Bir Yirminci Yüzyıl Tarihi

Doğan Kitap

Avrupa'da Cinsellik
2019 92. kitabı
Okunma: 23 Ağustos 2019 19:36
Hep kişilerin, şehirlerin, binaların tarihi yazılacak değil ya! Burada anlatılan tarihler ise tali yolların dillenmesi gibi düşünülebilir. Farklı bir şey okumak, duymak isteyenlere; yeni bir tat almak gibi bir şey diyebiliriz. Kitaplar ilginç başlıklara sahip. Kıskançlığın, öpüşmenin, kem gözlerin, şişmanlığın gibi. Kişi, mekan, şehirlerden sıkıldıysanız ya da bunları da merak ediyorsanız birileri bizler için derin ve ayrıntılı şekilde bunları araştırmış. Bu seriyi okudukça, kitapların içinden yeni ufuklara yelken açacak bilgilere de ulaşabilirsiniz. Doğan Kitap Yayınları, 'Renkli Tarih' adına sahip bu seri ile 'renkli' ve ilginç şeyler anlatıyor. Bu seriye ben de bir ilave kitap ekledim (Bu seriye ait değil ama kapak tasarımı bunlara benzediği için). Farklı, ilginç ve eğlenceli kapak tasarımlarına sahip. Bu seri aşağıdaki kitaplardan oluşmaktadır ve bu yazı serideki kitaplarda üst bilgi olarak yer alacak. >> İfritler'den Dracula'ya Modern Vampir Mitinin Doğuşu: İfritler'den Dracula'ya Modern Vampir Mitinin Doğuşu >> Can Sıkıntısının Eğlenceli Tarihi: Can Sıkıntısının Eğlenceli Tarihi >> Kara Kediler Kem Gözler Modası Geçmiş Batıl İnançlar Kitabı: Kara Kediler Kem Gözler Modası Geçmiş Batıl İnançlar Kitabı >> Öpüşmenin Tarihi - Popüler Kültürün Doğuşu: Öpüşmenin Tarihi - Popüler Kültürün Doğuşu >> Ortaçağ'dan 20. Yüzyıla Şişmanlığın Tarihi: Ortaçağ'dan 20. Yüzyıla Şişmanlığın Tarihi >> Edebiyatta Sanatta ve Popüler Kültürde Kıskançlık: Edebiyatta Sanatta ve Popüler Kültürde Kıskançlık +++ >> Avrupa'da Cinsellik:
Tarih
Puan vermedi·232 syf.·
2019 19. kitabı
Cinselliğin gelişimi, 1900-2010 yıllarını kapsayan bir dönem beş bölüme ayrılarak incelenmiş. Bu sayede evreler arasındaki geçişleri daha net görebiliyorsunuz. Örneğin, I. Dünya Savaşı öncesi dönemde devletlerin cinsellik üzerine yürüttüğü politikalar, cinselliğin bu dönemde nasıl algılandığı, evliliklerde cinselliğe bakış açısına değinmiş. Genel hatlarıyla da; Kiliselerin doğum kontrol yöntemlerine, kürtaja ve cinselliğe karşı yaklaşımları, bu yaklaşımların toplum ve devlet politikaları üzerindeki etkisi ve Dünya Savaşları’ndan sonraki dönemde Kilise’nin cinselliğe karşı duruşu mercek altına alınmış. Nazi Almanyası’nda yaşanan toplu katliamlara ek olarak gerek toplama kamplarında bulunan insanlara gerekse dışardaki eşcinsellere yapılan cinsel tacizler, cinsel aşağılamalar ve zaman içinde Nazizmin cinselliğe karşı duruşundaki değişime yer verilmiş. Günümüzde ise cinselliğe yüklenen yeni anlamlar, cinsellik üzerinden yürütülen devlet politikaları anlatılmış. Kitapta beni en çok etkileyen kısımlardan biri şüphesiz ki Nazi Dönemi Almanyası’nda yaşananlar, devletlerin ve kutsal kabul edilen mercilerin doğum kontrol yöntemleri ve kürtaja karşı yaklaşımlarının altında yatan nedenler oldu. Avrupa'da Cinsellik
İnsan ve Toplum
Avrupa da cinsellik
2020 35. kitabı
Okunma: 27 Mayıs 2020 00:10
Dagmar Herzog 20. yüzyılda cinselliğin izini sürüyor... Kalın perdelerle gizlenmiş sır dolu yatak odalarının içinden çekip çıkardığı cinselliğin izini, yirminci yüzyıl Avrupası’nın savaş meydanlarında, toplama kamplarında, ucuz kabarelerde, mahremiyeti unutmuş genelevlerde sürüyor Dagmar Herzog. Eşcinsellik, heteroseksüellik, fahişelik, tecavüz, kadın bedeninin ve doğurganlığının denetlenmesi konusunda gösterilen ısrar, kanunlar, cezalar, işkenceler… Herzog, cinsel olanın aynı zamanda politik olduğuna ilişkin kanıtları bir bir sıralarken, cinselliğin zevkle olduğu kadar acıyla ve utançla da yoğrulmuş tarihini sunuyor okurlarına.