan devletlerinin hatta Perslerin demokrasi girişimlerini başarı ve başarısızlıklarını da yine bu eserde görüyoruz. Özellikle ikinci bölümündeki Pers–Yunan savaşları ve arka plandaki siyasi ve politik olaylar epik bir şekilde ele alınmıştır. Mısırlıların birçok şeyin öncülü olduğunu,
TarihHerodotos · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20191,210 okunma
Seyahatname,Tarih Kitabı,Anı Kitabı,Coğrafya Kitabı...
8/10
·272 syf.··
2026 2. kitabı
·
7 günde okudu
·
Okunma: 10 Ocak 2026 16:43
Komutanlarını kaybeden on binlerin yurtlarına dönüşü ile Ksenophon'un satırları Anadolu'nun köklerine şahitlik etmemize olanak sağlıyor. Pers tahtının varisi Kyros'a ait paralı askerler olan Hellenlerin çıktıkları yolda Kyros'un ölümünden sonra Anadolu'da yaşayan topluluklara ve bu toplulukların inançlarına tanıklık ederek yurtlarına dönme çabaları bir seyahat serüvenine ve yaşam mücadelesine dönüşüyor. Bu yolculukta Anadolu'nun her köşesinde iz bırakmış olan çeşitli toplulukların inanış ve yaşayış biçimleri ile psikolojik durumlarını aktararak ezberletilmiş tarihin ötesine çıkıp Anadolu'da imzası olan köklü halkların kimler olduğunu öğreten bir kitap.
AnabasisKsenophon · İş Bankası Kültür Yayınları · 20151,154 okunma
8/10
·832 syf.··
2025 49. kitabı
·
12 günde okudu
·
Okunma: 13 Kasım 2025 18:08
Daha önce okuduğum bir eseri, bu sefer farklı bir gözle okumak.... İran arkeolojisi dersimi bir ödevi ile okumak daha farklı bir bakışla okumak. Eseri baştan sona kadar okumadım, çünkü daha önce okumuştum. Bu sefer sadece medler ve perslerle ilgi bölümleri okudum. Günümüzde anlatılan bir çok yerin konumunu bilmiyoruz. Kitap o yüzden biraz karmaşık geliyor. Bir de kitabı okurken Herodot'un kitapta anlatılan bir çok yere gitmediği, kulaktan dolma bilgilerle anlattığını düşünmeden edemedim. Çünkü zamansal tutarsızlıklar var gibi algıladım. Ama iranın cografi konumu gereği bir geçiş yeri olması bir çok medeniyetin gözünü diktiği yer olduğunu anlamamak mümkün değil. Anlatım dili güzel daha doğrusu çok güzel bir çevrisi var. Araştırma amaclı okudum. Bir çok yeride anladığım söylenemez.
TarihHerodotos · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20191,210 okunma