Колесо Времени. Книга 7. Путь кинжалов

Rusça
Sıralamalar

2020 92. kitabı
Okunma: 15 Aralık 2020 16:02
Bu inceleme spoiler içerecektir. Yedinci kitabı da bitirdikten sonra su ana kadar gözlemlediğim bir şeyden bahsetmek istiyorum. "Zaman Çarkı"okuyucularının çoktan fark etmiş olabilecekleri; karakterlerin çok keskin hatlar ile cinsiyet rollerine ayrıldıldığı ve her fırsatta hemen hemen her karakter tarafından bu rollerin belirtilmesinden başka, bir diğer dikkatimi çeken bir olgu var kitaplarda; o da yine hemen hemen her karakterin bir diğer karakteri kendi düşünce sistemine ve kendi değer yargılarına göre değerlendirip, iyi- kötü, ahlaklı- ahlaksız, olması gereken doğru şey ve bunun gibi bütün ayrımları kendi değer yargılarına göre belirlemeleri ve bunları everensel "objektif doğrular" olarak belirlemeleri. Karakterler genellikle diğer karakterlerin şartlarını bilmeden kendilerine göre değerlendirip karara varıyorlar. Buna saklanan dünya kadar sır ve bazen inanılmaz boyutlara varan önyargılar da eklenince bazen bakış açıları saç baş yolduracak kıvama geliyor. Mesela aklıma gelen bir örnek Egwene'nin "kızıl el birliğini" Mat'ın kendisinin kuramayıp Rand'ın ona verdiğini düşünmesi. Çünkü pek çok karaktere göre Mat bunu yapamaz. Kendince haklı sebepleri var ama akıllarına sormak gelmiyor ve direk yargıya varıyorlar. Bir başka çok tipik olabilecek bir örnek Avi'nin genel olarak bütün "ıslak topraklılara" karşı küçümseyici ve "ıslak topraklı kadınların" güçten yoksunluğu ile ilgili vurguları ama bu kitapta Deniz Halkı insanların soruları karşısın da "nasıl böyle bir şeye inanabilirler" tepkisi. Tabi bazı istisna karakterler var Birgitte bu karakterlerden biri gibi geldi bana. Bu kitapta ilk Rand için konuşacak olursam; çok fazla onun bakış açısından okumadık bu bölüm. Genellikle başka karakterler anlattı onu. Öncelikle delirmenin artık onda çok belirgin bir
2022 55. kitabı
Okunma: 17 Temmuz 2022 20:26
Zaman Çarkı serisinin 7. kitabı Kılıçtan Taç , yeni karakterlerin katıldığı, farklı halk ve kültürlerin tanıtıldığı, gittikçe genişleyen ve zenginleşen evreni, karanlıkla savaşın her cephede sürdürüldüğü temposu yüksek kurgusu ile heyecanlı bir macera içeriyor. Kendilerine ait kehanetleri,özgün kültür ve inançları ile Deniz Halkı, kendi aralarında bölünen ve farklı amaçların peşinde Aes Sedailer'i, Efsaneler Çağı'ndan kalma olağanüstü güçlere sahip nesneler olan Angrealleri, yıkıcı ama aynı zamanda etkileyici yetenekleri olan Ashamanlar'ı, özgün büyülü varlıkları, Karanlığa yemin etmiş Terkedilmişler'i ve kendi hedefleri doğrultusunda mücadeleye devam eden ana karakterleri ile soluksuz okunan etkileyici bir kurguya sahipti. Buradan sonrası 7.kitabın konusu ile ilgilidir. Rand Al Thor, Dumai Kuyuları savaşından değişmiş, yıpranmış ama farklı planları yürürlüğe koyarak çıkmayı başarmıştır. Çevresindeki Aes Sedailer'e güven konusunda kararsızlık yaşarken, tüm Aes Sedailer'in korku ve saygı ile karşıladığı Cadsuane Sedai ziyaretine gelir. Herkesin onun üzerinde kontrol sağlamaya çalıştığı böyle bir dönemde Min ve görüleri ona ne kadar yardım edecektir? Nynaeve, Elayne ve Aviendha ise Ebou Dar'da Kraliçe Tylin'in sarayında Rüzgarlar Çanağı'nı bulmak için yeni yollar aramaktadır. Bu yollardan biri onları Mat ve Taverenliğini kullanma fikrine götürür. Mat'in saraya taşınması onun için beklenmedik olayların başlangıcını oluştururken, Nynaeve, Elayne ve Aviendha yönlendirebilen kadınlar olan Kandaşlar'la karşı karşıya gelir. Deniz Halkı, Kandaslar ve Aes Sedailer Karanlık Varlığın iklime olan müdahalesini değiştirebilecekler mi? Perrin ise Rand ile yaşadığı tartışma sonucu Cairhien'de sürülür. Ancak bu herkesten gizlenen bir planın ilk aşamasını oluşturacaktır. Gittikçe
Kılıçtan TaçRobert Jordan · İthaki Yayınları · 2006767 okunma
2024 109. kitabı
Okunma: 22 Ekim 2024 23:45
A Crown of Swords (Wheel of Time #7) Kılıçtan Taç (Zaman Çarkı #7) Goodreads: 4/5 1000kitap: 7,8/10 5/5 ““Dostluğunuzun benim için ne demek olduğunu, sizlerin benim için anlamını ifade etmem imkansız.” Her şeye rağmen, basit gerçek buydu. “Her göz kırpışımda bütün dünya değişiyor gibi. Siz üçünüz, o dünyadaki kararlı noktalardan birisiniz.” “Dünya değişiyor gerçekten,” dedi Amys hüzünle. “Dağlar bile rüzgarla yıpranıp gidiyor ve kimse aynı tepeye iki kez tırmanamıyor. Umarım senin gözlerinde her zaman dostların oluruz, Egwene al’Vere. Her zaman su ve gölge bulasın.”” Zaman Çarkı’nı övmekten, “Okuyun, okuyun, okuyun…” diye ısrar etmekten asla bıkmayacağım. Son yıllarda bu kadar okuyup sevdiğim sadece Kral Katili Güncesi vardı ve zirvede ikisi zihnimde yarışacak gibi görünüyor. Elayne, Aviendha ve Nynaeve Ebou Dar’da Rüzgarlar Çanağı’nı arıyorlardı Kaos Lordu’nda ve bu kitapta buluyorlar. Ben Ebou Dar’dan ayrılmalarını beklerken hala bir süre daha orada olaylar devam edecek gibi görünüyor. Ayrıca Ebou Dar’da Kandaşlar ile karşı karşıya geldiklerinde oldukça şaşırdım. Aes Sedai’lerden kimse saklanamaz çünkü kolay kolay. Kandaşların gizliliği ise büyük bir başarı. Mat’i çok seviyorum ve yegane yüzümü güldüren karakter kendisi. Zor durumlardaki pratik zekası ve esprileri kahkaha attırıyor. Perrin’i başlarda sevmiş olsam da Faile’nin aramıza katılmasıyla Perrin’e olan azıcık sevgimi de kaybetmiş oldum. Ta’veren ama yan karakter olma özelliklerine bile sahip değil bence. Moghedien’in kaçması ile birlikte olaylar en çok Nynaeve için zorlaşıyor ve karşı karşıya geldiklerinde verecekleri savaşı çok merak ediyorum. Lan’e gelince, Lan’i uzun bir süre okumuyoruz. Hatta o kadar uzun ki yazar, unuttu zannettim karakteri. Lan’i tekrar okuduğumda bölümde ise oldukça üzüldüm.
2022 20. kitabı
Okunma: 03 Mayıs 2022 17:02
Serinin bu kitabı ile birlikte, hikayenin biraz daha karışmasına, gidişatın beklenmedik şekilde değişmesine ve ana karakterin forsunun bir tık azalmasına tanıklık ediyoruz. Öncelikle, bana göre bölümler arası geçiş, diğer kitaplara oranla biraz daha dandirik olmuş. Hele ki benim gibi kitabı uzun aralıklarla okuyorsanız bir yerde betimlemelerin de etkisiyle ana konudan sapmalar yaşıyorsunuz. Yaşanan bazı olaylar saçma geliyor veya tanıdığınız karakterlere yakıştıramıyorsunuz. Final sahnesinde ise çok ucuz bir bölüm sonu canavarı win’i var yani bunu yazmayayım dedim ama yani çok sade ve saçma bir win alıyor sevgili ejderimiz…
2025 2. kitabı
Okunma: 21 Ocak 2025 18:55
Kılıçtan Taç ile seriyi yarılamış durumdayım.Hala kusurları olmakla beraber okuması keyifliydi diyebilirim.Karakterler üstünden gideceğim.Spoiler içermez.Rahatlıkla okuyabilirsiniz. Rand’ın yine ve yine arka planda kaldığını görmek beni üzdü.Yazarın bunu yapma mantığını hala çözebilmiş değilim. Kaos Lordu dan sonra bizi daha farklı bi Rand bekler diye ummuştum.Ama sadece daha fazla sinirli, gergin ve ‘deliriyor muyum ben’ endişesiyle dolup taşması dışında bir değişiklik yoktu maalesef. Bir tek benim mi gözüme batıyor bilmiyorum ama bu Min karakteri neden yazılmış ne amaçla yazılmış anlamış değilim.Bu kadar mı kurguda hiçbir etkisi olmaz insanın.Sözde çok nadir bi yetisi var.Peki bir işe yaradı mı şimdiye kadar?Asla.Anca gizemli görülerde bulunuyor bölük pörçük.Bir tanesi de işe yarasın diye bi umut bekliyoruz.Ama yok.Olan olduktan sonra öğreniyoruz.Onun dışında ise öyle Rand’ın yanında gezinip duruyor sadece. Egwene’i bu kitapta çok fazla göremedik.Sadece konumunu sağlamlaştırmaya çalışmalarına tanık olduk. Nynaeve artık bi sal demekten dilimde tüy bitti.Süreki öfkeli sürekli gergin.Valla bunaldım ya.Şükür ki tıkanıklığı bu kitapta son buldu.Sonunda kendini güce teslim etti.Sonra da ‘A bu kadar mıymış?Tamamen kendini güce vermek?’ diyip sevindi.Ta en başından beri herkes sana aynı şeyi söylemedi miiiii?Bi zahmet yani artık.. Çok ilginç bir şey söyleyeceğim.Bu kitapta en sevdiğim karakter Mat oldu.Kendim de şoklardayım.Aldığı her sorumluluğu sonuna kadar üstlenmesi mi, söylenip dursa da hayır diyememesi mi yoksa Olver ile olan bağı mı bilmiyorum.Ama keyifle okudum.Nynaeve ile Elayna’nın ona olan muamelesine ise sinir oldum.Kitabın yarısı boyunca adama yok muamelesi yaptılar.Sonra baktılar olmuyor bizim yardıma ihtiyacımız var dediler.Mat ise tamam ederim ama bana bi
İnceleme
2020 67. kitabı
Okunma: 19 Kasım 2020 17:03
(Dikkat:Bol bol spoiler içerir.) Öncelikle şunu belirtmeliyim,kitabın başındaki karanlık hava çok hoşuma gitti. 5.Kitaptan itibaren kitaplarla ilgili farklı beklentilerim var,bu beklentilerin gerçekleştiğini görüp birde üstüne yeni durumların da gerçekleşitiğini görmek çok heyecanlı ve beni acayip sabırsızlandırıyor. -Kılıçtan Taç'a gelirsek,başlarda karakterimiz halen Dumai Kuyusunun oradalar ve savaşın etkisi bütün karakterlerin üzerinde taze.Buraya kadar Rand sevmediğim ve itici bulduğum bir karakterdi ve bu konuda oldukça haklı sebeplerim var.Fakat burada sandığa tıkılmış,işkence görmüş,gücüne kalkan konmuş ve bir savaş vesilesiyle bur durumdan kurtulmuş bir Rand görüyoruz.İşte bu Rand fazlasıyla acınası ve kötü bir halde.Rand'a olan bu acıma duygusunu hissettikten sonra ister istemez ona karşı bir sempati beslemeye başladım.Ne kadar sürecek göreceğiz. -Perrin'in sürekli Faile'ye verdiği değeri belirtmesi ve onun ölmesi durumunda yaşayacağı acıyı düşünmesi bana çok sinir bozucu bir şekilde Faile'nin ölüp,Perrin'in sırf Rand'dan yüz bulamadığı için Perrin'e yanaşan pislik Berelain'la olacağı hissini verdi.Şayet öyle bir durumu olursa,Faile ölürse çok üzülürüm ve büyük hayal kırıklığı yaşarım. Ayrıca Perrin ve Rand'ın dramatik kavgasının sonuçlarını fazlasıyla merak ediyorum. -Canım Egwene Amrlyn olduğu zaman normal şeyler olmasını beklemiyordum elbette,şu an her ne kadar diğer Aes Sedailerin etkisinde gibi gözükse de entrikalar başladı.Şu an için 4 Aes Sedai'nin Egwene'ye,sadece ona sadakat yemini etmesi daha büyük olayların göstergesi bence.Ayrıca Gareth Bryne'ın ordunun 'Egwene' ye ait olduğunu belirttiği yer de önemli.Bu kitapta Egwene'nin bölümleri bence kısaydı.Hemde çok önemli bir yerde son buldu,kendine Halima diyen ama aslında Aran'gar olan garip varlığın
2015 21. kitabı
Fantastik sevenler icin vampirler ve elflerin kisir dongusunden uzakta, farkli irklar ve binlerce karakterle dolu. Mukkemmele yakin betimlemeler ve detaylarla anlatilmis ki bu fantastik kitaplarda sik rastlanmayan bi durumdur. Yazarin detaylari nasil hatirlayip hikayeyi surdurdugu konusunda bende hayranlik uyandirmistir. Seri cok uzun oldugundan karakterler hayatinizin bir parcasi gibi oluyor. Sıradan genclerin birer birer kahramana donusmeleri ve bu surecte yasadiklari sorunlar, almak zorunda kaldiklari zor kararlar ve ruhsal dunyalari ustalikla anlatilmis. Gercek dunyanin fantastik ogelerle suslenmis bir versiyonu. Yazar olene kadar yazacagi sozunu veriyordu ve son kitap yayinlanmadan bu sozunu tuttu malesef. Baska bir yazar son kitabi uc parca halinde tamamladi bu sebeple kitabin sonu benim gibi yillarca bu seriyi okumus biri icin yetersiz kaldi:( Ancak benim gibi akici bir serinin hemen bitmesini istemiyorsaniz siddetle okumanizi tavsiye ederim!
2021 14. kitabı
Okunma: 06 Mart 2021 22:16
Artık aynı senaryoyu tekrar tekrar okuduğumu görüyorum. Koca kitap boyunca neredeyse hiçbir şey olmuyor ve son 30 sayfada son bir kaç kitaptır beklediğimiz ne ise o gerçekleşiyor. Güç dengelerini çok saçma bir şekilde değiştiren olaylarla dolu. Yazarın kadın/erkek ilişkileri ile ilgili saçma düşünceleri ve sinir bozucu ana karakterler de sıktı artık. Her kitapta "yeter artık bırakıyorum" diyorum. Ama devam edeceğimi de biliyorum. Toksik bir ilişkimiz var bu seri ile.
2023 58. kitabı
Atlattığı tutsaklık ve savaş sonucu daha da güçlü duygular barındıran Rand, Aes Sedai’lerden bir kaçına yemin ettirdi ve kendi tarafında kalmalarını sağladı.Bilgeler, Aes Sedailer ve Asha’manlar birbirlerine alışmaya çalışıyor böylelikle.Diğer yandan Rand, Sammael’i yok etmek için planlar yapmaya devam ediyor. Ebou Dar’da ki Aviendha, Nynaeve ve Elayne yanlarında Mat ile birlikte Rüzgârlar Çanağı’nı bulmak için kolları sıvadılar.Yönlendirebilen kadınlardan oluşan bir heyetle yani Kandaşlarla tanışmaksa onlar için çok şaşırtıcı bir gerçek oldu.Deniz Halkı, Kandaşlar ve Aes Sedailer ile birlikte Rüzgârlar Çanağı’nı almaya çalışırken Gholam adlı tehlikeli bir başka düşmanla tanıştılar. Perrin ise Rand ile yaşadığı tartışma sonucu tekrar yollara düşer, haberci sorununu çözmek için.Morgase ise Beyazpelerinlerden kurtuldum zannederken bir başka tehdit olan Seanchanlarla karşılaşır, bu durum onun için nasıl sonuçlanacak göreceğiz. Kitabın temposu son iki kitaptır başka bir boyut kazandı resmen, karakterler de aynı şekilde.Sonunda Lan’i bu kitapta görmek ve Nynaeve ile kavuşmaları çok sevindirdi beni.Bakalım daha neler bekliyor bu gençleri.
Kılıçtan TaçRobert Jordan · İthaki Yayınları · 2021767 okunma
2025 10. kitabı
Okunma: 13 Kasım 2025 20:37
Okuma alışkanlığımı kaybettiğim dönemde alışkanlığımı geri kazanabilmek için uzun yıllardır hayalim olan bu seti aldım . Bu seriyi kendim dahil kimse okuyacağıma inanmamıştı ama gel gör ki geldik koca serinin yarısına.. Sana ödediğim her kuruş her taksit helali hoş olsun Zaman Çarkı. Burdan sonrası 7. Kitap incelemesi bol spoilerlı kısım 6. Kitap kadar hızlı bir temposu yoktu çünkü yan karakter çok daha fazla anlatılıyordu. Ama yine de olay örgüsünü güzel devam ettiren başarılı bir kitaptı. Yine o kadar çok karakter var ki 1 2 hafta kitabı okumayı ara verdiğimde karakterleri unutmaya başlıyordum. Rand : şimdiye kadar delirme kısmını kafasında yaşarken artık fiiliyata geçti bunda sonraki 7 kitapta nasıl olacak kendi toparlayabilcek mi merak ediyorum. Min gerçekten boş bir karakter. Randın 3 kişiyi sevmesi çok romantize edilmiş keşke birini seçsen artık. ( always aviendha team ) Ashaman, kitap başında beri acaba yönledirebilen adamlar olsa nasil olur diye düşünen ben için çok cezbedici bir olay. Logain, Taim ve Randın beraber savaştıkları yerler okusak tadında yenmez. Perrin kendini Tarmon Gaidondan uzak tutuyor soyutluyor bu olay hoşuma gitmiyor ama Perrin klas bir karakter her zaman severiz. Mat : Mat kafamda iyice şekillendiği için baya sevmeye başladım sahneleri kitabı neşelendiriyor. Ve kimle olacak kim adam edecek bunu diye merak ederken bigritte ortaya çıktı mükemmel oldu. Nynave gücünü daha fazla izlemek isterdim moghedieni keşke ellerinden kaçırmasalardı. Lan ile kavuşma kısımları mütişti. Lan nynave aşırı iyiler inşallah mutlu sonla biter hikayeleri de. Egwene amyrlin oldu çok da güzel oldu bence üstesinden gelecek. Bir eleştiri yapacağım kaç kitaptır korkulan Sammaeli 15 20 sayfada bir anda karar verip öldürmesi çok garipti hadi bu kitapta boş
Kılıçtan TaçRobert Jordan · İthaki Yayınları · 2021767 okunma

Robert JordanYazar · 17 kitap
Robert Jordan olarak bilinen James O. Rigney (d. 17 Ekim 1948, Güney Carolina - ö. 16 Eylül 2007), Zaman Çarkı adlı epik fantazya dizisinin yazarıdır. Karısı ve yayıncısı Harriet ile Güney Carolina'da yaşamaktadır. Jordan yirmili yaşlarının sonunda bu yana yazmaktadır ve farklı isimler altında, farklı türlerde pek çok eser vermiştir. Kullandığı isimler arasında Reagan O'Neal, Jackson o'Reilly ve Chang Lung vardır. Jordan adı altında bir Conan dizisi de yazmıştır. Robert Jordan yazmaya küçük yaşlarda ilgi duydu. Büyürken ağabeyi sık sık ona bakıcılık yapar, kitaplar okurdu. Ağabeyi ona çocuk kitapları okumak yerine Mark Twain ve H.G.Wells gibi kendi tercih ettiği yazarların eserlerini okurdu. Jordan hikâyelere kendini öyle kaptırırdı ki ağabeyinin bıraktığı yerde beklemek yerine kitapları kendi kendine okumak için sözcükleri çözmeye çalışırdı. Bu büyük yazarlardan kendine ders çıkartan Jordan bir gün kendisinin de hikâyeler yaratacağına karar verdi. Yazar olacağını daha küçükken bilmesine rağmen Jordan yazmaya ileri yaşlarına kadar başlamadı. Yetişirken okuduğu kurgu romanlara benzer romanlar yazmak için ihtiyaç duyduğu yaşam deneyiminden yoksun olduğunu biliyordu. Bu yüzden kendi kendine bir gün gerçekten yazacağını söyleyerek bekledi. Bu dönemde Jordan epey deneyim edindi. ABD Ordusu'na katıldı ve Vietnam'da iki dönem geçirdi. Orada geçirdiği zamanda pek çok madalya kazandı. Jordan aynı zamanda South Carolina'daki askeri kolej the Citadel'den fizik diploması aldı ve nükleer mühendis oldu. Sonunda, yirmili yaşlarının sonunda, yaralanarak hastaneye yatan Jordan yaşamın o 'bir gün'ü beklemek için fazla kısa olduğuna karar verdi. Jordan Zaman Çarkı'nın hikâyesini yazmaya başlamadan çok önce düşünmeye başlamıştı. Hikayenin zihninde beklemesine, yazıya dökmeye hazır hissedene kadar büyümesine izin verdi. Gerçekten de düşündüğü kadar hazırlıklı değildi, çünkü Dünyanın Gözü'nü bitirmesi dört senesini aldı. Ana hikâyeye devam etmeden önce, dünya ile ilgili daha fazla kurgu yapması gerektiğini gördü. Ve sonuçta ortaya çıkan dünya öyle dinamik, öyle karmaşıktı ki neredeyse gerçek gibi görünüyordu. Dünyanın Gözü yayınlandıktan sonra Jordan uluslararası alanda beğenilen bir fantazya yazarı oldu. Zaman Çarkı dizisi pek çok dile çevrildi. Jordan yazmadığı zamanlarda avcılık ve balıkçılık yapar, poker, satranç ve bilardo oynar. Antika silahlar, kılıçlar, eski tüfekler, Asya ve Afrika sanatı koleksiyonu yapar. Jordan kendini tarih meraklısı saymakta ve gelecek senelerde yazmaya devam etmeyi planlamaktadır. 16 Eylül 2007 tarihinde, bir yılı aşkın süredir mücadele ettiği hastalık "amyloidosis" yüzünden ölmüştür.