Kadına boşanma ve miras hakkı tanınarak, evlilik sözleşmeleri ile toplumda daha güçlü olan erkeğe karşı kadının hakları korunmuştur.
Medeniyete Yön Veren Uygarlıklar - Mısır
Medeniyete Yön Veren Uygarlıklar - Mısır
ABD'de bir konferansta Amerikalı bir kadının sarf ettiği sözü zikretmek isterim. Suriye alimlerinden Üstad Behçet Baytar'ın "İslâm'da Kadın Hakları" konusunda verdiği konferanstan sonra Amerikalı bir hanım, Müslüman kadının on beş yüzyıl önce elde ettiği bu seri haklardan ve kazanımlardan dolayı şaşırarak kalkıp üstada şöyle demiştir: "Müslüman kadın ve onun hakları konusunda bu söyledikleriniz doğru mu yoksa bir propagandamı? Şayet doğruysa beni de alın götürün. Aranızda bir süre yaşadıktan sonra beni isterseniz öldürebilirsiniz." Müslüman kadının yeri ve ona verilen değerden dolayı şaşkınlık ve takdir hislerini ifade eden Batılı kadınların sözleri ve şahidlikleri pek çok ve yaygındır
Sayfa 88
Reklam
288 syf.
10/10 puan verdi
·
3 günde okudu
KADIN HAKLARININ GEREKÇELENDİRİLMESİ CİNSİYET AYIRT ETMEKSİZİN HER İNSANIN OKUMASI GEREKEN BİR KİTAP ! Mary Woolstonecraft İngiliz yazar , filozof , kadın hakları savunucusu, feminist . 38 yaşında hayata veda eden yazar aynı zamanda Frankenstein'in yazarı Mary Shelley'in annesi . 13 bölümden oluşan kitapta , insanoğlunun hakları ve görevleri , cinsellik üzerine , kadınların çeşitli nedenlerle düşürüldüğü yozlaşmışlık , ün kazanmak uğruna ahlakın göz ardı edilmesi gibi konulardan bahsediliyor . J.J. Rousseau'nun kadın düşmanlığını acımasızca eleştiriyor yazar kitabında . Bilgiye ve ahlaka ancak ve ancak özgürlükle ulaşabileceğini savunuyor . Görüyoruz ki 18. yy'dan bu yana çok bir şey değişmemiş ! Kadına bakış açısı , acımasız ataerkil sistemin dişlileri arasında özgürlük savaşı veren kadın , ahlak kavramı , ikiyüzlü namus anlayışı , erkeğin dünyasında kadının yeri gibi konular derinlemesine incelenmiş . 18. yy gibi bir dönemi de göz önünde bulundurarak , o dönemde bir kadının böylesine cesaret örneği ve kadın hakları konusunda çığır açan bir eseri kesinlikle okunmaya değer nitelikte .
Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi
Kadın Haklarının GerekçelendirilmesiMary Wollstonecraft · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20191,595 okunma
184 syf.
7/10 puan verdi
·
14 günde okudu
Feminizm
Feminist Duygu ve kitabı. Kitap çıktığında bir sürü baskı yapmış ama müstehcen bulunup yasaklanmış. Kitap bir tür feminist kitabı aslında, her ne kadar Duygu Asena kendisinin feminist olmadığını söylese de. Küçük yaşta bir kız olarak başlayarak bir kızın, kadının başından geçenleri anlatıyor. Bazıları yazarın kendi hayatı diyor ama ben zannetmiyorum kendi hayatı olduğunu, içerisinde belki benzerlikler vardır sadece kendi yaşantısıyla ilgili. Zaten kendisi hep kadın, kadın hakları vs ile gündeme gelmiş bir kişi idi. Benim şahsi fikrime gelirsek, ben bu feministleri anlamıyorum. Kitapta da benim görüşümü destekleyen olaylar var. "Bir erkek şuraya gitti, hop başkasını buldum" vs gibi. Ve bunda her hangi bir sorun görmüyor ama erkeklere ne varsa söylüyor neredeyse. Bu bana göre son derece ilginç bir bakış açısı, özellikle sürekli eşit olalım vs. söyleminde bulunan bir kitle için. Demek ki istedikleri eşitlik vs değil başka birşey. Bunu hani toplum baskısı görüyor kadınlar vs.'den ayrı düşünürse biri sağlıklı olarak, ne dediğimi anlayabilir.
Kadının Adı Yok
Kadının Adı YokDuygu Asena · Doğan Kitap · 20136,5bin okunma
Bir toplumun insani gelişmişlik seviyesinin kayda değer ölçütlerinden biri kadının statüsüdür. Kadının statüsü, kadın erkek eşitliği ve toplumsal cinsiyet ile doğrudan ilgilidir. Toplumsal cinsiyetin katı bir biçimde hüküm sürdüğü toplumlar, kadının kamusal yaşamda statüye sahip olmadığı, ev içine hapsedildiği bir düzen öngörmektedir.
Sayfa 217 - Astana Yayınları, Mart 2021
·
Puan vermedi
Kilit Taşı Kitap Yorumu Selammmm Öncelikle nasılsınız? Umarım iyisinizdir. Yavaş yavaş tatile girerken bende kitap yorumlarımı tamamlamaya ve bitirmeye başladım. Bugün sizlere iç içe geçmiş üç hikaye getirdim. Zaten Sema Soykan’ın kalemi gerçekten çok etkileyici. “Öteki Şeylerin Tarihi”ni ağzım açık okumuştum. Şimdi çok başka hayatlarda, çok başka dünyalarda tekrar bizlerleydi. Kitap nasıl peki? Bir özet geçeyim sonra yorum; Kitap özeti; Nil hem bir kadın hakları savunucusu hem de feminist bir avukattır. Çok küçük yaşta hem annesini hem babasını çok aydınlatılmamış bir kazada kaybetmiştir. Aradan yıllar geçse de Nil acısını unutmamış, kazanın sorumlusunu bulmak istemektedir. Bu kazanın suçlusunun Mardin’de yaşadığını bilen Nil için intikam vaktidir. Tasını tarağını toplayan Nil, Mardin’e gitmek için yola çıkar. Ancak evdeki hesap çarşıya uymaz. Çünkü geçmişini tam olarak bilmeyen Nil, intikam için çıktığı yolda gerçekleri de öğrenecektir. Kitap yorumu: Yani kitap aşk kitabı gibi dursa da öyle derin öyle anlamlıydı ki tarif edemiyorum ama yazarı canı gönülden takdir ediyorum. Kitap tam bir kadının tarihi kitabı. Çünkü tarih boyunca kadınların hak arayışları, uğradıkları zulümler, çekilen çileler, mücadeleler öyle güzel vurgulanmış ki. Bence herkesin okuması gereken bir kitaptı. Kurguya bayıldım. Bol alt metinleri olan, okuduğu cümleyi bir daha okuma gereksiniminde bulunulan bir kitaptı. Hepinize tavsiye ederim. #kilittaşı #semasoykan #alfakitap #keşfet #keşfetteyiz #keşfetedüş #bookstagram
Kilit Taşı
Kilit TaşıSema Soykan · Alfa Yayınları · 2022284 okunma
Reklam
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.