Nice kimseler gördüm üzerinde elbise yok nice elbiseler gördüm içinde kimse yok. Hz. Mevlana k.s
Mevlânâ (k.s) ile Osman Bey arasında geçen bir olay:
Büyük veli (Mevlânâ Hz.): “Osman Bey oğlum, içinden sessizce “Fâtiha Süresi'ni oku!” dedikten sonra gözlerini kapayıp derin düşüncelere ve ayrı bir âleme daldı. Nihâyet Mevlâna Hazretleri derin bir uykudan uyanır gibi gözlerini açıp sordu: ”Okudun mu?” “Evet, Efendi Hazretleri.” ”Kaç kere okudun yavrum?" Osman Bey elindeki tesbihi göstererek: "Sayıp bakayım.” dedi ve sonra: “Onsekiz kere okumuşum, Efendi Hazretleri!.” diye cevâb verdi. Büyük veli, tebessüm etti ve: “Bu azdır oğlum!.. Onsekiz kere de ben okuyayım.” dedi. Sonra tekrar daldı. Gözlerini açtığı zaman Fâtiha Süresi'ni onsekiz kere de kendisi okumuş bulunuyordu. Müridlerine dönerek: “Pâdişahlık Selçuklu âilesinden bu nur yüzlü gence intikal edecektir!. O'nun soyundan kendisi ile birlikte iki kere onsekiz, yâni otuzaltı âdil ve kudretli padişah gelecektir. O'nun kuracağı devlet İslâm'ın en büyük devleti olacak ve kıyamet alâmetleri ortaya çıkmadıkça yâni Dünya'nın sonu gelmedikçe yıkılmayacaktır!.
Reklam
"Allah yolunda ateşe girmek vardır. Lâkin ateşe atılmadan önce, kendinde İbrahimlik vasfı olup olmadığını araştır! Çünkü ateş seni değil, İbrahimler’i tanır ve yakmaz.” Hz.Mevlânâ (k.s)
Hz. Ebû Bekir-i Sıddık'tan (r.a) sonra bu yola "Sıddıkıyye" ismi verildi. Bâyezid-i Bistâmî'ye (k.s) kadar bu isimle anıldı. Ondan sonra "Tayfûriyye" ismi verildi. Tayfur, Bâyezid-i Bistâmî'nin adıdır. Hâce Abdülhälik-ı Gucdüvânî hazretlerine kadar bu isimle anıldı. Ondan sonra, "Hâcegâniyye" ismi verildi. Şah-ı Nakşibend hazretlerine kadar bu isimle anıldı. Şah-ı Nakşibend hazretlerinden sonra "Nakşibendiyye" ismi verildi. Bu yol bu isimle İslâm âlemine yayıldı, meşhur oldu. Diğer kollardaki isimler zamanla unutuldu. Bu yol, Mevlânâ Hâlid-i Bağdâdî'den sonra "Nakşibendî-Hâlidiyye" ismiyle de anılıp yayıldı. Bugün Anadolu'da yaygın olan kol "Hâlidiyye" koludur. Bu yol, günümüzde Şah-ı Nakşibend hazretlerine nisbet edilen meşhur ismiyle "Nakşibendîlik" şeklinde anılmaktadır.
Nice kimseler gördüm, üzerinde elbise yok. Nice elbiseler gördüm içinde kimse yok. Hz. Mevlânâ (k.s)
Sayfa 68 - Semerkand Basın Yayın DağıtımKitabı okudu
NUR RİSALELERİNDE İTİKADİ MESELELER
ÖLÜLERİN TASARRUFU "Özellikle, Allah adamı Hz. Abdülkadir, Gavs-ı A'zam, "ol" der "olur" dairesinin kutbu..."(1) "Hazret-i Mevlânâ (Halid-i Bağdadi) (K.S.) Hindistan'dan Tarik-ı Nakşîyi (Nakşi tarikatını) getirdiği vakit, Bağdat dairesi, Şah-ı Geylânî'nin (K.S.) ba'delmemat (ölümünden
Sayfa 477Kitabı okudu
Reklam
98 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.