Ağır Misafir

Profil Yayıncılık

《 A Ğ I R M İ S A F İ R 》
2025 77. kitabı
Okunma: 27 Eylül 2025 19:14
Bazı insanların kafası farklı çalışır. Dünyaya bakışı ve tefekkür kırbasını dolduruşu farklıdır. Yüreği farklı çarpar. Bu çarpışmadan çıkan melodilerin bestesi de farklı olur. İbrahim Tenekeci'nin kaleminden doğan dizeleri okurken, bu düşünceler geçti aklımdan. Samimiyeti, mütevaziliği ile birlikte, hayatın gerçeklerini derin anlamlarla çoğaltarak, bir kaç kelimeye sığdırmakta usta olan şair, birbirinden güzel dizelerle okurları yolculuğa çıkartıyor. Şair, kitabına hangi sebeplerden dolayı Ağır Misafir ismini vermiş bilmiyorum. Bence şiirlerinde; ömrün boşa geçip gitmesi, hayâl kırıklığı, hüzün, hayat şartlarının zorluğu, dünya hâlinin ruhumuza yansıması gibi ruha ağır gelen konular işlediği için, bu ismi vermiştir diye düşünüyorum. Kitap, kırgınlık ve hüzün duygularıyla başlıyor. İnsan bazen; bazı duygular, bazı durumlar ya da insanlar üstüne hayaller kurar. Hayallerini en saf ve temiz duygularla doldurur. Hassas ve narin bir şekilde bakar hayallerine, düşlerinde çiçeklendirir. Ama hayat bazen öyle beklenmedik yerden gelir ki, hayallerin içini doldurdurduğumuz o saf ve temiz duygular buruşturularak çöpe atılır. Düşlerimizin çiçekleri solar. Şairin; "Yetimler gibiyim ziyafetten aç dönen" dediği gibi hayal kırıklığı yaşarız. Kırgınlık, bir cam kırığı gibi kalbe batar ve can acıtır. Bu duruma eşlik eden ve onu sağaltan, hakkıyla yaşandığında şifaya vesile olan duygu ise hüzündür. Şair, ilk bölümün dizelerinde kırgınlık ve hüznün insana hissettirdiklerini anlatıyor. Şiirlerin konusu ne olursa olsun, dizelerin derinliğinde ,şairin her zaman sırtını yaslandığı umudu oluyor. " Hiçbir şey saklı kalmaz derinde; benzer bir gün daldaki meyveye " dizeleriyle, yaşadığımız hüznün berekete vesile olarak, güzellikleri çoğaltacağını anlatıyor. Hüzün, bahar yağmurlarının
Kırılmadan Yaşama Gayretinin Şiiri
2025 15. kitabı
Okunma: 15 Ekim 2025 17:11
Okuduğum şiirler kadarıyla, ne tam divan geleneğinden gelen ne de tamamen modernist bir anlatım tarzına sahip , şiirlerinde iman, tevekkül, merhamet gibi kavramlar barındıran ancak vaaz vermeyen bir anlatım tarzı var yazarımızın. Bu kitapta ne modern şiirin uzak soğukluğu, ne de klasik geleneğin erişilmezliğini yansıtıyor. Sadelikle harmanlanan nüktedan bir bakış açısıyla yazılmış. “Bizim evimizde sessizlik büyür, biz konuşamadıkça.” Bu alıntı kitabın özünü bizlere yansıtıyor. Tenekeci, halkın “sabırla yaşama, sessizce katlanma” kültürünü modern bir şiir estetiğine taşıyor. Bu yüzden yazarımızın özellikle bu tarzda şiirlerini okunduğumda kulağıma değil doğrudan kalbime hitap ediyor.
2021 39. kitabı
Okunma: 26 Kasım 2021 14:30
Bu şiir kitabında şairliğin hakkını vermiş. Zaten bundan dolayı kitaba ödül verilmiş ve yılın şairi seçilmiş. Kitab güzeldi, bu kitab diğer okuduğum yazarın kitablarından daha güzel geldi bana. Yazarın hayatının anlatıldığı kısımdan bir cümle. "Ağır Misafir adlı eseriyle, 2008 yılında, Türkiye Yazarlar Birliği tarafından "Yılın Şairi" seçildi. Aynı yıl, "Yılın Yazarı" ödülünü de aldı." İşte, suyun oraya, ağaçlık yere Dünyaya değil de sanki cennete Severek kuşların sabahki ötüşünü Ev kurmuşlar, sahipleri nerede? Sadece birini okudum ama Dört kitapta yeri var; insan ölümlü. Bir şaşkınlığım ben, ademden kalma
2018 12. kitabı
Okunma: 16 Nisan 2018 01:01
Gönül telimi titreten şiirlerle dolu bir kitap. Hepsini bir kenara bırakın. Sadece ilk sayfadaki "Üzülmedim Diyemem" şiirini okusanız bile, üstadın şiirindeki güzelliği görebilirsiniz.
2020 59. kitabı
Okunma: 18 Aralık 2020 06:44
Son zamanlarda ruhuma en iyi gelen kitaplardan Ne kadar yavaş yavaş okuyup tadını yavaş yavaş çıkarmak istesemde bir oturuşta bitirdim tadı damağımda kaldı desem yeridir ibrahim tenekecinin kalemiyle tanışın mutlaka. Konu hayatın içindeki olayların şiire dönüşmüş hali dili saf, naif ama bir satırda bile bir şiire rastlaya biliyoruz. Ara ara açıp okuyabileceğiniz bir bir kitap
2022 52. kitabı
Okunma: 23 Aralık 2022 20:42
Kendimce Aralık ayını şiir ayı yapıp merak ettiğim bir kaç şiir kitabını okudum. Ağır Misafir de bu ayın son şiir kitabıydı benim için. Yani şiirler hakkında da ne kadar yorum yapılabilir ki yazana ayrı dert sunuyor okuyana ayrı :) Ama şunu söylemem gerekirse; Sevdim İbrahim Tenekeci ‘nin kalemini, yakın vakitte başka bir şiir kitabını da okumayı isterim inşAllah.
1K
Ağır misafir
2022 9. kitabı
Okunma: 21 Mart 2022 07:50
Öncelikle kitabımız bir şiir kitabı Şiirler çok sadece ve yalın anlamlı gibi görünüyor ama her satırında her mısarasında derinlerden gelen anlamlar var. Öyle okumak için okursanız anlamazsınız ama gerçekten okursanız her mısarasında ayrı güzellikler yatıyor.
Ya Varsın Ya Yoksun
Puan vermedi·72 syf.·
2020 108. kitabı
Uzlaşmaya giden yollara mayınlar döşemeli. Bu ciddi bir karardır, fikrimce de kat'i. Yahu uzlaşmayalım işte, uyuşmayalım, uyuşuklaşmayalım. Bize altına toplanmaya değecek bir sancak da gerek. Hele bir hasmımız olsun, olsun şöyle en dişlisinden. Yoksa ne işe yarar şu omurga? Diyorum ya ağbey, uzlaşmayalım. Diyorum da dinletemiyorum. Sen anlarsın dilimden. Dilim demişken, üzerine yemin edecek kadar bile ekmek dilimi kalmamış köyümde. Çünkü yoksulluk denen şey; harbi web.1000kitap.com/kitap/agir-misa... . Lafı nerden nereye getirdiğimle alakalı herhangi bir şaşkınlık emaresi yoksa yüzünde; esaslı bir sancağın altındaki nizamın, nimetten haberdar şuurlu yeminlere taalluk edişini bildiğin içindir. Ahlat ve alıç yeminine sadık kalmışsa eğer, eleverecek onları da didon sakallı dalkavuk muhbirler. Hiç değilse bir kürdan yapıp, kentlilerin hizmetine amade kılacaklar ve övünecekler; "çok şükür bunları da aldık adi köylülerin elinden." Dört yanı mamur bir düş gördükse ezelden, bir ant içelim ılımlı kentliler olmamaya. Yahut geçelim bunları ağbey. Hem ahirete intikal eden onca devlet erkanının sırtlarında çuvaldan oyma nasır izi göremiyorsak.. Muhtarlık makamını, ahaliye ihtar olarak idrak ediyorsak.. Milletin vekilini, müvekkilden dahaca muteber görüyor ve önünde ceket ilikleyip, el etek öpüyorsak.. Dahası, kuşların aç kalmaması için dağlara buğday taneleri serpmiyorsak; elbette İslam Diyarı olmadığımız içindir. Yoksa biz de biliriz devlet eliyle zekat kurumları tahsis etmeyi ve zekatı devlet eliyle toplayıp, ihtiyaç sahiplerine adle riayetle üleştirmeyi. Biz de biliriz, "Milletim yoksuldur ama yoksun değildir!" demeyi. İşte buraya nazar-ı dikkatini celbe teyakkuzla davet ederim ağbey. Zira yoksulluğu iliklerine kadar yaşamış bir millet değil miyiz biz? O ceddin
2022 23. kitabı
İbrahim Tenekeci'nin denemeleri güzel fakat şiiri benim için ayrı bir yerde. Sanki günümüzün Yedi Güzel Adam'ından biri gibi. En çokta Cahit Zarifoğlu kişiliği görüyorum şairde. Yine İbrahim Tenekeci'den perspektifi farklı, insana bir satırda bir çok şey anlatan, arada silkeleyen, dizeleri nahif bir şiir kitabıydı. Hiçbir şeyi tek başına yeme Diyen sahabenin sözünü Karıncalar tutuyor ancak İnsan olmanın verdiği güzellik Soluyor durmadan, bir bak.
·72 syf.·
2018 2. kitabı
Câmiî’den eve dönerkenki ferahlık Sâdece Mü’minlerin bildiği Şiir böyle bi’ şey mi ?

İbrahim TenekeciYazar · 24 kitap
1 Eylül 1970 tarihinde Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde doğdu. Lise eğitimini yarıda bırakıp edebiyata yöneldi. Bir dönem kitapçılık yaptı. İlk şiiri 1988 yılında yayınlandı. Sonrasında ağırlıklı olarak Dergâh, Kırklar, Derkenar, Merdiven, Endülüs, Kardelen, Düş Çınarı ve Kaşgar dergilerinde göründü. 1998-99 yılları arasında Sağduyu gazetesinde kültür sanat editörü ve köşe yazarı olarak çalıştı. Milli Gazete'de köşe yazarlığı ve düşünce sayfası editörlüğü yaptı. 2000-2005 yılları arasında, 36 sayı yayınlanan Kırklar dergisinin genel yayın yönetmenliğini yaptı. Aynı yıllar içinde, Birey ve Birun yayınlarında dizi editörlüğü yaptı. Kırk civarında şiir, hikâye ve deneme kitabının yayınlanmasına vesile oldu. Ağır Misafir adlı eseriyle, 2008 yılında, Türkiye Yazarlar Birliği tarafından Yılın Şairi seçildi. Aynı yıl, Yılın Yazarı ödülünü de aldı. Evli ve beş çocuk babasıdır.