Tasavvuftaki halvet olgusu kişinin kendisine çekilmesi, kendinde kendini bulma tecrübesidir. Mesela bu manada “Taşrada (dışarıda) arama, kendini kendinde bul.” derler. Mesela Niyâzî-i Mısrî şöyle der: “Ben taşrada arar iken/Ol can içinde can imiş.” Halvet bütün ezoterik, mistik ekollerde vardır. Diğer akımlarda bilgiye çalışarak, kesbederek ulaşılacağı söylenirken tasavvufta bilginin kişide mahfuz olduğu dolayısıyla kişinin bilgiyi ancak kendinde bulacağı anlayışı hakimdir. Yani tümevarım tümdengelim ayrımı.
Sayfa 217 - Sûfi KitapKitabı okudu
Tasavvuftaki olgu kişinin kendisine çekilmesi, kendinde kendini bulma tecrübesidir. Mesela bu manada “Taşrada (dışarıda) arama, kendini kendinde bul.” derler. Mesela Niyâzî-i Mısrî şöyle der: “Ben taşrada arar iken/Ol can içinde can imiş.”
Reklam
Her aşk bir mecnun büyütmez ve her insan kendini sever sadece zamanı yontan mevsimler yıllanmış hüzünler bırakırken kalbime aynalarda arama annemdeki yüzümü sığınıp tanrı'ya adını andıktan sonra bir azize sattım onu taşrada sürgün ayaklarım hallaç başımla kırdım aşka dair öğrendiğim ne varsa kalender bir eda ile kırdım kuklacı kanımla suladığım gülün dalını