Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
İbn Kayyim (رَحِمَہُمَ اللّہُ) şöyle demiştir: Zikir, kulun ihmali nedeniyle kapatmadığı sürece Allah ile kulu arasında açık olan Allah'ın en büyük kapısıdır.
Sayfa 476 - İnsan Yayınları
İbn Kayyım rh der ki; Bu dünyanın en büyük zevki, Allah'ı tanımanın keyfi ve O'nu sevmenin zevkidir…
Reklam
Bilmiyorum Diyebilmek!..
İlimde çok önemli bir husus vardır ki, o konuda özellikle Rabbani âlimler çok hassas davranırlar. İlimde derinleşmemiş kimselerin o konuda fazla endişeleri olmaz. Bu önemli husus şudur; bilmediği bir konu sorulduğunda “bilmiyorum” demesidir. İşte bu husus, Rabbani âlimlerle, Rabbani olmayanları birbirinden ayıran en önemli özelliktir. İbn-i Kayyim (rahimehullah) şöyle demektedir: “Allah-u Teâlâ, adına hükümde ve fetva vermede, ilimsiz konuşmayı büyük haramlardan kılmıştır. Hatta haramların en büyüğü mertebesine koymuştur. Allah (cc) şöyle buyurur: De ki: Rabbim ancak açık ve gizli kötülükleri, günahı ve haksız yeresınırı aşmayı, hakkında hiçbir delil indirmediği bir şeyi, Allah’a ortak koşmanızı ve Allah (cc) hakkında bilmediğiniz şeyleri söylemenizi haram kılmıştır." (A’raf, 33) Allah (cc) haramları dört mertebede kıldı. En basitinden başlayıp, “açık ve gizli kötülükleri” birinci sıraya koydu. Daha sonra daha şiddetli haram olan, “haksız yere haddi aşmayı” ikinci sıraya koydu. Sonra ikisinden daha şiddetli haram olan, “Allaha ortak koşmayı” üçüncü sıraya koydu. Sonra hepsinden en büyük haram olan, “Allah hakkında bilmediğimiz şeyleri söylemeyi” dördüncü sıraya koydu.
Pınar Yayıncılık
İbn-i Cevzî'nin sözlerinden bazıları şöyledir: "Kim kanaat ederse, geçimi iyi olur. Kim tamah ederse geçim sıkıntısı çeker." "Hain korkak, salih kimse cesur olur." "İyi niyetle mal kazanmak, mal kazanmamaktan iyidir." "Dünya arzuları olmayan kimsenin, sultanlarla görüşmesinde zarar yoktur." "Dünya Allah ü Teâlâ'nın evidir. Sahibinin izni olmadan bu evde tasarrufta bulunan hırsızdır."
İblis eyleminin sorumluluğunu üstlenmekten kaçınıp tercihinin faturasını Allah'a çıkarmış, "Beni Sen saptırdın" demişti. Bu durumda ilk kaderci İblis olmuş oluyordu. İbn Kayyım el-Cevziyye'nin dediği gibi "Kadercilik İblis'in dini olmuştu"
Sayfa 156Kitabı okudu
Vakitlerini ilim talebinde fedâ ettiği halde, Kur’ân’ın hakîkatlerini anlamadan ve kalbi onun sırlarına ve manâlarına dalmadan bu dünyadan ayrılan kimsenin hüznü ne şedîd ve aldanışı ne büyüktür….
Reklam
İbn Kayyım'in İbn-i Teymiyye'ye Olan Bağlılığı
Hocası ibn Teymiyye'ye tâbi olarak İslâm mezhepler(firkalar) tarihine özel bir önem verdi. Zaten birçok şeyi ibn Teymiyye`den öğrendi ve hayatı boyunca ona bağlı kaldı. Onun kitapları üzerinde çalışmaya, onları incelemeye girişti. Hocasının kitapların düzenlemek, geliştirmek, konularına ayırmak ve onları insanlar arasında yaymakla uğraştı. Hocasının ortaya koyduğu her şeyde ona yardım ediyordu. Hocasıyla beraber Şam kalesinde hapsedildi. Hocasından dolayı hakaret ve hocasının ölümünden sonra bir asaya bağlı olarak deve üzerinde dolaştırıldi. İşkence gördü. Sonra da serbest bırakıldı.
İbn Kayyım (rh) der ki; Kalp tedirgin ve huzursuz olduğunda, Allah'ı anmaktan başka onu huzura kavuşturacak hiçbir şey yoktur…
"Merhum Şeyhulislam İbn Teymiye'nin şöyle dediğini işittim: 'Bazı kudsi haberlerde Allah Teala şöyle buyurur: 'Ben hikmet sahibinin sözüne bakmam, onun sadece istek ve arzusuna bakarım."
İnsan Yayınları 60
"...Nil-i mübarek, Dicle ve Fırat gibi ırmaklar... hadiste rivayet ediliyor ki: "O üç nehrin herbirine Cennetten birer katre (damla) her vakit damlıyor ve ondan bereketlidirler." Hem bir rivayette denilmiş ki: "Şu üç nehrin menbaları, cennettendir."(1) Hz. Peygamber (s.a.v.), miraç hadisinde şöyle buyurmuştur: "...
Sayfa 327 - Süleymaniye vakfıKitabı okudu
Reklam
İbn-i Kayyım el-Cevziyye, insana ilâhî imtihan gereği verilmiş olan nefsin husûsiyetlerini açıklarken şunları söyler: "Sübhanallah! Nefiste İblis'in kibri, Kābil'in hasedi, Ad Kavmi'nin azgınlığı, Semûd Kavmi'nin tuğyânı, Nemrûd'un cür'eti, Firavun'un taş- kınlık ve haddi aşması, Kârûn'un zulüm ve fesâdı, Hâmân'ın alçaklığı, Bel'am'ın hevâsı, Ashâb-ı Sebt'in hîlekârlığı, Velid bin Muğîre'nin inadı ve Ebû Cehil'in cehâleti vardır.
İbn-i Kayyım el-Cevziyye (rahimehullah) şöyle demektedir: "Tağut, ibadet edilen, tabi olunan veyahut da itaat olunan olsun, kulun haddini aşmasına vesile olan her şeydir. Her kavmin tağutu, Allah ve Resulü dışında hükmüne başvurdukları, Allah'ı bırakıp ibadet ettikleri, basiretsizce Allah'ın dışında tabi oldukları, Allah'tan başka itaat ettikleri kimselerdir. Kim Resulullah (sav)'in getirdiği hükümler dışında başka bir şeyin hükmüne başvurur veya onunla hükmederse tağutun hükmü ile hükmetmiş ya da tağuta muhakeme olmuş demektir."(14) ***************************************************** (14) İlamu-l Muvakkuyn, 1/50
Sayfa 22 - Şehadet Yayınları
İbn-i Kayyim (رَحِمَہُمَ اللّہ) şöyle demiştir: İbadet edenlerin Tuba ağacının altı dışında dinlenme yeri yoktur.
Sayfa 1176 - Polen Yayınları - 3.Cilt
'Ebû Osman el-Hîrî vefat ederken oğlu Ebu Bekr gömleğini parçalar. Bunun üzerine Ebu Osman gözlerini açar. 'Oğulcuğum! Zahiren sünnete aykırı davranmak kalpte, batınî bir riyanın eseridir.' der. Şu söz de İbn Osman'a aittir: 'Aldanmaktan korunmanın en salim yolu selefin yoluna uymak ve şeriatten ayrılmamaktır."
İnsan Yayınları 60
SubhanAllah...
İbn Kayyım rh diyor ki; Eğer kalbinizde Allah'a sevgi olsaydı, bunun etkileri vücudunuzda/amellerinizde görülürdü…
624 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.