Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Sait Kırmızıtoprak yazıları
..1960'ların başı ve ortasına değin kaleme aldığı yazılarda “ilericilik” ve “devrimcilik” gibi kavramlar vasıtasıyla andığı Kemalizm'i, 1960'ların sonlarına doğru “1923'te Anadolu'nun kaderini Ankara'da eline geçirmiş askeri bir diktatörlük idarecilerinin ırkçı-turancı tutum ve tatbikleri” biçimde tanımlamaktadır.
Sayfa 255 - Iletişim yayınlarıKitabı okudu
Modernleşen Türkiye'nin resmi ideolojisi "Kemalizm"dir.Cumhuriyet Halk Partisinin altı okunda sembolik olarak ifadesini bulan Kemalist ilkelerden milliyetçilik , cumhuriyetçilik ve laiklik Fransız ihtilalinden ; devletçilik, halkçılık ve devrimcilik ise Sosyalizmden esinlenilmiştir.1980'lerden itibaren rejimin demokratikleşmesi ve dışa açılmanın etkisiyle liberal ve muhafazakar ideolojiler güçlenmiş Kemalizmin resmi ideoloji olma niteligi zayıfladı.
Sayfa 29 - İz yayıncılıkKitabı okudu
Reklam
Kemalizm ve Devrimcilik
İlhan Selçuk, Anadolu’nun “Aydınlanma Devrimi”nin şöyle bir sürecin ürünü olduğunu söylüyor: “Emperyalizme karşı bağımsızlık... Padişahçılığa karşı cumhuriyetçilik... Şeriata karşı laiklik... Tutuculuğa karşı devrimcilik... Ümmetçiliğe karşı milliyetçilik...”
Sayfa 67 - Kırmızıkedi YayınlarıKitabı okudu
Kemalizm ve Devrimcilik
Kemalizm, benim yerimde benden ileri olmaktır.
Sayfa 65 - Kırmızıkedi YayınlarıKitabı okudu
Kemalizm ve Devrimcilik
Ben, manevi miras olarak hiçbir ayet, hiçbir dogma, hiçbir donmuş ve kalıplaşmış kural bırakmıyorum. Benim manevi mirasım ilim ve akıldır. ... Benden sonra beni benimsemek isteyenler, bu temel eksen üzerinde akıl ve ilmin rehberliğini kabul ederlerse, manevi mirasçılarım olurlar.
Sayfa 65 - Kırmızıkedi YayınlarıKitabı okudu
158 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
26 saatte okudu
Yaşasın Kemalizm...
Atatürkçülük kavramı, sağlığında yaptıklarının bekçiliğini biçiminde anlayanlar ve sürekli devrimcilik özüne aykırı olarak durağan devrimcilik diye tanımladığım bir kesim ile çok partili dönem başladığında Atatürk’e saygı duydukları halde, Kemalizme karşı olanların toplandığı bir hayranlık çağrışımıdır. Kemalizm akla ve insancıl değerlere dokunan, özlem duyulan toplumu çağdaş düzeye çıkarabilecek, geri kalmışlıktan kurtarabilecek bir çözüm ideolojisidir. Atatürkçülük birçok siyasi hareketin ortak düşüncesi olabilir. Ancak Kemalizme daha dar çerçevede bakılması gerekir. ... “Kemalizm “ilerici” bir ideolojidir. Ne geçmişin bekçiliğini ne de kalıplaşmış bir inanç sistemidir. Değişen koşullar içinde, sürekli ve akılcı bir yenilemeyi ve o yenilemenin ilkelerini içerir.” Ahmet Taner Kışlalı
Tanrı'yı Kim Kullanır
Tanrı'yı Kim KullanırAhmet Taner Kışlalı · Cumhuriyet Kitapları · 201187 okunma
Reklam
Atatürkçülüğün kökenleri
"Atatürkçülük, Cumhuriyet Türkiye'sinde, Osmanlı İmparatorluğu'­undan kalma bazı temel yapısal unsurları değiştirip onların yerine dünya uygarlığına gidişte ilk adım sayılan Batı uygarlığından esin­lenmiş bir topluluğu kurmak amacına yönelen görüştür. Bu dünya görüşünü birkaç odak noktasında toplayarak bir devlet politikası şek­line dönüştüren Mustafa Kemal Atatürk olduğundan, yaklaşıma onun adı verilmiştir. Atatürk, kendi sağlığında, bu ana odak noktalarını cumhuriyetçilik, milliyetçilik, halkçılık, devletçilik, laiklik ve inkılap­çılık (devrimcilik) olarak vasıflandırmış, bunları "Kemalizm yolu" ola­rak adlandırmıştır."
Sayfa 156
Geri16
70 öğeden 61 ile 70 arasındakiler gösteriliyor.