Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Selanik göçmeni bir ailenin çocuğu olarak 1905 yılında doğdu. Selanik’ten aklında kalan en büyük olay büyük teyzesi Emine’nin, çok sevdiği bir arkadaşının oğluna süt annelik yapmış olmasıydı. Cavit Cav ‘Ben teyzemin süt verdiği Mustafa Kemal‘i hayatımda hiç görmedim, hep aileden biri olarak hissettim ama hiç karşılaşamadım’ der. Cavit Cav Aksaray
Mustafa Kemal Paşa Hazretleri'nin ve Kazım Karabekir Paşa Hazretleri'nin yabancı dil bilmesinin en büyük nedeni yabancı dilde yazılmış orijinal kitapları okuyabilme gayesindendir. Bu yüzden bu isimler 6-7 tane dil bilirlerdi en az. Fatih II. Mehmet de öyle.
Reklam
Başbuğ Atatürk, Kemalettin Sami Paşa ve Kâzım Karabekir Paşa.
Kâzım Karabekir Paşa (Devamla): İşte efendiler! Bizim endişemiz böyle elastiki ve böyle her şeye cezb edilebilir ve istenildiği şekle sokulabilir bir kanunla, hakk-ı hürriyeti tahdid etmemek içindir. Binaenaleyh bu kanunun kabulüyle matbuat, memleketimizde tamamıyla takyid edilmiş olacaktır (Asla sesleri). İnşallah öyle olur ve muhalefet erkânına karşı ve yahut herhangi bir yerde siyasi, taazzuvlara karşı zan ve vehimlerle birçok icraata kıyam edebilmek daima muhtemeldir. Maarif Vekili Hamdullah Subhi Bey (İstanbul): Merak etmeyiniz. Kâzım Karabekir Paşa (Devamla): Ben şunu arz ederim ki bi’l-hassa İsmet Paşa Hazretleri’ne yirminci asırda zan ve vehimle millet idare edilemez (Sağdan alkışlar). Receb Zühdi Bey (Sinop): Vehim sizdedir Paşa!
Kâzım Karabekir Paşa (İstanbul): Efendim! Receb (Peker) Beyefendi bi’l-hassa İstanbul matbuatını hedef ittihaz ederek lazımı kadar beyanatta bulundular. İsmet Paşa Hazretleri de herhangi zatın beyanatı karşısında muhalif fırkanın hiçbir söz söylemediğini söylediler. Şimdi esasen bu kanunun bi’l-hassa birinci maddesinden endişemiz bu iki vehim ve zandandır. Bugün matbuat bu milletin makes-i efkârıdır.
25 Eylül’deki görüşmelerden de bir sonuç alınamayınca 26 Eylül’deki oturuma Mustafa Kemal de katılmıştı. Rasih Efendi ve arkadaşları İstiklal Mahkemeleri Kanunu’na bir madde eklenmesine dair kanun teklifinde bulunmuşlardır. Teklif kabul edilmiş ve İstiklal Mahkemelerinin baktıkları davalar genişletilmişti. Hüseyin Avni Bey özel yetkilere karşı çıkıyor, “İstiklal Mahkemeleri engizisyon mahkemeleri değildir.” diyor. Kâzım Karabekir Paşa, cumhurbaşkanının onayı ile basının neşriyattan men edilebilmesine imkân veren maddeye itiraz ediyor.
Reklam
Ahır yapılan camilerin belgesi!
"Bu ne insafsızlık!" Birincisi, Atatürk devrine ait... 20 Nisan 1936 tarihli Cumhuriyeť inhaberi şöyle: "Bu ne insafsızlık. Seferihisar'da tarihî bir cami ahır yapılmış!" Habere göre İzmir Seferihisar'da bulunan Hereke köyündeki II.Bayezid zamanından kalma bir tarihî cami tahrip edilmiş ve ahırahaline
Karabekir Pasa Istiklal Harbinin en kilit aktorudur
Mustafa Kemal, Kazim Karabekire cok sey borcludur. En onemlisi sudur: Mustafa Kemal samsuna ciktiginda bu padisah icin bir rahatlama firsatiydi cunku mustafa kemal devamli yuksek kademelerin islerine mudahale ederdi. Neyse, Samsuna ciktiginda 1919 mayisinda yaninda ne Ismet Inonu ne Fevzi Cakmak vardi. Ismet Inonu ve Maresal Fevzi Cakmak"in
Erzurumun kurtuluşu
Kazım Karabekir Paşa komutasındaki 1. Kafkas Kolordusu, geceli gündüzlü savaşarak,12 Mart 1918 sabahı Erzurum'u düşman işgalinden kurtarmıştır.
Reklam
Kâzım Karabekir Paşa'yı saygı ve rahmetle anıyorum...
“Paşam, dün olduğu gibi bugün de tüm Kolordumla emrinizdeyim. Sizi koruması için bir bölük asker getirdim.” Kazım Karabekir Paşa'yı saygıyla anıyorum. (Vefat: 26 Ocak 1948)
Şark fatihi Kazım Karabekir Paşa'ya rahmet ve minnetle...
"Milli istiklâlimizi kurtarmak için canla başla uğraşanların bu hizmetlerini yazmayabilirsiniz; fakat bari bunları borçlu çıkarmayınız!"
Milli Mücadele Kahramanı Kazım Karabekir Paşa'yı ölüm yıl dönümünde saygıyla anıyoruz.
vefatının yıl dönümünde saygı ve rahmetle
Kurtuluş savaşını başlatan komutanlardan, Alçıtepe kahramanı, Kars fatihi. Kâzım Karabekir Paşa.
İstiklal Harbimiz
İstiklal Harbimiz
236 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.