Mahmud Erol Kılıç
"Tasavvufa Giriş", adı üzerinde bir giriş kitabı. Tasavvuf nedir, nasıl bir ilimdir ve hatta bir ilim midir, bugünün insanına neler söyler, sorularının cevaplarını arayan, bu soruları soranlarla söyleşen bir kitap. İçeriden bakan bir kitap "Tasavvufa Giriş". Bu yönüyle okuru bekleyen, akademik mesafesi olan, bilimsel bir ölçülülük içinde ilerleyen (ve hadi itiraf edelim) sıkıcı bir kitap değil, aksine sıcak, çarpıcı, kana karışan, kalbe dokunan bir eser. "Tasavvufa Giriş", özellikle modern eğitimden geçmiş, kafası haliyle bir parça karışık okur için sürprizlerle, beklenmedik yeniliklerle dolu. Niyazi-i Mısri’den bahsederken, aynı hızla kuantum fiziğine geçebilen, psikiyatriden dem vururken fenâ makamını söz konusu edebilen kıvrak, disiplinlerarası bir çalışma. Bu yönüyle, bütün insani ilimleri, bütün beşeri disiplinleri aynı potada eritmeyi deneyerek tasavvuf mektebinin tevhid ilkesini, üslubuyla da hatırlatan bir kitap. Tasavvufi bilginin mahiyeti nedir, seyrü süluk nasıldır, mürşid kimdir, ledünni bilgi nedir gibi, tasavvufun ana konularını bir de, hem maddi hem manevi dünyamızın dinamiklerini yorumlamada istisnai bir isim olan Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç’tan okuyun.
Türler:
336 sayfa

340 syf.
5/10 puan verdi
Tasavvufta tasavvufa Giriş
Eseri temin etmek isteyen ve dolayısıyla içeriğine dair malumat arayan arkadaşlar için evvela eserin akademik bir eser olmadığını, atıflara ve belli bir sistematiğe sahip olmadığını belirtmek isterim. Zira eserin isminden böyle bir algı oluşuyor. Eser M. Erol hocanın konuşmalarında tutulan notlardan vücuda gelmiş ve yüksek çoğunlunu klasik
Tasavvuf yada Sufizm
Bugün halvet dendiğinde bir çok insan anlamını popüler dizilerden öğrendiği için, zahmet edip okuyup araştırmadığı için bu kelimeyi yanlış anlıyor yada biliyor. Asıl anlamı kapalı bir yerde (bir oda bir hücre bir mağara) insanın inzivaya çekilip Tanrı ile baş başa kalması içine dönmesi ruhunu Tanrı ile buluşturması demektir. Bunu ve dünyeviliği kenara atıp bütün arzu ve isteklerinden kurtulan kendini yalnız Tanrı sevgisine adayan insanlara da Sufi diyoruz. Sufi'lerin yaptığı ilme ise Tasavvuf diyoruz. Tasavvuf ve Sufi kelimelerinin aynı kökten geldiğini savunan da vardır savunmayan da vardır genel anlam itibarı ile aynı denebilir. Sufi kelimesinin kökü Arapça suf yani yün kelimesinden gelmektedir. Buna örnek olarak ise Sufilerin keçi kılından yapılmış yün hırka giymesi gösterilebilir. Bu kitapta tasavvuf ehlinin önderleri ve onların yaşam tarzı çok iyi bir şekilde işlenerek tasavvufun yani İslam'ın mistik yönünü ele almaktadır. Muhyiddin İbn Arabi, Mevlana, Yunus Emre gibi Mutasavvıf' insanların (tasavvuf inançlarını benimseyip kendini Tanrı’ya ve Tanrısal hikmete vermiş, tasavvufla uğraşan, gizemciliği yaymaya çalışan kimse) hayatlarına ve yaşam tarzlarına değiniyor. Bu alanda bilgi sahibi olmak isteyen insanların okuması anlaması açısından gayet bilgilendirici bir kitap tavsiye ederim.
9/10 puan verdi
Tasavvufa Giriş - Mahmut Erol Kılıç
"Tasavvuftan Çıkış" diye bir eser basılır mı Türkiye için? Basılmalıdır. Peki, niçin? Ferdi, eşref-i mahlukat olarak gören kalmadığından olabilir mi acaba? Tasavvuftan çıkalı çok oldu kıymetli dostlarım. Yunus'un, Mevlana'nın ve daha nice mana ehlinin elini bıraktık. Çıldırmamak elde mi? 1940'lardan bu yana irfan pınarlarımızın çoğu yok oldu, neydi o irfan pınarları? Türk'ü Türk yapan o irfan pınarları neydi? Selçuklu ve de Osmanlı mirasından kalan entelektüel birikim.. Bu birikimin içindekilerden biri de Tasavvuftu. Bazı akl-ı evvellere sorarsanız, ilerlemeye mani olan dini yapılar olarak tarif edecekler. Bunlara sadece gülmek gerekir. O koca mirası ne uğruna çöpe attık: akılcılık uğruna.. Frenklerin rasyonalite dedikleri şey. Sonra onu, modernite denilen bir ekosistemin içine attık; ürettiğince tüketen, Tanrı ile irtibatı kesmiş, ilah yerine putlar edinmiş insan çıktı meydana: para, başarı, savaş... obje olmak! Kısaca nesneleşmiş insan çıktı ortaya! İşte tasavvuf, bu insan tipine harp ilan eden din felsefesinin adıdır. Mahmud Erol Kılıç, Tasavvufa Giriş adlı eseri ile neyi kaybettiğimizi gözler önüne seriyor. Okurken bunu fark ediyorsunuz. Bu kitaptan öğrendiğim şeyler şunlar oldu: Tasavvuf'un bir dünya görüşü olabilecek çapta olduğunu gösterdi bana, çünkü varlığın mahiyeti, bilginin mahiyeti ve evrenin mahiyeti hakkında tutarlı bir düşünce sistemi olduğunu gösterdi bana. Tasavvuf hakkında okuduğum ilk eser olmasına rağmen, hayran olmama yetti. 9/10 veriyorum. Okumanızı şiddetle tavsiye ederim. Vesselam.
Puan vermedi
İsmi "Tasavvufa Giriş" olsa da kolay okunan bir kitap değil. Sıradan okuyucunun anlamını bilmediği çok sayıda terim barındırıyor. Ayrıca konu bütünlüğü yok. Bunda kitabın, yazarın konuşmalarından yapılmış bir derleme olmasının elbette etkisi vardır ama yine de konular daha bütünlüklü bir şekilde verilebilirdi. Yer yer çok güzel tespitler olsa da genel itibariyle tatmin edici bir okuma deneyimi sunmadı.
Puan vermedi
Kitabın ortalarına yaklaştım fakat şunu söyleyebilirim ki başlangıç için ağır. Yani başlangıç bunun neresinde diyor insan kendi kendine. Çoğu yerde farsça, osmanlıca kelimeler var. O nedenle yavas yavas gidiyorum ve artık ruhun anladığı kadarıyla sindire sindire okumaya çalışıyorum. Biraz daha yalın bir dille yazılabilir miydi? - Neden olmasındı :) Tavsiye üzerine almıştım bu kitabı ama dediğim gibi, osmanlıca kelimelere çok hakim değilseniz, bir kez daha düşünün. Başka kitaplar da sipariş verdim umarım onlar da dil açısından beni bu kadar zorlamaz diye ümit ediyorum.
10/10 puan verdi
Tasavvufa ilgi duyan, özellikle de eski eserleri okurken zorlanan yeni nesil insanlar için iyi bir başlangıç eser olabilir. Mahmud Erol Kılıç Beyi ilk kez okudum. Dili akıcı, bakış açısı aydın. Eserde bilgi; din, tarih, felsefe, fizik, kimya gibi bir çok ilim sentezlenerek aktarılmış. Ben çok feyz alarak okudum. Bir başucu kitabı özelliğinde. Herhangi bir sayfayı açıp dileğiniz satırdan okuma yapabilirsiniz, kopukluk yaşamayacaksınız çünkü kitap yazarın sohbetlerinden derleme şeklinde hazırlanmış.
9/10 puan verdi
Tasavvuf konusunda yazılmış en güzel ve en açıklayıcı kitaplardan bir tanesi olup yazarın sohbetlerinden alınmış ve çok güzel şekillendirilmiş. Özellikler ariflerin şiirlerinden yola çıkarak tasavvufun anlatıldığı kısım harika olmuş. Tasavvuf konusuna adım atacakların yada bu konuya meraklı olanların kesinlikle okuması gerektiğine inanıyorum.
10/10 puan verdi
"Hz. Peygamber teraziyi dengelemiştir. Terazinin iki kefesi çok önemlidir. Zahir-batın, dünya-ahiret dengesi. Bütün maneviyat araştırmalarında denge çok önemlidir. Bazı spiritüalist akımlarda sadece maneviyat esastır. O zaman beden ve beden ilimleri ihmal edilir. Yani yeryüzü ihmal edilir."
Gerçek bir giriş kitabı
Hocanın konferansında anlattıklarının,düzenlenip basılmış hali.Sohbet tadında bir giriş kitabı.Fakat alanında uzman kişilerinde okuyup bakış açısını genişletebileceği bir kitap.
8/10 puan verdi
Merhaba sevgili okur, Tasavvuf derya deniz bir konu. Dini tahrif ettiğini düşünenler de var, İslam’ın kalbi olduğunu düşünenler de. Hakikati akılla ve kelimelerle arayanlar da var mânâ ve sezgi ile arayanlar da. Mahmut Erol Kılıç tasavvufun dinin kalbi olduğunu, anlamının da mânâda ve kalbte olduğunu anlatıyor. En azından benim çıkarımın bu yönde. Bunu yaparken de çeşitli disiplinlerden yararlanıyor. Bazı soru işaretleri giderilirken yerlerine yenileri eklendi. Aşina olduğum terimler de vardı okurken öğrendiklerim de. Bazı dersler çıkardığım da oldu… Kitap biraz tekrara düşmüş ama kavrama açısından tekrarlar o kadar göze batmıyor. Her şey terimlerle, kelimelerle açıklanamaz… ya da beni kelimelerim yetmiyor. Oğuzcuğum Atay der ki, “Kelimeler… Kelimeler albayım bazı anlamalara gelmiyor. Hakikate giden yolda olmak dileğiyle… Herkese keyifli okumalar dilerim. Alıntılar: * Tasavvufta davet olmaz. * Sen Allah’tan razı mısın? Genellikle problemin kaynağı budur. Bir çok insanı isyana sevk eden budur. Allah’ın mülkünde Allah’ın sisteminde isyan ediyor. Sen O’ndan razı olduğun noktada O senden razı oluyor. * Kulu sevmesini bilmeyen Hakk’ı sevmesini de bilmez… İbadet, “ene”yi yok etmek için yapılır. İnsanı tanıyarak din felsefesi yapmak lâzımdır. * Tasavvuf bir yerden sonra yaşamaktır, konuşmak değil. * Tasavvufi bilgi ontolojik bilgidir ve kişinin şahsında açığa çıkar. * Tasavvufa göre, insan ve kitap aslında birbirini tamamlayan iki parçadır. Biri olmazsa diğeri bir anlam ifade etmez.

Mahmud Erol Kılıç
Mahmud Erol KılıçYazar · 17 kitap
Mahmud Erol KILIÇ (Prof. Dr.) İstanbul'da doğdu. Sırasıyla Hırkaişerîf İlkokulu, Vefa Lisesi ve İstanbul Üniversitesi'nde öğrenim gördü. Ayrıca bazı alimlerden klasik tarzda dersler okudu ve bazı sufi üstadların özel derslerine devam ederek kendini geliştirdi. Yani hem mektepli ve hem de alaylı oldu. Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun olduktan sonra bir müddet yurtdışında araştırmalarda bulundu. Lisans sonrası çalışmalarını genel olarak manevî ilimlerde özel olarak da İslam Tasavvufu alanında yoğunlaştırdı. 1988'de asistan olarak göreve başladığı İslam Felsefesi Anabilim dalında "İslam Kaynakları Işığında Hermes ve Hermetik Düşünce" isimli yüksek lisans tezini hazırladı. Türkiye Üniversitelerinde "Tasavvuf Anabilim Dalı"nın kuruluşunun ardından bu anabilim dalında yapılan ilk doktora tezi sayılan "İbn Arabi'de Varlık ve Mertebeleri" isimli tezini savundu. Türkçe ve yabancı dillerde bir çok ansiklopedi ve dergilerde sahasıyla ilgili makaleleri yayınlandı. Tasavvuf düşüncesi merkezli uluslararası konferanslarda tebliğler sundu, radyo ve televizyon programlarına katıldı. Türkiye Yazarlar Birliği 2004 yılında Sufi ve Şiir isimli kitabını inceleme-araştırma dalında yılın kitabı seçti. Marmara Üniversitesi Tasavvuf Anabilim Dalı Sistematik Tasavvuf Bilim Dalı Başkanlığı ve İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi başkanlığı yaptı. Merkezi Tahran'da bulunan İslam Konferansına Üye Ülkeler Parlamentolar Birliği (İKÖPAB) Genel Sekreterliğine seçildi (2008). Bunun yanısıra merkezi Oxford’ta bulunan Muhyiddin Ibn Arabi Societynin şeref üyesi, Islamic Manuscript Association(TIMA)'nın da yönetim kurulu başkanıdır. Evli ve iki çocuk babasıdır. İngilizce, Arapça, Farsça ve Fransızca bilmektedir. Yayınlanmış Eserleri; Sufi ve Şiir- İnsan Yayınları, Evvele Yolculuk- Sufi Kitap, Şeyh-i Ekber- Sufi Kitap, Hermesler Hermesi- Arkeoloji ve Sanat Yayınları, Anadolu'nun Ruhu-Sufi Kitap
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.