Amerikalı

Orijinal Adı:
The American

2020 119. kitabı
Okunma: 17 Haziran 2020 12:20
Henry James okumayalı hayli zaman olmuş.Bir Kadının Portresi çok sevdiğim romanlardan biridir oysa.Tekrar okumalı onu da. Zengin, idealist, akıllı Christopher Newman bilgi ve görgüsünü arttırmak,yüksek kültür ile tanışmak, eğlenmek en önemlisi de evlenmek için Avrupa’ya gelir. Paris’te Amerikalı arkadaşı Tristan ile karşılaşınca, yapmak istediği evlilik için de yollar açılır. Tristan’ın eşi Madam Cintre’yi tanıştırır Newman ile.Bir eşte aradığı tüm özelliklere sahiptir Cintre.Evlilik teklifini de kabul eder. Cintre’nin ailesi soyludur,Cintre’nin soylu biriyle evlenmesini isterler.Başlangıçta bu evliliği kabul etmiş görünseler de katı değerlerinin peşinde hareket etmeye devam ederler. Amerika ile Avrupa kültürünün karşılaştırmasını yapar Henry James tüm bu hikâye üzerinden, mizahtan da uzaklaşmadan. Çok zevkle okuduğum, dinlendirici bir kitap oldu benim için. Chimamanda Ngozi Adichie’nin Amerikana ve Henry James’in Amerikalı kitapları,farklı dönemleri yansıtsa da Amerikalı olmak kavramı üzerine odaklanmış.Amerikalı kimliği üzerine farklı bakış açıları sundu benim için bu kitaplar.
2019 73. kitabı
Okunma: 16 Ağustos 2019 21:42
Emekçilerin hayatlarının eserlere konu edilmesi, emperyalizme karşı ideolojik bir duruşun belirginleşmesi, iki tür dünya ve iki tür insan oluşturma eğilimi gibi konular Türk edebiyatındaki modernist anlayışı ideolojik bir yapıya büründürmüştür.
2022 8. kitabı
İdealize edilmiş, kendini yoktan yaratan, ahlaklı, iyi yürekli, tek kusuru entellektüel yoksunluğu olan Yeniinsan/adam Newman’da vücut bulan Yeni Dünya’ya karşı çökmekte olan aristokrasisi, yozlaşmış ahlaki değerleri, zengin entelektüel birikimiyle Avrupa… Yazık ki olumladığı bir çok değer yerle bir oldu. Çoğu zaten yoktu!!! Samimi, sıcak ve yalın bir dili var. Düşünce ve duygular iyi aktarılmış. Sevdim. 8️⃣ “Newman, Avrupalılar arasında bir Amerikalı’dır. Ancak onun Amerikalı vasfını taşıması salt bu yabancılık/misafirlik olgusuyla ilintili değildir. James, bu zengin demokrat karakter üzerinden tipik bir Amerikan idealizmi ve liberal ahlak temsili sunar. Avrupa uygarlığının başkentlerine yolculuk yapan Amerikalılar böylece ahlaksal üstünlüklerini ve aristokrasinin karşısına koydukları demokrasi ile siyasal üstünlüklerini vurguladıkları gibi bir yandan da noksanlıklarını giderme kaygısıyla bir medeniyet ve kimlik yüzleşmesine tutulurlar. Şurası açıktır ki James için Amerika, ahlaklılık bakımından çürümüş bir şeylerin var olduğu Avrupa’dan yüksek konumdadır. Buna karşın Avrupa entelektüel ve estetik yetkinlikleriyle Amerika’ya rahmet okutur.” Amerikalı: Bir “Self Made Man” Temsili —Hakan İsmail ŞİRİN “…saf, dürüst ve özgür Amerikalıların Avrupa'da yaşadıkları hayal kırıklığını, horlanmayı anlatır James.” “Paris'te ortaçağ kalıntılarının ortasında, aristokrasiyi ve dini temsil eden yapıların arasında "edecek bir duası olmayan" Newman, tek başınadır. Bireydir. Yaşama, gele­ceğe dair bir umut, bir devinim devşirememiştir buralar­dan. James özgür bir Amerikalının yaşamöyküsüne yakışır bir biçimde, Hobsbawm'ın deyimiyle "açık yazgı" ile bitirir romanını. "Zengindi, genç sayılırdı ve bundan hoşnuttu; önünde alım satım işlerini düşünmeden yaşa­ yabileceği uzun bir hayat

Henry JamesYazar · 34 kitap
1843'te New York'ta doğdu. Babası dönemin önde gelen dinbilimci ve filozoflarındandı; ağabeyi William da tanınmış bir filozoftu. New York'ta başladığı eğitimine Londra, Paris ve Cenevre'de devam etti. 1862'de Harvard'da Hukuk Fakültesi'ne girdi. 1865'ten itibaren dergi ve gazetelerde kısa hikayeler yazmaya başladı. 1875'te bir seneliğine Paris'e taşındı, burada Flaubert, Turgenyev ve dönemin ünlü yazarlarıyla tanıştı. Ertesi yıl Londra'ya geçti, 1915'te İngiliz vatandaşı oldu ve 1916'da öldü. Kısa hikayeler, oyunlar, eleştiriler, seyahat kitapları ve özyaşam öyküsü dışında yirmi roman yazdı. 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında edebiyat eleştirileri, romanlar ve kısa hikâyeleri ile ünlendi. Ana tema olarak insan bilincini işleyen James, hayatın çoğunu Avrupa'da geçirdikten sonra, ölümünden kısa bir süre önce İngiliz vatandaşı oldu. Psikoloji biliminin kurucularından sayılan William James'in kardeşidir. The Ambassadors, Daisy Miller, The Turn of the Screw ve Portrait of a Lady gibi klasik eserleri bulunmaktadır. Eserlerinden Bir Kadının Portresi'nin sinema uyarlamasında ünlü aktrist Nicole Kidman başrolü oynamıştır. Romanlarında çoğunlukla kadına ve kadınların iç dünyalarına göndermelerde bulunmuştur. Eserlerinde resim kullanmayı sevmez.