Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Çok Boyutlu Bir Macera

Açıklamalı Düzülke

Edwin A. Abbott

Açıklamalı Düzülke Gönderileri

Açıklamalı Düzülke kitaplarını, Açıklamalı Düzülke sözleri ve alıntılarını, Açıklamalı Düzülke yazarlarını, Açıklamalı Düzülke yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İleri Matematik
Eğitim Kitapları: ● 📕 Temel Matematik Analiz, Süleyman Öğrekçi, Nobel Akademik Yayıncılık ●
Herkes İçin Oyun Teorisi
Herkes İçin Oyun Teorisi
● 📕 Diferensiyel Geometriye Giriş, Andrew Pressley, çev. Ahmet Küçük - Yusuf Kaya - Adnan Melekoğlu, Dora Yayıncılık ● 📕 Topoloji, Zafer Ercan, ODTÜ Yayıncılık Ek Okuma: ● 📕 İleri Analiz, Ahmet Tekcan, Dora Yayınları ●
Oyun Teorisi ve Ortaklaşa Rekabet
Oyun Teorisi ve Ortaklaşa Rekabet
Öklid'in Penceresi
Öklid'in Penceresi
:
400 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
317 günde okudu
19. yüzyılda bir İngiliz rahip tarafından yazılan bilimsel bir fantezi kitabı. Aslında siyasi bir hiciv kitabı desek pek yanlış olmaz. İki boyutlu uzay dünyasında bir üç boyutlu nesnenin müdahalesi sonucu yaşananlar anlatılıyor. Kitabı anlamak için geometri bilgisi bence şart değil. Zaten bunun için kitabın sonunda oldukça geniş geometri ile alakalı açıklamalar mevcut. Matematikle sistemi eleştirmek. Bence bir deha işi.
Açıklamalı Düzülke
Açıklamalı DüzülkeEdwin A. Abbott · Ayrıntı Yayınları · 2008434 okunma
Reklam
400 syf.
10/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Olağanüstü bir kitap. Öncelikle şunu söyleyeyim Açıklamalı Düzülke'de kitabın yarısında hikaye bitiyor ama ondan sonra Ian Stewart'ın hikaye de Edwin'in neleri anlatmak istediği,nelere gönderme yaptığını daha iyi anlamak için yazdığı açıklama kısmı başlıyor. Yaklaşık son 100 sayfası da ''Matematik'te 4.Boyut''[Matematikteki Yeri,Bilim Adamlarının Buluşları,Görüşleri vs.] diye devam ediyor ve kitap bitiyor. Ben sadece hikayeyi okumak istiyorum diyorsanız bence Düzülke yeterli. Yok ben referansları görmek,yazdığı özellikleri,durumları daha iyi anlamak istiyorum diyorsanız, Açıklamalı Düzülke'yi alın. Ama ben açıklama kısmını okumadım.Benim için hikaye kısmı ''yetince'' yeterli oldu. Anlayamayacağınız şekilde bir hikaye değil. Biraz hayal gücünüzü zorlayın sonra her şey yerli yerine oturuyor. Ya hayretle okudum.Bazen şaşırdım. Bazen güldüm. Neden şaşırdım? Ya nasıl bir insan böyle bir kitap yazabilir? Nasıl bir beyin bu?Nasıl bir düşünce bu? Böyle insanları anladıkça,gördükçe ben nasıl da kısıtlı düşünüyormuşum ya diyorum. Neden güldüm? Kitapta yazar olayları Victoria Dönemiyle özdeşleştirerek yazmış.Zaten önsözde de bahsediyor. Gerçekten Düzülke de konulan bazı kurallar,davranışlar,anlayışlar komikti. Victoria dönemini araştırırsınız daha iyi anlarsınız. Ben öyle yaptım. Hikayeyi anlatan kare bir nevi bana Edwin'miş gibi geldi. Kare'nin kendi yaşadığı düzülkeyi anlattığı daha sonra tek boyutu ve uzayülkeyi keşfettiği,boyutlar arası seyahat edeceğiniz bir macera.
Açıklamalı Düzülke
Açıklamalı DüzülkeEdwin A. Abbott · Ayrıntı Yayınları · 2008434 okunma
400 syf.
10/10 puan verdi
1800'lerin sonlarında yazılmış olan nadide bir eser. Hem politik eleştiri, hem de evrenin fiziği üzerine benzetim yoluyla yapılmış bir düşünsel deney. Ben kitabı İngilizce orjinalinden (Flatland) okumuştum, o yüzden Türkçe basımlar ve çevirilere dair yorum yapamayacağım. Kahramanımız bir kare. Hatta Abbott'un, kitabın ilk basımlarında yazar adı olarak "A.Square" kullandığına dair hafızamda bir bilgi mevcut. Konuya geçersek, bilindiği gibi algıladığımız kadarıyla evren ve içindeki her şey 3 uzay boyutuna sahip. Peki ya daha fazla boyut var da, bizim duyularımız elvermediği için algılayamıyorsak? 3 boyutun ötesini zihnimizde canlandırabilir miyiz? Bu çok zor. O zaman daha kolay bir benzetim yapıp, 2 boyutlu bir evrende yaşayan 2 boyutlu canlılar için 3.boyutun neye benzeyeceğini düşünmeye çalışalım. İşte kitapta, kahramanımız kareyi bir küre ziyarete geliyor ve onu 3.boyuta çekip, etrafa bakmasını sağlıyor. Kitabı herkese öneriyorum. Öncesinde şu kısa animasyonun izlenmesi de açıklayıcı olacaktır. Burada kahraman kare değil de, iki boyutlu bir daire ve kürenin rolünde de Dr.Quantum var: youtube.com/watch?v=X6EbIlx... Yine kitaptan esinlenerek çekilen animasyon filmin tanıtımı: youtube.com/watch?v=C8oiwnN... Ve bu da "Flatland-2: Sphereland" tanıtım filmi: youtube.com/watch?v=3EGHu6Z... Ayrıca kitap hakkında Matematik Dünyası Dergisi'nde yayınlanmış okumaya değer bir inceleme var: matematikdunyasi.org/arsiv/PDF/2008_...
Açıklamalı Düzülke
Açıklamalı DüzülkeEdwin A. Abbott · Ayrıntı Yayınları · 2008434 okunma
Tanrı'ya Dair
Senin deyişinle her şeyi görme gücü; sizi daha hak bilir, daha merhametli, daha az bencil, daha sevecen kılar mı? Elbette hayır. O zaman bu sizi nasıl daha kutsal yapar?
Sayfa 129Kitabı okudu
"Doğanın bir fırça darbesi bütün dünyaları benzer kılar. "
Reklam
Sen kendine 'Her şey' diyorsun, ama bir Hiçsin: Senin sözde Evrenin bir Çizgi üzerinde küçük bir lekeden başka bir şey değil.
Sayfa 145Kitabı okudu
Beni kendimden geçiren arzu selinin önüne hiçbir şey geçemezdi.
Sayfa 142Kitabı okudu
"Seni ahmak Varlık!" dedim, "gerçekte en kusurlu ve en aptal yaratık iken kendini varoluşun en mükemmel biçimi sanıyorsun.
Sayfa 104Kitabı okudu
160 syf.
·
Puan vermedi
·
14 günde okudu
İkizkenar Üçgenler de Vardır!
Edwin Abbott, Düzlemler Ülkesi ya da özgün adıyla Flatland: A Romance of Many Dimensions adlı kitabını, 1884 yılında, üç boyutlu dünyamıza ironik bir yaklaşımla, "bir kare" takma adı ile yayınlamıştır. Ana karakter iki boyutlu Düzülke' de yaşayan bir Kare. Kare sayesinde ve kast sistemine benzeyen yapıyı görüyoruz ve Düzülkede
Düzülke
DüzülkeEdwin A. Abbott · Alfa Yayıncılık · 2023434 okunma
Reklam
… dar açılı İkizkenar Üçgenin beyinsiz tepe noktasının şöyle üstünkörü bir dokunuşla bile anlaşılacağını söylememe gerek yok.
Ne hayranlık uyandırıcı bir şey şu Denge Yasası!
-hepimiz aynı hataları İşliyoruz; hepimiz sırasıyla kendi boyutsal önyargılarımızın kölesiyiz...
618 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.