Algılanan Dünya

Orijinal Adı:
Causeries

2023 55. kitabı
Okunma: 17 Ağustos 2023 15:00
Fransız filozof Merleau-Ponty'nin bir radio programındaki sohbetlerinden derlenmiş ve 7 bölümden oluşan felsefik bir eser. Algı ve uzam üzerinden evreni ve davranış psikolojisini irdeleyen bu kitap, insanların şeyler hakkındaki görüşlerini ele almaktadır. Beden ve ruh sorunsalını da unutmamak gerek. Bir felsefesever olarak oldukça beğendiğim bu sohbeti siz değerli okur arkadaşlarıma da tavsiye ederim. , sevgi içimizde
Algılanan DünyaMaurice Merleau-Ponty · Metis Yayıncılık · 2006416 okunma
İnsan algısının nasıl çalıştığını merak ettiniz mi hiç?
2022 98. kitabı
Okunma: 20 Aralık 2022 11:42
"The Phenomenology of Perception" (Türkçe adı "Algılanan Dünya") Maurice Merleau- Ponty’nin radyo sohbetlerinden oluşan felsefik bir eserdir. Bilim, dünya, insan, sanat, algı, gerçeklik, öz ve yansıma gibi konuların üzerinde durularak 7 bölümde hazırlanmıştır. 72 sayfa olması sizi aldatmasın çünkü tartışılan konular fazlaca derindir ve bu noktada okuma listenize eklemeden önce bilgi birikiminizin yeterli olduğuna dikkat etmelisiniz. Eserde, insan algısının nasıl oluştuğunu, nasıl çalıştığını, temel yapısını ve işleyişini anlamak için “insan algısının fenomenolojisi “olarak adlandırılan bir yöntemle incelemeye odaklanmaktır. Ayrıca, beden ve duyuların algıya nasıl katıldığını, yer ve mekân algısının nasıl oluştuğunu ve insanların dünyaya nasıl baktığını ele almaktadır. Bu yönüyle, filozoflar ve psikologlar gibi, algı ve deneyim üzerine okumalar yapmaya hevesliyseniz sizi sarsacak bir kitap olacağını söyleyebilirim. Çok kısa olduğuna bakmayın, çok büyük tartışmalar doğuran bir eserdir kendisi. Okurken çoğu noktada aklıma Görme Biçimleri gelse de dil olarak tokatlandım diyebilirim. Beynimin yanıp kül olduğunu hissettim :D Hatta “bu nasıl radyo sohbeti? bunları dinleyenler nasıl anlıyordu? Ben yavaş yavaş okuduğum halde isyan bayrağı çekiyorum” diye sinirlendiğim oldu. Umarım size de çektirmez…
Algılanan DünyaMaurice Merleau-Ponty · Metis Yayıncılık · 2006416 okunma
Hakikat Bize Gösterilmez; Biz Ona Doğarız.
2025 23. kitabı
Okunma: 04 Kasım 2025 19:13
Merleau-Ponty bu kitapta “dünya”yı bir dış veri olarak değil; insanın içinde açılan bir derinlik olarak okur. Yani dünya “karşımızda duran nesneler stokundan” ibaret değildir; dünya, bizim varlığımızla birlikte titreşen bir alan, bir gerilim, bir ortak-oluş bölgesidir. Ve insan, bu bölgenin dışına asla çıkamaz. Bu kitap, insanın dışarıdan bakan bir gözlemci olduğu fikrini çökertir. Algı burada pasif bir izleme değil; aktif bir yeniden-kurmadır. İnsan her baktığında dünyayı tespit etmez; dünyayı kurar. Bu yüzden algı bir fotoğraf değil; bir eylemdir. Ve insan gördüğünü sandığı her şeyde aslında kendini de inşa eder. İnsan dünyaya bakarak dışarıyı anlamaz; dünyaya bakarak “kendisini” bir kez daha üretir. Bu kitap bize şunu öğretiyor: hakikat bir nesne değil; bir süreçtir. Bilgi, varlığın özü değil; varlığın temas sonrası ürettiği koddur. Bizim hakikat dediğimiz şey, temasın çalkantısından damlayan tortudur. İnsan dünyayı bilmek istediğinde bile aslında algısının sınırlarını görür; kendisinin sınırlarını. Hakikatin gerçek formu, bu sınırda açılır. Merleau-Ponty’nin en acı uyarısı şudur: dünya “olduğu gibi” görünmez, çünkü “olduğu gibi” diye bir şey yoktur. Dünya, algıların içinden akar, değişir, bozulur ve yeniden kurulur. Gerçeklik sabit bir çekirdek değil, sürekli aralıklarda titreşen bir geçiciliktir. İnsan bu geçiciliği süreklilik sanır ve kendi yanılsamasıyla huzur imal eder. Bu kitap; insanın “dış dünyayı kovalarken” aslında kendi içinin karanlık geometrisiyle boğuştuğunu yüzüne vurur. Dünya bizim gözümüzde şekil alır ve biz de bu şeklin içinde kayboluruz. Merleau-Ponty’nin asıl sorusu şudur: dış gerçekliğin değil, kendi algımızın mimarı olabileceğimiz cesareti gösterecek kadar çıplak kalabilir miyiz? Çünkü nihayetinde dünya dışarıda değil; bizim algısal
Uzamsal
2020 467. kitabı
Okunma: 20 Ekim 2020 17:00
Yaşadığımız her an algılar bütünüdür. Bazen filmlerinde gördüğümüz bir kişinin, fotoğraf sergisinde tabloyu detaylıca incelediğini görürüz resimde neyi algılıyor ? ne beklentisi var ? veya nasıl bir estetik duygu katıyor o kişiye diye düşünürüz. Hatta baktığı tablo çoğu zaman bize anlamsız görünür. İşte tam olarak bu kitap algı dünyasındaki görünmeyen bakış açısının felsefesini bize gösteriyor. Okuduktan sonra yaşantınızda değişiklik olacağını düşünüyorum.
2022 222. kitabı
Bugünkü kitabımız; varoluşçu felsefe alanında çalışmalar yapan Maurice Merleau- Ponty’nin radyo sohbetlerinden oluşan yetmiş iki sayfalık bir sorgulama kitabı. Bilim, dünya, insan, sanat, algı gibi konuların üzerinde durularak 7 bölümde okuyucuya aktarılan bu kitap; çok kısa ama bir o kadar da dopdolu.. Ponty akılcılığa karşı algıya, duyularımıza hakkını vermeye çalışan bir filozof.İçinde bulunduğumuz bu kültürel dünyaya “algı” üzerinden nasıl sıkı sıkıya bağlı olduğumuzu; bilimsellikten uzak algılama ve bilincin üzerinde durarak, gerçeklik, öz ve yansıma üzerine kurulan savları felsefi üslubuyla açıklamış.
2023 47. kitabı
Okunma: 21 Ekim 2023 12:57
Öğrencilerimiz deneme sorularıyla ilgilenirken ben de @devinenfelsefe atölyemizin yarınki konusunu oluşturan Merleau-Ponty’nin Algılanan Dünya’sına daldım. Kitap, insanların dünyayı nasıl algıladığı, duyusal deneyimlerin nasıl şekillendiği ve bu deneyimlerin insanların dünyayı anlamasına nasıl katkıda bulunduğu konularını ele alıyor ve Merleau-Ponty, algı ve bilinç arasındaki ilişkiyi incelerken insan algısının karmaşıklığını ve öznel karakterini vurguluyor. Bir radyo programı için kaleme alınan 7 sohbetten oluşan Algılanan Dünya, fenomenoloji ve algı felsefesi alanında önemli bir eser olarak kabul edilmektedir. ____________________________________________ #KitapÖnerisi #AlgılananDünya #OkuYorum #HaftanınKitabı #FelsefecininKitapları #OkuyarakYasa #OkudumBitti #KitapKurdu #KitapYorum #KitapBenim #Bookstagram #BookLovrt #InstaBooks #KitapSevgisi #KitapYurdu #KitaplarİyiKiVar #KitapOkuyorum #KitapAlışverişi #KitapTanıtımı #Kitapkolik #KitaptanSözler #kitapdelisi #FelsefecininKitaplığı #NihanHocanınKitapları
2023 8. kitabı
Ponty ile tesadüfen tanıştığım ilk kitabı oldu. Daha önceden twitterda görmüştüm ve şans eseri aldığım kitabın Ponty’e ait olduğunu bilmiyordum. Kitabı bitirdikten sonra ona ait olduğunu öğrenmiş olmak beni mutlu etmişti. Kitap Ponty’nin radyo sohbetlerinden oluşan felsefik bir eserdir. İnsan algısının nasıl oluştuğunu, nasıl çalıştığını, temel yapısını ve işleyişini anlamak için “insan algısının fenomenolojisi“ olarak adlandırılan bir yöntemle incelemeye odaklanmaktır. Ayrıca, beden ve duyuların algıya nasıl katıldığını, yer ve mekan algısının nasıl oluştuğunu ve insanların dünyaya nasıl baktığını ele almaktadır. Bu noktada felsefe psikoloji birazcık da sosyoloji alanlarında algı ve deneyim üzerine okumalar yapmaya hevesliyseniz sizi etkileyecek bir eser olacağını söyleyebilirim. Yazılanlar nasıl bir radyoda sohbet edilebilir şekilde ele alınmış diye sorguladım çünkü insanlar bu sohbetleri nasıl anladığı noktasında bocaladım. Kısa ama etkili bir eserdir, birde fenomenoloji alanına dair daha önce herhangi bir birikiminiz yoksa sizi biraz zorlayacak da bir eser olduğunu söylemem gerekir. Farkındalık uyandırıcı, anlatılan konuların tesiriyle derinliği, dilin açıklığı nedeniyle okumanızı kesinlikle tavsiye ederim.
2023 31. kitabı
Okunma: 20 Ocak 2023 01:44
  Kitap, yedi bölümden oluşmaktadır. Bölümler Merleau-Ponty’nin radyo sohbetlerinin derlemesi ile oluşturulmuştur. Fransız Ulusal Radyosu’nun “Fransız Kültür Saati” programında yayımlanan programların konu ve başlıkları kitaba da konu başlık olarak geçmiştir. Maurice Merleau-Ponty’nin radyo yayınlarından oluşturulan bu derleme kitapta esas olarak insanın algısı ile anlamlandırılan dünyadan bahsedilmektedir. Bahsedilen yapıtlar insanı insan yapan birer unsur olmakla birlikte dünyanında bir parçasıdır. İnsanin dünyanın sahipliği mesajını sorgulatan bu yaklaşım tüm şeylerle birlikte insanda dünyadandır der ayrıca “Bu yapıtlar algısal deneyim kaynağıdırlar ve “dünyanın taklidi değil başlı başına bir dünya”dırlar.” (s.62)
2016 58. kitabı
İnsanın algısının nasıl oluştuğuna ,maddenin ya da kitaptaki ismiyle 'şeylerin' asıl varlığının ne şekilde oluştuğu , görünenin mi yoksa zihinde oluşan algının mı şeylere varlık kazandırdığını sorgulayan bir kitap. Daha doğrusu konuşmalar bütünü demeliyim. Bana dili , teknik terimlerle inanılmaz şekilde boğulmuş geldi. Yani kafamda biraz daha insan algısının farklı yönleri gösterilir gibi bir fikir vardı. Biraz daha bakış açılarını sorgular diye düşünüyordum. Ancak kitap direk algıyı sorgulamış . Bu da onu ,sıradan bir okurdan ziyade , psikoloji belki biraz felsefe öğrencisi ya da bu alanda bilgi sahibi, deneyimli insanlar tarafından okunmasının daha uygun olacağı bir hale getirmiş. Bunların radyo konuşması olması da bana şaşırtıcı geldi. Benim okurken takıldığım bir metni , birileri dinleyerek 1948 'de çok güzel anladı ise sanırım bende bir acayiplik var. Kendi adıma bu konuşmaları dinleyenlerden biri olmadığım için sevindiğimi söyleyebilirim. Çünkü dinlesem de büyük ihtimal % 95'ini anlayamayacaktım ve bana çile olacaktı. Okurken bile yazar burada bir şey demeye çalışmış mı acaba diye dediğim çok yer oldu. Pek bana göre değildi, sevenine iyi okumalar.
2020 47. kitabı
Okunma: 01 Mayıs 2020 11:18
Yazılan metinler 1948'de yapılan bir radyo programı için yazılmış, kısa olmasına rağmen dolu dolu ve hala da güncel. Yazar, (algılamada kullanılan saf) akılcılığa, bir nevi insanı makineleştiren(?) durumuna karşı ''insan olma'' silahını kuşanmış. İnsan olmanın sadece saf zihinlerden oluşmadığımızı savunuyor, bunu yaparken de kullandığı dil açık ve akıcı. Felsefeyi en azından bir giriş seviyesinden biliyorsanız okumak çok daha rahat ve keyifli olacaktır diye düşünüyorum.

Maurice Merleau-PontyYazar · 4 kitap
Hem Fenomenoloji hem de Varoluşçuluk içinde önde gelen isimlerden biri olarak anılır. Bilinç ve ahlakla ilgili problemler üzerinde duran Merleau-Ponty, bilinçle dünya arasındaki ilişkiyi ele almıştır. Ona göre, algı alanımız, duyumlardan oluşmaz, fakat aralarındaki mekânlarla birlikte, şeylerden meydana gelir. Merleau-Ponty, "Varoluşçu fenomenoloji" olarak bilinen eğilimin yetkin bir temsilcisidir.