Bağışlamak

Orijinal Adı:
Pardonner: L’impardonnable et l'imprescriptib

Puan vermedi·88 syf.·
2018 50. kitabı
Öncelikle şunu söylemeliyim ki; bu yazdığım yazı, incelemeden çok kendi eleştirimdir! Samimiyetimle söylemeliyim ki; kitabın mana olarak ağırlığı ve bilgi yoğunluğu sebebiyle kendimi ezilmiş hissettim. Felsefe kökenli biri olarak bu ağırlığı kaldıramamış olmanın utancını yaşıyorum. Çok konuşuyorum, konuşmak yerine daha çok okumalıyım, bunu daha iyi anladım! İşte ben bu yüzden roman okumayı sevmiyorum. Felsefi, sosyolojik, politik, bilşmsel...eserleri okumayı tercih ediyorum. İçinde dolu dolu ilim olmalı. Ama ilmin de hakkını verememiş olmaya üzülüyorum!!! Bu kitabı okuyanlar ya da okuyacak olanlardan ricam; inceleme yazarak ben gibilerini yönlendirmesini rica ediyorum. Saygılar...
2022 16. kitabı
Okunma: 06 Şubat 2022 12:36
Uzun zamandır bu kadar iyi bir felsefi kitap okumamıştım. Şimdi aranızda felsefi kitapları sevmeyenler veya daha önce okumamış olanlar bu kitabı beğenmeyecektir. Ama ben felsefi kitapları okurken bambaşka dünyalardan düşüncelere kapılıyorum ve zihnimin sınırlarını zorluyormuş gibi hissediyorum. Felsefi kitapları seviyorsanız veya sevmek istiyorsanız kesinlikle ‘Derrida’ nın bu kitabını not almanız ve okumanız gerekiyor kanımca. Kitapta; adından da anlaşılabileceği gibi Bağışlamak fiilinin üzerinde durmuş. Bağışlamak eylemeninin insana ve içersinde yaşadığı topluluğa olan durumları ele almış. Felsefi kitaplara alışıksanız bir çırpıda okuyabileceğiniz müthiş bir kitap.
2025 7. kitabı
Okunma: 10 Haziran 2025 11:06
Jacques Derrida’nın Bağışlamak adlı kitabı, bağışlamayı kavramsal ve felsefi bir sorgulamaya açarak bu olgunun sınırlarını ve imkânlarını irdeleyen zorlu bir yapıt. Derrida’nın dili yoğun ve katmanlı; okurken anlamakta epey zorlandım ve kitap bana oldukça ağır geldi. Kitabı bırakıp bırakmamak arasında bir kararsızlık yaşadım ama sonunda bitti. Buna rağmen, kitabın bağışlama gibi temel bir insanlık hâlini beklenmedik sorularla ele alması ve ezberleri bozması, onu düşündürücü ve değerli kılıyor.
1K
2026 1. kitabı
Okunma: 10 Şubat 2026 14:53
Bağışlamak kavramını etimolojik kökü ile birlikte ve genel olarak nazi soykırımı ve yahudiler üzerinden anlatmış. Bağışlamak Türkçe'de de bağış kelimesinden geliyor. Bağış yapmak anlamı. İngilizce, Fransızca ve Almanca'da da benzer anlamlara gelen kökleri olan kelimeler ile karşılığı var. Okunabilir.
2019 4. kitabı
Ünlü Fransız post-yapısalcı filozof Derrida’nın kitap isminde anlaşıldığı gibi bağışlamak kavramı üzerine verdiği bir konferanstan oluşuyor. Kısa Ve çabuk bitirilebilecek ve bence okuyucuyu fazla yormayan hoş bir kitap. Felsefeye ve düşünmeye ilgisi olan herkes çekinmeden okumalı
2023 34. kitabı
Ben Yahudi öldürmedim. Alman olarak doğmak benim ne kabahatim ne meziyetim. Hala uykularım kaçıyor. Sıklıkla bütün gece uyanık kalıyorum ve düşünüyorum, hayal ediyorum. Yakamı sıyıramadığım kabuslarım var.Anne Frank' ı, Auschwitz'i, Todesfuge'yi, Nuit Et Brouillard'ı düşünüyorum. Ölüm Almanya'dan gelen bir ustadır.

Jacques DerridaYazar · 25 kitap
Fransız Filozof, Edebiyat Eleştirmeni ve Yapısökümcülük Olarak Bilinen Eleştirel Düşünce Yönteminin Kurucusu 1960 başlarından beri çok sayıda yapıt üretmiş Fransız filozofu Jacques Derrida, şaşırtıcı bir tempo ile yazmaya devam etmekte, İngiliz yazarı Geoffrey Bennington'un dediği gibi, yazılarında bulunan "felsefe geleneğinin büyük isimlerine denk zenginlik", batı dünyasında çeşitli tartışmalara yol açmaktadır. Derrida, 15 Temmuz 1930'da Cezayir'in banliyösü El-Biar'da, yazlık bir evde, Yahudi bir anne-babanın ikinci oğlu olarak dünyaya geldi (asıl adı Jackie Derrida idi; Paris'te ilk kitabını yayımladığı sıralarda "Jacques" adını almıştır). Çocukluğu ve orta eğitimi sırasında El-Biar'ı hiç terk etmedi. İkinci Dünya Savaşı'nın ve Yahudi düşmanlığının kötü izler bırakan etkilerini burada yaşamış (bu yüzden okuldan atılmış, başka bir okula gitmek zorunda kalmıştır) ve buradaki eğitimi sırasında Gide, Camus, Valery, Nietzsche, Rousseaui Bergson, Sartre gibi büyük edebiyat ve felsefe yazarları ile ilk olarak tanışmıştır. Derrida, o sıralarda, çok erken yaşta bütün Gide'yi okuduğunu, Dünya Nimetleri'ni, sanki İncil gibi ezbere bildiğini söylemektedir. Derrida, 1957'de mezun olduktan sonra bir burs kazanır ve özel olarak Harvard Üniversitesi'ne, Husserl'in yayımlanmamış mikrofilmlerini incelemek üzere gider. Orada Joyce okur. 1960-1964 yılları arasında, Sorbonne'da S. Bachelard ve P. Ricoeur'un asistanlığını yaparak genel felsefe ve mantık dersleri verir. 1968'de Derrida, Mayıs 68 hareketlerinin bazı yönlerine karşı çekimser kalır. Halbuki ENS'de ilk toplantıyı o düzenlemiştir. 1983'de "College İnternational de philosophie" kurulur. Derrida, kurulun ilk başkanı seçilir. Nelson Mandela için adlı yazarlar komitesinde yer alır. "Sosyal Bilimler Yüksek Araştırmalar Okulu"nda araştırmalar yöneticiliğine seçilir.