Aşkın Anatomisi

Yazar:
Derleyen:
A. Krich

Aşk kalbimizin değil beynimizin eseridir.
Puan vermedi
Aşk, kimi sosyal antropologlara göre; seksüel bir tutkudur. Şairlerin duygu yüklü dizeleridir, müzisyenlerin şarkılarıdır. Psikologlara göre aşk, hem normal hem de nörotik olmaktır, yaratıcı ve yıkıcıdır. Filozoflara göre ise aşk erkekler için başkadır, kadınlar için bambaşka. Ama herkes için iyiliğin ve kötülüğün, güzelliğin ve çirkinliğin bitimsiz başlıca kaynağıdır. Hayata motive eden bir kaynak, bir enerjidir aşk.. Aşkı tanımlamak için kaynak ne kadar bol olsa da -henüz çözülmeyen- açıklaması karmaşık ve zordur. Çünkü aşk, kimine bir tutku, kimine göre seks, kimine göre nevrotik bir olay, kimine göre geçici bir heves, bir çoğuna göre ise yaratıcı ve yıkıcıdır. Sonuçta her bünyede farklı cereyan eder aşk! Kısacası tozpembe dünyamızın başatlarından olan, vücudumuzun belki her zerresinde yoğun bir şekilde hissettiğimiz aşk, aslında birçok hormonun salgılanmasıyla gerçekleşen ve beyinde başlayıp biten bir oluşumdur. Kalbimizin değil beynimizin eseridir. Aşkın Anatomisi, değişik biçimde dile getirilen aşka dinsel, ahlaki, ontolojik, fiziksel, biyolojik, psikolojik ve sosyal disiplinlerden bakan yazar, filozof, düşünür ve bilim insanlarının metinlerini bir araya getiren derleme bir kitap. Aşk denilen şeyi bilmeyen ya da bildiğini sananlar için ya da ilgisini çekenler için okunabilir bir kitap.
Aşk
2018 4. kitabı
Okunma: 01 Şubat 2018 18:50
Aşk, cinsellik, kıskançlık, sevgi, aile, ikili ilişkiler üzerine çeşitli makalelerden oluşan bir eser. Özellikle psikanalizm ve Psikoloji alanlarında ün yapmış isimlerin makaleleri çevrilmiş. Benim gibi bu alanda veya konuda çalışanlar için faydalı olabilir. Normal bir okur için kolay bir okuma sağlayacağını söyleyemem.
İlişkiler
Aşkın AnatomisiA. Krich · Say Yayınları · 1996119 okunma
Sevgi kelimesini ögelerine ayıran kitap
2021 8. kitabı
Aşkı tanımlamak ve açıklamak zordur. Çünkü kimilerine göre seksüel bir tutku, kimine göre nevrotik (yani bir çeşit duygu durum bozukluğu) bir çoklarına göre ise yaratıcı ve yıkıcı bir olgudur. Aşkın Anatomisi farklı alanlarda farklı düzeyde dile getirilmiş. Dinsel, ahlaki, biyolojik, psikolojik ve sosyal disiplinlerden bakan yazar ve düşünürlerden toplanan derleme bir kitaptır. Kitap 3 bölüme ayrılmakta. 2.Bölüm olan ''Aşkın Anlamı'' bölümü gayet ilgi çekici bir düzeyde okunasıydı. Kitap genel itibariyle akıcı olmasa da bazı yazarların görüşlerini anlamak için okunmaya değer.
Felsefe
okuyamama dair
Maalesef beğenmedim, yazara karşı değil sitemim lakin eski toplumlardan bu yana oluşan eril olguları hazmedemedigimden yarım bıraktım. Ürünlerin yetişmesinin,bereketli olmasınin kadın rahmiyle hiçbir alakası yok, kadın tarla değil! Birde eski toplumların dini törenlerini, ayinlerini cinselliği meşru kılmaya yönelik olarak kullanmaları.. Kısacası katlanamadiğim bir kitaptı.
İnsan ve Toplum
2025 891. kitabı
Dünyanın en kadim sorunsallarından biri de Aşk’tır. Her dönem ve her disiplin onu kendine göre tanımlamıştır. Kimine göre Tutku , kimine göre ruhsal bir hastalık, kimine göre fuhuş-zina, kimine göre Tanrı’ya giden yol, kimine göre kadına duyulan derin hisler, kimine göre doğaya özlem, kimine göre iyinin ve Erdem’in birleşmesi... Yatay ve dikey zaman içinde ortaya atılan bunca farklı görüler arasında insan ortak bir tanıma/görüye varamamış ve huzursuzluğunu hep yaşamıştır. işte bu durumu farkeden derleyici şaşılacak derecede değişik biçimlerde dile getirilen aşka Dini, Ahlaki, Ontolojik, Fiziksel, Biyolojik, Psikolojik ve Sosyal disiplinler açısından bakan Yazar, Düşünür ve Bilim Adamlarının metinlerini bir araya getiriyor. Aşk denilen şeyi bilmeyen ya da bildiğini sananlar için. Keyifle okunacak bir kitap.
Aşkın AnatomisiMehmet Harmancı · Say Yayınları · 2005119 okunma