Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
9/10
2 Kişi
5
Okunma
2
Beğeni
282
Görüntülenme
Anlatılarda bir gerçeğin yansıtıldığına dair bir yanılsama yaratılırken kullanılan yöntem salt öykünme ya da benzetme değil, hikâye etme ya da öykülemedir. Nitekim, Genette anlatılarda klasik anlamda bir benzetme ya da temsilin imkansızlığı üzerinde durmuştur. Genette, geleneksel “gösterme” ile anlatma arasındaki ayrımı yadsır. Bilindiği gibi bu düşünce, Plato’nun Devlet’indeki şair ile anlatı ayrımı ve karakter ile dramatik temsil ayrımına dayanır. Oysa bizzat “temsil” fikrinin tamamıyla yanılsamadan ibaret olduğu düşünülebilir. Bu yaklaşımı Barthes’ın “gerçeklik etkisi” kavramına gönderme yaparak açıklayan Genette, aynı bağlamda mimetik efekt yani öykünme-benzetme etkisi kavramı üzerinde durur. Anlatılarda ortaya çıkan bütün bu tür yanılsamalardan başta varsayılan yazar olmak üzere, anlatıcı ve odaklayıcı unsurlar sorumludur. Bu unsurlar analiz edildiğinde, gerçeklik ve temsil yanılsamasının nasıl yaratıldığı ve anlatının ne tür oyunlarla dolu olduğu görülür. Bu oyunlar sayesinde olay, karakter ve zaman algısı çeşitlendirilerek, sadece anlam üretme kaygısıyla sınırlı kalınmadığı, okuru anlatıya bağlayacak estetik amaçların güdüldüğü gözlenir. Bütün bunların ne tür seçme, eleme, çarpıtma, erteleme, çeşitlendirmeler ile gerçekleştirildiği dikkatli okurun gözünden kaçmayacaktır.
Yazar:
Mustafa Zeki Çıraklı
Mustafa Zeki Çıraklı
Tahmini Okuma Süresi: 7 sa. 2 dk.Sayfa Sayısı: 248Basım Tarihi: 1 Nisan 2015Yayınevi: Hece Yayınları
ISBN: 9786059954747Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
248 syf.
10/10 puan verdi
Hikâye anlatmak, öykü kurgulamak, insanı araştırmanın bir yöntemidir ve okuru kapalı mesajlarla buluşturmaktan, onlara vaaz etmekten çok, insanı zaaflarıyla anlamayı, onu ucu açık anlamlar dünyasına sevk etmeyi hedefler. * Evrenin bizzat kendisi anlatısaldır. Şuurlu muhatap bulduğu müddetçe evren bir öyküler cümbüşüdür. Canlı cansız her varlığın, her nesnenin, her sözün ve sözce söylemin anlatısal olduğunu, özünde bir öykü nüvesi taşıdığını bilmek gerekir. * Yüksek edebi sanatın anlatmaya değmez zannedilen konulardan büyük hikâyeler çıkardığına şahit olunur çoğu zaman. * Büyük sanatçının sıradan görünendeki sıra dışı öyküyü bulup çıkardığına böylece muhatabına daha evvel yaşamadığı bir deneyim yaşatarak “duygu kâşifliği” yaptığına tanık oluruz.
Anlatıbilim
AnlatıbilimMustafa Zeki Çıraklı · Hece Yayınları · 20155 okunma
Reklam
248 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Sanatsal bir dille yazılmış akademik bir kitap. Anlatıbilime ilişkin konular bazı Türk yazarlar üzerinden örneklendirerek güzel bir şekilde anlatılmış.
Anlatıbilim
AnlatıbilimMustafa Zeki Çıraklı · Hece Yayınları · 20155 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.