Dünya Devrimi Üzerine

Orijinal Adı:
The Open Conspiracy: H.G. Wells on World Revolution

2021 80. kitabı
Okunma: 02 Eylül 2021 22:17
Kitap ismiyle zaten farkını ortaya koyuyor. Bence kitap bu çarpıcı ismi için bile okunmaya değer. Açık komplo yeni bir düzeni, sistemi anlatan; ayrıca var olan sistemi bütün yönleriyle eleştiren bir manifesto desek yeridir. W. Wagar kitap için der ki; "20. Yüzyılda yazılmış olan en önemli kitap olabilir. Bu unvana sahip olup olmadığı 21. Yüzyılda gerçekleşecek bazı olaylara bağlıdır." Çok fazla uzatmadan farklı türde yazılmış bir kitap olarak karşımıza çıkıyor. Yani eğer bu tarz kitaplar seviyorsanız okumanızı öneririm. İyi okumalar..
2025 3. kitabı
Okunma: 14 Ocak 2025 20:00
H. G. Wells, Atatürk’ün Nutuk’ta bahsettiği tek yazar olma özelliğini taşıyor. Bundan 100 yıl önce dünya “ulus devletler çılgınlığı” ile sürekli bölünüp, savaşlarla parçalandığı, birbirlerini öldürdükleri bir dönemde, yazarımız dünyanın kurtuluşunun bir dünya toplumu oluşturmak, birleşik bir dünya devleti kurmakla olacağını belirtiyor. Bu kitabında bu konuyu ayrıntılarıyla anlatıyor. Tek dünya devleti ya da birleşik dünya toplumu ile İngilizlerin ya da Amerikalıların tebaası olmaktan bahsetmiyor, yani yazarın kurguladığı dünya bazı emperyalist güçlerin hayal ettiği tarzda tek dünya devleti gibi değil. Ancak yüksek bilinçli insanlar dillerin, dinlerin ve ırkların ötesine geçerek evrensellikten bahsedebilir ve ancak küçük, gelişmemiş ruhlar insanları ırklara, dinlere, dillere böler. Yazarımızın kitabın sonunda dediği gibi “insanın önüne tarihi ve bazı eski gazeteleri koyup, inanılmaz bir şekilde şu soruyu sordugu bir zaman gelecek: gerçekten böyle bir dünya var mıydı?”
2022 14. kitabı
Okunma: 09 Şubat 2022 15:18
Açık Komplo (Yeni Dünya Düzeni ve Yeni İnsan) Kitap 1928 yılında kaleme alınmış olması hasebiyle o dönemden yaklaşık 100 yıl sonrası yani bugün içinde yaşadığımız dünyanın güzel bir fotoğrafı çekilmiş. Yazıldığı dönemde okunmuş olunsaydı şüphesiz komplocu ve hayalperest olarak sıfatlandırabilirdik yazarı. Adından da anlaşılacağı üzere bir komplo üzerine kurgulanmış bir eser gibi gözükse de aslında bir program ve manifesto niteliğinde bir eser. Günümüzde yaşanan gelişmeleri bu tarz kitapları okuduğumuzda daha kolay algılayabilme kabiliyetimiz artıyor. Ve bu açıdan da okura artı bir katkı sağlayabilecek nitelikte. Salgınlar, savaşlar, üst insan modeli, biyolojik çalışmalar, iklim krizleri, psikolojik savaşlar, eğitim sorunları, inançlar vs.. Tabi bu tarz eserlere merakı olanlar için kitap tek başına da yeterince bilgi içerse de. Benzeri bazı kitaplarında beraberinde okunması daha fazla bilgi sağlayacaktır. 1984, Cesur Yeni Dünya, Cehennem, Hayvan Çiftliği vs. Kitaptan alıntılar: Yeni inancın serbestçe yayılmasını istiyorsak, zihinlerimize yüklediğimiz bütün bu modası geçmiş değerler ve tavırların temizlenmesi gerekir. Bunları yalnızca kendi zihinlerimizden değil, ortağımız olacak diğer insanların zihinlerinden de temizlememiz gerekir. Bu modası geçmiş sadakatler, onun standartları, dini cemiyetler bize ne kadar asil ve ne kadar görkemli görünüyorsa, onları kendimizin ve etrafımızdakilerin zihinlerinden o kadar derinden temizlemeye çalışmalı ve bütün geri dönüş olasılıklarını da koparıp atmalıyız. 204 Bir toplumun ucuz insanlığı diğerlerine sürekli saldıracak; kolay ırgatlık, fahişeler, el emekçileri sağlayacaktır.228 (Diğerleri olarak tarif ettiği seçici ırk) Dünya toplumunun kurulması kuşkusuz çile, ıstırap ve kan şeklinde bir bedel gerektirecektir ve kimse bu
Puan vermedi·222 syf.·
2021 2. kitabı
1927-28 yıllarında yazılmış bu kitabı anlamadan dünyanın bugünkü gidişatını anlamanın pek mümkün görünmüyor. Futuristlerin babası kabul edilen H.G.Wells kendisini de yeni dünya düzeninin yaratıcısı değil onu kabul eden “savunucusu” olduğunu kabul eder. Neredeyse 100 yıl öncesinden bugünlerin şeklini şemalini ortaya koyan yazar ve onun etrafındakilerin sistematik fikir ve eylem planlarını okumak, muhtemel bundan sonrasını kestirmek açısından da muteber görünüyor. Bazen şaşkınlıkla bazen dehşet içinde ama mutlak bir merak içinde okunacak bir manifesto. Yaşanan hiçbir şeyin tesadüf olmadığını yüzümüze bir tokat gibi çarpıyor.
Siyaset
Açık KomploH. G. Wells · Anka Yayınları · 200447 okunma

H. G. WellsYazar · 61 kitap
Herbert George Wells ya da daha çok tanındığı adla H. G. Wells (21 Eylül 1866 - 13 Ağustos 1946), Dünyalar Savaşı, Görünmez Adam, Dr. Moreau'nun Adası ve Zaman Makinesi adlı bilimkurgu romanlarıyla tanınan ama neredeyse edebiyatın her dalında birçok eser vermiş olan İngiliz yazardır. Sosyalist olduğunu açıkça söyleyen H.G. Wells'in çoğu eserinde önemli ölçüde siyasi ve sosyal yorumlar bulunmaktadır. Jules Verne gibi gelecekteki teknolojik gelişmeleri anlattığı kitaplarıyla bilimkurgu dalının öncülerinden hatta yaratıcılarından sayılmaktadır. Wells'in bilimkurgu romanlarında teknolojinin gözlemlenmesinin getireceği olanaklar bir yana bırakılır. Wells'te spekülasyon bir edebiyat biçimine dönüşür ve teknolojinin değil de onun toplumsal temellerinin araştırılmasına dönük bir boyut kazanır. Wells'in ilham kaynağı Jules Verne olmuştur, ama Verne'in Aya Seyahat'i (De la Terre a la Lune) ile Wells'in Aydaki İlk İnsanlar (The First Men in the Moon) romanını karşılaştıracak olursak, kolaylıkla görebileceğimiz gibi Wells; Verne'in teknolojiye verdiği önemi paylaşır, ama Verne'in romanında 'Nasıl ve hangi teknolojik olanaklar?' sorusu ortaya atılırken, Wells'te Ay yolculuğunun teknik sorunu baştan savma bir biçimde geçiştirilir. Çünkü Wells'in derdi, teknolojik olanakların gelecekteki muhtemel ürünlerini tahmin etmek değil, Ay'daki toplumsal hayatın bizzat kendisi üzerine, tıpkı bir zamanlar Thomas More'un 'Ütopya Adası' örneğinde olduğu gibi, model düşünceler geliştirmektir. Wells sadece bilimkurgu içindeki ütopya karşıtı düşüncelerin savunucusu olarak bu türe damgasını vurmakla kalmaz, toplumun şiddet ve zor yoluyla, gereğinden hızlı bir süreç içinde sosyalist bir topluma dönüştürülmesinin sakıncalarına olduğu kadar, sınıf karşıtlıklarının da iyice sivrileceğine karşı da uyarır bizi. ...