Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
TÜRK'ÜN ZAFER AYI! 26 Ağustos 1071 Malazgirt 11 Ağustos 1473 Otlukbeli 23 Ağustos 1514 Çaldıran 24 Ağustos 1516 Mercidabık 29 Ağustos 1521 Belgrad’ın Fethi 29 Ağustos 1526 Mohaç 1 Ağustos 1571 Kıbrıs’ın Fethi 23 Ağustos 1921 Sakarya M. Muharebesi 26-30 Ağustos 1922 Büyük Taarruz … Kıtaları ipek kumaş gibi keser biçerdik. Kelleler damlardı kılıcımızdan. Bir biz vardık cihanda, bir de küffar… Zafer Sabahları kovalayan bozgun akşamları. İhtiyar dev, mazideki ihtişamından utanır oldu. Sonra utanç, unutkanlığa bıraktı yerini, “Ben Avrupa’lıyım” demeğe başladı, “Asya bir cüzzamlılar diyarıdır.” Avrupalı dostları acıyarak baktılar ihtiyara ve kulağına “Hayır delikanlı” diye fısıldadılar, “sen bir az-gelişmişsin.” Ve Hristiyan batının göğsümüze iliştirdiği bu idam yaftasını, bir nişan-ı zişan” gibi gururla benimsedi aydınlarımız. Cemil Meriç, Bu Ülke
KIBRIS’I FETHETME KARARINDA YASEF NASSİ’NİN ETKİSİ
II. Selim’in Kıbrıs’ı fethetme kararı almasında, Yasef Nassi’nin etkisinden söz edilmiştir.Bu gibi, rivayetlerin bulunduğu en eski kaynak Nicolay’ın kitabıdır.Nicolay, kitabında Nassi’nin Venedik Cumhuriyetine düşman olduğunu, Venedik’ten intikam almak için Padişahı Kıbrıs’ı fethetmesi için teşvik ettiğini rivayet etmiştir.Ona göre Nassi, Padişah’a Venedik donanmasının ve cephaneliğinin yandığını, bu yüzden Kıbrıs’ı fethetmek için tam zamanı olduğunu bildirmiştir. Kıbrıs’ın fethi için Nassi ile birlikte Kaptan Piyale Paşa, Lala Mustafa Paşa ve Şeyhülislam Ebussuud Efendi de gayret göstermiştir.
Sayfa 149Kitabı okudu
Reklam
YASEF NASSİ
Yasef Nassi’nin etkisi ve rolünden söz edilen iki hadise, hem Osmanlı tarihi hem de Yahudi tarihi bakımından önemlidir.Bunlardan biri, Tiberya’da bir Yahudi yerleşim birimi kurma teşebbüsü, diğeri de Kıbrıs’ın fethi kararının alınmasında II. Selim’e yaptığı etkidir.
Sayfa 146Kitabı okudu
“1570-1571’de Kıbrıs’ın fethi Osmanlıların son büyük askerî başarısıdır.”
Sayfa 59 - KronikKitabı okudu
“İlk halife Hz. Ebu Bekir, hayatının son zamanlarında, oğulları olmasına rağmen kızı Ayşe’ye sağlığında kendi yönettiği yardım fonlarının ve mallarının yönetimini emanet etmiytir. İkinci halife Hz. Ömer de oğullarının yerine kızı Hafsa’ya Kuran’ın nüshasını emanet etmiştir. Yine Hz. Ömer halifeliği döneminde Medine’de Şifa bint Abdullah isimli kadını bugünkü belediye başkanına denk bir vazife olan çarşı denetçisi olarak atamıştır. Hz. Ömer, Kuran’da kadınlara evlilikte verilmesi ifade edilen mehir miktarını, camideki vaazı sırasında sınırlamak istemiş ancak bir kadın kalkıp Kuran’da olmayan bir sınırlamayı önerdiği için Hz. Ömer’i eleştirmiş ve halife de kadına hak vererek kararından geri dönmüştür. Sahabeden Ümmü Haram, Hz. Osman devrinde kocası Ubade b. Samit ile birlikte Kıbrıs’ın fethi için deniz yolculuğuna çıkmıştır.5Peygamberimizin büyük torunu Hz. Hüseyin’in kızı Sakina da aktif Müslüman kadınlara başka bir örnektir. Tüm hayatı boyunca politikada aktif olmuş, Emevi hanedanını eleştirmekten hiç vazgeçmemiştir. Camilerde valileri şiddetle eleştirmiş ve bu yolda protestolar hazırlanmasına katkıda bulunmuştur. Kısacası Kuran’da, kadınların aktif olarak hayatta yer almalarıyla ilgili en ufak bir sınırlama yoktur.”
344 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
13 günde okudu
Kudret ve Azamet Yılları ile Osmanlı İmparatorluğu yazmaya devam ediyor. Elinizdeki eser, Kanuni Sultan Süleyman devrinin kapanması ile başlamakta; II. Selim, III. Murad, III. Mehmed’le devam ederek Sultan I. Ahmed devriyle nihayete ermektedir. Çalışmada öncelikle Osmanlı Devleti’nde asırlardır devam eden siyasi geleneğin büyük değişimine şahitlik edeceksiniz. Kanuni döneminde Enderun’da yetişerek devletin bütün kademelerinde görev alıp sadarete kadar yükselen ve son iki yılında bu görevde bulunan büyük devlet adamı Sokollu Mehmed Paşa’nın yeni siyasi değişimin en büyük mimarı olduğu görülecektir. Artık seferlerde padişahlar değil, güçlü serdarlar görülmeye başlanacaktır. Aynı zamanda yirmi beş yıl fasılasız devam eden savaşlar, bütün dünyada görülmeye başlayan ekonomik zorluklar, paranın değerinin düşmesi, tımar sistemindeki aksamalar vs. büyük Celâlî fetretini beraberinde getirecektir. Kıbrıs’ın Fethi, İnebahtı mağlubiyeti, Şeyhülislam Ebussuud Efendi’nin vefatı, Selimiye Camii’nin inşası, İstanbul Rasathanesi’nin kurulması, Estergon’un fethi, Kanije’nin fethi, Celâlî İsyanları, Zitvatoruk Antlaşması, Sultanahmet Camii’nin açılması, padişahların ilim ve tasavvuf erbabı ile münasebetleri özellikle I. Ahmed ile Aziz Mahmud Hüdâyî Hazretleri’nin muhabbeti; bu eserde öne çıkan birçok başlıktan sadece birkaçı… Yine doyumsuz bir tarih ziyafeti sizleri bekliyor.
Kayı 5: Kudret ve Azamet Yılları
Kayı 5: Kudret ve Azamet YıllarıAhmet Şimşirgil · Timaş Yayınları · 2013575 okunma
Reklam
İnebahtı Deniz Muharabesi;
1570-1571’de Kıbrıs’ın fethi Osmanlıların son büyük askerî başarısıdır.Bu çok iyi tahkim edilmiş adanın alınması; Akdeniz’deki en güçlü Hristiyan donanmasının iletişim hatlarının kesilmesini, adaya büyük bir ordunun götürülüp orada bakımının sağlanmasını gerektiriyordu.Kara ordusu ve donanmanın iş birliği ile kazanılan bu zafer,Osmanlı silâhlarının en büyük başarısıydı;fakat sefer sırasında bir Hristiyan ittifakının oluşması da Osmanlıların büyük korkularının gerçekleşmesiydi.Don Juan komutasındaki güçlü müttefik donanması,Osmanlı donanmasını 7 Ekim 1571’de,Akdeniz’de o zamana dek yapılmış en büyük deniz savaşında yenilgiye uğrattı.Savaşa 438 tekne katılmış,Osmanlılar iki yüz otuz gemiden iki yüzünü kaybetmiş,iki yanın toplam kayıpları da elli dokuz bine varmıştı. Bütün Avrupa,bu büyük zaferi Türk tehlikesinin sonu olarak kutladı.
Efendimiz (sav) rüyasında denizde şehit olacakların içinde olduğunu bildirdiği, hicri 28 yılında kıbrısın fethi sırasında şehit olan ve kabri Kıbrıs Rum kesiminde olan. 1571 yılında Osmanlı Devletinin Kıbrısı almasından sonra kabrinin yeniden düzenlenip türbe haline getirildiği ve yanına camii tekke yapıldığı. Türklerin “HALA SULTAN” olarak adlandırdığı Hz.Rümeysa’nın Kardeşi Hz. Ümmü Haram...
Akdeniz’de Malta başarısızlığına (1565) karşı Kıbrıs’ın fethi projesi ön plâna çıkmış bulunuyordu. Bu projeyi Veziriâzam Sokollu’nun rakibi II. Selim’in yakın adamı Lala Mustafa Paşa destekliyordu. Sokollu ise, Rus Çarlığı’nın Volga havzasındaki İslâm devletleri Kazan (1552) ve Astrahan (1554) Hanlıklarını işgal ederek Doğu-Avrupa’da Altınordu Hanlığı’nın yerini alan bir Doğu-Avrupa İmparatorluğu haline gelişini, Karadeniz–OrtaAsya ticâret ve hac yolunun kesilmesini ve Moskova’nın Safevî İranı ile Osmanlı aleyhine diplomatik ilişki kurmasını, bir kelime ile Rus tehlikesinin önlenmesini daha önemli görüyor, rakibi Mustafa Paşa’nın Kıbrıs projesine karşı çıkıyordu. Akdeniz mi, Doğu-Avrupa mı, bu sorun veziriâzamla Lala Mustafa arasında tartışma konusu idi. Sokollu’nun donanma ile Don nehri yoluyla hareketi ve Don-Volga arasında kanal açıp Astrahan’ı Rusların elinden alma projesi başarısızlıkla sonuçlandı (1569).
Sayfa 337
1570-1571 ’de Kıbrıs’ın fethi Osmanlıların son büyük askerî başarısıdır.
26 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.