Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
"Allah yolunda ateşe girmek vardır. Lâkin ateşe atılmadan önce, kendinde İbrahimlik vasfı olup olmadığını araştır! Çünkü ateş seni değil, İbrahimler’i tanır ve yakmaz.” Hz.Mevlânâ (k.s)
Hz. Ebû Bekir-i Sıddık'tan (r.a) sonra bu yola "Sıddıkıyye" ismi verildi. Bâyezid-i Bistâmî'ye (k.s) kadar bu isimle anıldı. Ondan sonra "Tayfûriyye" ismi verildi. Tayfur, Bâyezid-i Bistâmî'nin adıdır. Hâce Abdülhälik-ı Gucdüvânî hazretlerine kadar bu isimle anıldı. Ondan sonra, "Hâcegâniyye" ismi verildi. Şah-ı Nakşibend hazretlerine kadar bu isimle anıldı. Şah-ı Nakşibend hazretlerinden sonra "Nakşibendiyye" ismi verildi. Bu yol bu isimle İslâm âlemine yayıldı, meşhur oldu. Diğer kollardaki isimler zamanla unutuldu. Bu yol, Mevlânâ Hâlid-i Bağdâdî'den sonra "Nakşibendî-Hâlidiyye" ismiyle de anılıp yayıldı. Bugün Anadolu'da yaygın olan kol "Hâlidiyye" koludur. Bu yol, günümüzde Şah-ı Nakşibend hazretlerine nisbet edilen meşhur ismiyle "Nakşibendîlik" şeklinde anılmaktadır.
Reklam
Nice kimseler gördüm, üzerinde elbise yok. Nice elbiseler gördüm içinde kimse yok. Hz. Mevlânâ (k.s)
Sayfa 68 - Semerkand Basın Yayın DağıtımKitabı okudu
NUR RİSALELERİNDE İTİKADİ MESELELER
ÖLÜLERİN TASARRUFU "Özellikle, Allah adamı Hz. Abdülkadir, Gavs-ı A'zam, "ol" der "olur" dairesinin kutbu..."(1) "Hazret-i Mevlânâ (Halid-i Bağdadi) (K.S.) Hindistan'dan Tarik-ı Nakşîyi (Nakşi tarikatını) getirdiği vakit, Bağdat dairesi, Şah-ı Geylânî'nin (K.S.) ba'delmemat (ölümünden
Sayfa 477Kitabı okudu
Malını mülkünü ver de bir gönül al. Al da o gönül, mezarda, o kapkara gecede ışık versin sana ! Hz. Mevlana [k.s]
Reklam
Hz. Mevlana (k.s) der ki :
Dostlarınızı, sık sık ziyaret ediniz. Çünkü... Üzerinde yürünmeyen yollar, Zaman içinde... Diken ve çalılıklarla kapanır.
Hz. Mevlâna (k.s.) şöyle buyurmuştur. "Göz yol göstericidir." Bizler, her gördüğümüzü yapmıyoruz. "Burun ise yol buldurucudur."
Nice kimseler gördüm, üzerinde elbise yok. Nice elbiseler gördüm içinde kimse yok. Hz. Mevlânâ (k.s)
Sayfa 68 - SemerkandKitabı okudu
Orta Asya'da 8 ziyaret mahalli:
1) MERV: Hazreti Osman (r.a.) zamanında fethedilen Merv, Horasan havalisinin en güçlü merkezi idi. Bugün Türkistan sınırları içinde yer alan Merv şehrinde iki büyük türbe Sultan Sencer ve Yusuf el- Hemadanî Hazretleri'ne ait türbelerdir. MERV şehri Selçuklu devleti başkentliği yapmıştır. 2) BUHARA:(ibadet edilen yer anlamında) şehir
Sayfa 265
Reklam
Hz. Ebû Bekir-i Sıddık'tan (r.a) sonra bu yola "Sıddıkıyye" ismi verildi. Bâyezid-i Bistâmî'ye (k.s) kadar bu isimle anıldı. Ondan sonra "Tayfûriyye" ismi verildi. Tayfur, Bâyezid-i Bistâmî'nin adıdır. Hâce Abdülhâlik-ı Gucdüvânî hazretlerine kadar bu isimle anıldı. Ondan sonra, "Hâcegâniyye" ismi verildi. Şah-ı Nakşibend hazretlerine kadar bu isimle anıldı. Şah-ı Nakşibend hazretlerinden sonra "Nakşibendiyye" ismi verildi. Bu yol bu isimle İslâm âlemine yayıldı, meşhur oldu. Diğer kollardaki isimler zamanla unutuldu. Bu yol, Mevlânâ Hâlid-i Bağdadi'den sonra "Nakşibendî-Hâlidiyye" ismiyle de anılıp yayıldı. Bugün Anadolu'da yaygın olan kol "Hâlidiyye" koludur. Bu yol, günümüzde Şah-ı Nakşibend hazretlerine nisbet edilen meşhur ismiyle "Nakşibendilik" şeklinde anılmaktadır.
Bize düşen,mukadder olan rızkını; harama,hileye kaçmadan,günün şartlarına uygun bir şekilde çalışarak aramak ve kazanmaktır. Hz.Mevlana (k.s) ne güzel ifade etmiştir: "Geminin içindeki su,gemiyi batırır. Geminin altındaki su ise,onu kaldırıp yüzdürür."
"Varlık elde etmek için yokluk gerek. Mimar ev yapmak için boş arsa arar. Marangoz ahşap işi yapmak için ham tahta arar. Saka su satmak için susuz ev arar. Yokluğa dikkat et, onda çok hikmetler vardır." Hz. Mevlana k.s
Bayezid-i Bistâmî Hazretleri hacca gidiyormuş. Şimdiki gibi kolay değil hac yolculuğu o zamanlar, büyük meşakkat, aylar sürüyor. Kervanlar yolculuk boyunca dinlenmek için bazı yerlerde mola veriyorlarmış. Hz. Bayezid (k.s.) anlatıyor: - "Nerede mola versek bir arif zat arardım duasını almak için. Bir gün konakladığımız yerde ihtiyar bir
~~ Bu da Geçer Yâ HÛ ~~
*** Her şeye canını sıkma ey gönül; Ne bu dertler kalıcı, Ne de bu ömür... Hz. Mevlânâ {k.s} ***
126 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.