Annem Hakkında

Orijinal Adı:
Sur ma mère

2022 20. kitabı
Okunma: 07 Şubat 2022 21:15
Nedense Oğular anaya, çok düşkün olurlar. Annem Hakkında da bir oğulun Demas hastası bir anneyi gençlik yıllarından ölümüne kadar yaşadıklarını anlatır. Sık Sık Hasta anneyi ziyarete gider gidemediği anlarda da telefonla arar. Annenin geçmişini oğuldan dinlerken bir yanda da geçmişte yaşayan anneden olayları bugün oluyor gibi izleriz. Elbette tüm hastalıklar kötüdür ama zihinin gidiş gelişleri ve sonrada tamamen karanlığa gömülmesi ise hem onun için, hemde yanındakiler için korkunçtur. Aslında çoktan ölmüş biri ile uzun süre beraberlik sürer. Gerçek anlamda öldüğünde ise çok can yakmaz gidişi. Sadece bir burukluk olur artık onun nefes almadığını yatağında değil toprağın altında yatığını bilirsiniz. Hala nefes alıyorken dünya için gerekli olan fazlalıkları olan malları yağma edilirken hasta sadece çaresizce izler, eşyaları giderken onlardan hastaya kalan ise sadece hatırlayabildiği anılarıdır. Annem iki defadır bana şunu diyor: Cenazeden beri seni göremedim, özledim seni! Annem cennette yaşıyor. Gerçekten bambaşka bir yerde, çünkü ailenin bütün ölmüşleriyle buluşuyor, onlarla dakikalarca konuşuyor ve bizi onların canlılar arasında var olduklarına inandırıyor. Peki ama beni neden ölüler kervanına dahil etti? Bensiz yaşamak istemiyor ve gözü açık gördüğü rüyalarına, sonunda bizi güldüren halüsinasyonlarına beni de yanında götürüyor. Sh. 171 Okurken hep sordum kadınlar neden hep diğer kadının düşmanıdır anne kız anlaşamaz gelin kaynana anlaşamaz ve size sizin paranızla bakan bakıcı kadında anlamaz sizi. Kadınlar kadınları anlamak istemezler çünkü aynalarda sadece kendilerini görmek isterler. Evdeki büyük aynada da annenin öldüğü gün duvardan düştü ama kırılmadı bir kadın onu örtü ile örttü müslüman geleneğinde cenaze günü ayna kapanırmış. Hayat kime ne sunar bilemeyiz. O
2021 100. kitabı
Okunma: 20 Eylül 2021 18:23
Kitabı ilk kez bir kitap grubunda paylaşım olarak gördüm. Hiç adını duymadığım için de şaşırdım ve büyük bir hevesle aldım. Kitabın ilk kısımları hem annenin gençliğini hem de şimdiki zamanını anlattığı için gayet keyifli ve akıcı. Ama sonraki kısımlarda okumakta zorlandım. Sürekli hastalık hali, benzer konular oldukça yorucu bir okuma oldu. Yarım kalmasın diye bitirmeye zorladım kendimi. Annenin gençlik zamanlarına daha çok yer verilse keyifli bir kitap olabilirdi.
2021 122. kitabı
Okunma: 22 Eylül 2021 11:29
"Bu ülkede hırsızlar değil, şikayetçi olanlar, saldırıya uğrayan ve hırsızlığa maruz kalanlar yargılanıyor, hırsız ise çaldıklarını polisteki adamlarıyla kırışıyor. Ne yapıp edin, sakın polisin eline düşmeyin..Durum böyle, İsveç'te değiliz." (S.77) Tahar Ben Jelloun, Fas'ta felsefe eğitimi aldıktan sonra Fransa'ya yerleşen ve yazarlık hayatına Fransızca eserler vererek burada devam ederken Fransa'nin en saygın edebiyat ödülü Goncourt'a sahip olmuş bir isim. Yeni tanıştığım yazarlara mümkün olduğunca biyografik veya aile hayatlarına dair kitaplarla başlamayı yeğledigim için ilk seçtiğim kitabi "Annem Hakkında" oldu. Kitap 3 kere evlenmiş, her defasında eşlerinin ölümü nedeniyle dul kalmış, en sonunda alzheimer hastası olan yazarın annesi hakkinda. Öncelikle şunu söylemeliyim ki İslam kültürünün etkisinde kalmış bir Akdeniz topluluğunun bizimle örtüşen fazlaca ortak paydası var. Ilk 100 sayfa annenin evlilikleri hakkinda ve benzerlikler hayli ilgi çekici. Her ne kadar çocuk yaşta evlendirilmis olsa da eşleri tarafından sürekli el üstünde tutulmuş olması sanırım annenin en büyük şansı olmuş. Hz. Hatice'nin 40 yaşındayken 3. evliligini 25 yaşında Peygamber vasiflari taşıyan bir insanla yaptığını düşününce, toplumumuzun bugün herhangi bir kadına değil 3., bir kez bile evlenip dul kalmış bir kadına yakistirmalarina anlam vermek de zorlandığımı söylemem lazım. Hele de 40 yaşında bir kadının, 25 yaşında bir erkekle evlenmesi modern oldugunu iddia edenler tarafından bile absürt karşılanacak bir durum gibi hissediyorum. Ama Fas'ta bu tür şeyler sanırım bize nazaran bir tık daha kolay benimsenmiş. Kitabin son 100 sayfasının gereksiz yere uzatildigini düşünmekle beraber yazarin üslubunu çok beğendim. Bir derdi olduğu çok belli! Yazara mutlaka devam edeceğim. The Guardian
2017 7. kitabı
Okunma: 23 Eylül 2017 00:07
Annem hakkında :( Gençliği Fas da fez şehrinde geçen yazarın annesi 15 yaşında evcilik oynar bir yaşta evlenmiştir. İlk eşi ateşli bir hastalıkla ölmüş ve bir kız çocuğu olmuştur. İkinci evliliği ilk eşinin akrabası ile olmuştur ve bundan bir erkek çocuğu olmuştur.kısa süre sonra bu eş de vefat etmiştir Üçüncü eşi ise ilk eşinin çocuk verememesi nedeniyle evlilik gerçekleşmiş ve 2 oğlu olmuştur.)   Bu eser Fas kültürüne ayna görevini üstlenmiştir. Yazar duygu katmadan objektif olarak olayları anlatıyor unutkanlık hastalığına yakalanan annesinin anlattıklarından yola çıkarak fez deki yaşamını tercüme etmiştir.yavaş yavaş ölümünü betimlemiştir. Eserde Annesine bağlılığı gözden kaçmayan bir durumdur.
2018 66. kitabı
Okunma: 04 Kasım 2018 16:29
Yazarın Alzheimer hastası annesinin hayatından kesitler sunduğu, aile ilişkileri üzerinden dönemin toplumsal,siyasal, kültürel iklimini aktardığı, dinin kültürel değerleri ne kadar etkilediğini gösteren ve kültürümüzle fazlaca ortak nokta barındırması nedeniyle şahsım adına ilgi çekici, sade, akıcı kitaplardan. Tavsiyedir.

Tahar Ben JellounYazar · 20 kitap
Tahar Ben Jelloun 1944 yılında Fas'ta doğdu. Ortaöğrenimini, ailesiyle birlikte gittiği Tanca'da yaptı; ardından Rabat'ta yükseköğrenim gördü. Tetuan ve Casablanca'da öğretmenlik yaptı. 1971 yılında Fransa'ya göç ederek sosyoloji ve sosyal psikiyatri okumaya başladı. Paris'e gider gitmez ilk şiir kitabı, 1973'te de ilk romanı Harrouda yayınlandı. Şair, romancı ve denemeci olarak göçmenler ve yersiz-yurtsuz kalmışlarla çokça ilgilendi.1985'te yayınlanan Kum Çocuk adlı romanının ardından bu romanın devamı niteliği taşıyan Kutsal Gece 1987 yılında yayınlandı ve Ben Jelloun bu kitabıyla 1987 yılında Goncourt Ödülü'nü alarak, Fransa’nın bu en prestijli edebiyat ödülüne layık görülen ilk Faslı yazar oldu. Yazarın Türkçe'ye çevrilen romanları: Tanca'da Sessiz Bir Gün, Hata Gecesi, Yoksullar Hanı, Bay Ahlak'ın Çöküşü, Kör Melek ve Kızıma Irkçılığı Anlatıyorum. 1984'te François Mitterand tarafından kurulan Fransız Yazını Yüksek Konseyi'ne de üye olan Tahar Ben Jelloun,karısı ve kızıyla birlikte Paris'te yaşıyor. Tahar Ben Jelloun'un romanlarında Fransız toplumundan çok, Faslı ya da Fas'tan gelme kahramanlar boy gösterir. İlk ürünleri, baskıya, adaletsizliğe başkaldıran şiirlerdir; şiir yazmaktan daha sonra da hiç vazgeçmedi. Romanlarının konusunun temelinde de çoğunlukla "adalet" kavramı vardır; ama bire bir kişiliklerin üzerinde denenen, onlarla yaşayan canlı bir kavramdır bu; çünkü Ben Jelloun'a göre yazarın bir görevi de birey olmadan özgürlüğün de, kültürün de varolamayacağını hatırlatmaktır. Ben Jelloun'un yapıtları daima Fas'ın sözlü geleneklerine bağlı kalmıştır; başka bir dilde yazsa bile, onu besleyen, ona yaratma gücü veren daima Fas'tır.