Tahmini Okuma Süresi:
3 sa. 38 dk.
Sayfa Sayısı:
128
Basım Tarihi:
Mayıs 2012
Yayınevi:
Kırmızı Kedi Yayınevi
ISBN:
9786055340407
Ülke:
Türkiye
Dil:
Türkçe
Format:
Karton kapak
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

3/10
·128 syf.··
2020 6. kitabı
Faslı bir müslüman olan Muhammed, çalışmak için ailesi ile birlikte Fransa’ya gider fakat tüm ailenin aksine bu duruma yıllar boyunca ayak uyduramaz. İki farklı kültür arasında sıkışıp kalmış bir adamın hikayesini anlatıyor kitap kısaca. Çocuklarının aileden kopuşu, inançlarını sorgulayışı ve kültür şoku oldukça yapay anlatılmış. Kitabın sonuna kadar beni rahatsız eden pek çok nokta oldu. Aynı temayı işleyen onlarca kitap varken okunması önerilmez :(
ÜlkemdeTahar Ben Jelloun · Kırmızı Kedi Yayınevi · 201261 okunma
Puan vermedi·128 syf.··
2022 7. kitabı
·
5 günde okudu
·
Okunma: 08 Mart 2022 23:42
Kitap akıcı bir dille yazılmış. Baş karakterimiz olan Muhammed'in yıllarca aynı fabrikada çalışması ve emekli olması sonucu yaşadığı boşluğu anlatıyor. Ayrıca çocuklarıyla arasında yaşanan kuşak çatışması ve hayattaki farklı beklentileri de çok güzel verilmiş kitapta. Son bölümleri okurken insanı büyük bir hüzün kaplıyor. Çok etkileyiciydi gerçekten.
Edebiyat
ÜlkemdeTahar Ben Jelloun · Kırmızı Kedi Yayınevi · 201261 okunma
6/10
·128 syf.··
2021 21. kitabı
Muhammed doğduğu ülke Fas’ın ücra bir köyünden çalışmak üzere Fransa’ya göç etmiş ve iş bulduğu fabrikada kırk yıl boyunca her gün aynı düzeni koruyarak çalışmıştır . Emeklilik günü geldiğinde büyük bir ölüm korkusuna kapılır. Bambaşka bir kültür içersinde kendi öz benliğini koruyarak, kök salmadan var olabilmek için kurduğu “tekdüze” yaşamı altüst olur ve tek kurtuluşun doğduğu köye dönüp, büyük bir ev inşa etmek olduğunu düşünür. Çoktan kendi topraklarından ve hatta babaları Muhammet’ten kopup Fransa’daki yaşama ucundan köşesinden tutunmayı başarmış; kendi hayatlarını kurmuş çocuklarıyla inşa ettiği bu evde yaşamak ister. Yazar Tahar Ben Jelloun’un dilini çok sevdim. Hikâyenin özü bizim ülkemize hiç uzak değil. Müslüman bir ülkenin hiç gelişmemiş köyünden Avrupa’nın merkezine göç edenlerin bir sosyal sınıfa dahil olma arzusunu, göç etmiş azınlık hiyerarşisini, aile içi kuşak çatışmalarını çok başarılı bir şekilde yansıtmış. Sadece eserin sonu -belki Fas kültürüne uyumlandırabilmek için, yazarın katmak istediği mistik hava sebebiyle- genel gerçekçi bütünlüğü bozmuş diyebilirim.
ÜlkemdeTahar Ben Jelloun · Kırmızı Kedi Yayınevi · 201261 okunma
7/10
·128 syf.··
2020 61. kitabı
Ülkemde & Tahar Ben Jelloun + ● Bu yazarı ve kitabını ilk kez okudum. Fazlasıyla yorgun olduğum ve kitap okumaya çok vakit ayıramadığım döneme denk geldiğinden belki de; ısınamadım, kopuk kaldım ve kendimi fazla veremedim. Bu nedenle kitap hakkında detay vermemeyi tercih ediyorum. + ● #ülkemde #taharbenjelloun #kitap #kitapokumakgüzeldir #kitapönerisi #kitaptavsiyesi #kitaptavsiyeleri #kırmızıkediyayınları #hadiokuyun #bookstagram #okudumbitti
ÜlkemdeTahar Ben Jelloun · Kırmızı Kedi Yayınevi · 201261 okunma

Yazar Hakkında

Tahar Ben JellounYazar · 20 kitap
Tahar Ben Jelloun 1944 yılında Fas'ta doğdu. Ortaöğrenimini, ailesiyle birlikte gittiği Tanca'da yaptı; ardından Rabat'ta yükseköğrenim gördü. Tetuan ve Casablanca'da öğretmenlik yaptı. 1971 yılında Fransa'ya göç ederek sosyoloji ve sosyal psikiyatri okumaya başladı. Paris'e gider gitmez ilk şiir kitabı, 1973'te de ilk romanı Harrouda yayınlandı. Şair, romancı ve denemeci olarak göçmenler ve yersiz-yurtsuz kalmışlarla çokça ilgilendi.1985'te yayınlanan Kum Çocuk adlı romanının ardından bu romanın devamı niteliği taşıyan Kutsal Gece 1987 yılında yayınlandı ve Ben Jelloun bu kitabıyla 1987 yılında Goncourt Ödülü'nü alarak, Fransa’nın bu en prestijli edebiyat ödülüne layık görülen ilk Faslı yazar oldu. Yazarın Türkçe'ye çevrilen romanları: Tanca'da Sessiz Bir Gün, Hata Gecesi, Yoksullar Hanı, Bay Ahlak'ın Çöküşü, Kör Melek ve Kızıma Irkçılığı Anlatıyorum. 1984'te François Mitterand tarafından kurulan Fransız Yazını Yüksek Konseyi'ne de üye olan Tahar Ben Jelloun,karısı ve kızıyla birlikte Paris'te yaşıyor. Tahar Ben Jelloun'un romanlarında Fransız toplumundan çok, Faslı ya da Fas'tan gelme kahramanlar boy gösterir. İlk ürünleri, baskıya, adaletsizliğe başkaldıran şiirlerdir; şiir yazmaktan daha sonra da hiç vazgeçmedi. Romanlarının konusunun temelinde de çoğunlukla "adalet" kavramı vardır; ama bire bir kişiliklerin üzerinde denenen, onlarla yaşayan canlı bir kavramdır bu; çünkü Ben Jelloun'a göre yazarın bir görevi de birey olmadan özgürlüğün de, kültürün de varolamayacağını hatırlatmaktır. Ben Jelloun'un yapıtları daima Fas'ın sözlü geleneklerine bağlı kalmıştır; başka bir dilde yazsa bile, onu besleyen, ona yaratma gücü veren daima Fas'tır.