Bahçede Felsefe

Damon Young
İnsanın doğayla olan özel ilişkisi bahçede sergilenir. Bahçe, insanın fiziksel ve zihinsel olarak doğayla nasıl bir ilişki kurduğunu gösterir. Normalde saklı kalan veya unutulan doğa-insan birlikteliği bahçede çarpıcı bir şekilde görünür hale gelir; bir gösteriye, bir sergiye, bir sunuma dönüşür. Aristoteles'in ifadesiyle, bu ezelî ilişki bahçede ete kemiğe bürünür. Bahçe, insanın doğayla fiziksel ve zihinsel dayanışmasının sergilendiği yerdir. Bahçe insanlaştırılmış evreni görünür ve anlaşılır kılar; bu görünen, hissedilen ve üzerinde düşünülen bir birlikteliktir. Jane Austen, bir bahçesi olmadığı zamanlarda neden yazamaz hale gelmişti? Jean-Paul Sartre kendi halinde bir parktan neden ölesiye nefret ediyor, o parkın tetiklediği "bulantı" duygusuyla tüm yaşamı boyunca nasıl mücadele ediyordu? George Orwell'ı en güç koşullarda toprağında delice çalışmaya iten neydi? Birkaç bodur, çirkin saksı çiçeği Marcel Proust'a ne ifade ediyordu? Ve Voltaire, "Bahçemizi ekip biçelim," derken yalnızca felsefi bir alegori mi yapıyordu? Avustralya'nın genç kuşak felsefecilerinden Damon Young bu çalışmasında felsefenin temel konularından olan insan ve doğa ilişkisine değişik bir pencere açıyor, tartışmanın merkezine "bahçe" kavramını oturtarak bu ezelî ve ebedî ilişkinin dinamiklerini anlamaya çalışıyor. Felsefe ve edebiyata ilgi duyanlar kadar, dünyaya değişik açılardan bakmayı sevenler için de hoş, cazip bir okuma! (Tanıtım Bülteninden)
Yazar:
Damon Young
Damon Young
Çevirmen:
Esra Birkan
Esra Birkan
Tahmini Okuma Süresi: 6 sa. 7 dk.Sayfa Sayısı: 216Basım Tarihi: Nisan 2014Yayınevi: Can Yayınları
ISBN: 9789750721595Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
216 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Açık Havada Felsefe
“Jane Austen, Marcel Proust, Leonard Woolf, Friedrich Nietzsche, Colette, JJR, George Orwell, Emily Dickinson, Kazancakis, Sartre, Voltaire” Bu isimlerden birkaç tanesinin kitaplarını hayranlıkla okuyan birisiydim bu kitapla tanışmayana dek. Yazar, yukarıda yazdığım isimlerin doğaya, bahçeye ve çiçeklere olan bağlılıklarının altındaki felsefeyi inceliyor. Tam anlamıyla bir inceleme meraklısı kitabı da denilebilir. Şayet sevdiğiniz yazarların özel hayatlarını merak edenlerdenseniz her bölümünü heyecanla okuyabilirsiniz. Özellikle beni etkileyen kısımlar Nietzsche’nin Düşünce Ağacı ve Kazancakis’in Taş Bahçesi idi. Yazarlar sadece yazdıkları kitaplardan ibaret değildir. Onlara ilham veren kaynağın neler olduğu, neler okuduğu, nereleri dolaştığı, hangi kokuları sevdikleri veya neler yedikleri de bir o kadar önemlidir kanımca. İşte bu kitap yazarların hayatını kısmen de olsa didikleyen türlerden. Sevmemek elde değil.
Bahçede Felsefe
Bahçede FelsefeDamon Young · Can Yayınları · 2014105 okunma
Reklam
216 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Yeşilin gücü
Topraktan geldik toprağa gideceğiz. Kitap beklentilerin çok çok üzerinde. Dil, akıcılık, çeviri harika. Ünlü yazar ve düşünürlerin kimi zaman bahçe kimi zaman bir koruluk, orman kimi zaman bir kaç bonsai ağacı ile hissettiği duygular, girdiği verimli düşünceler yeşilin, toprağın piskolojimiz üzerinde ne kadar büyük bir etkisi olduğunu gösteriyor. Apartman dairelerine sıkışsak bile yeşilden, çiçeklerden uzak kalmamak gerekiyor. İnsanlardan birazcık uzaklaştığımız anlarda bu mabetlerde geçirilecek vakit emin olun Allahın iyileştiriciliğini toprak ve çiçekler vasıtasıyla vereceğine şahit olacaksınız. Kitabı ne kadar övsem az çok ama çok beğendim.
Bahçede Felsefe
Bahçede FelsefeDamon Young · Can Yayınları · 2014105 okunma
216 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
İnsanın doğayla olan özel ikişkisi bahçede sergilenir. Bahçe, insanin fiziksel ve zihinsel olarak doğayla nasil bir ilişki kurduğunu gösterir. Normalde saklı kalan veya unutulan doğa-insan birlikteliği bahçede çarpıcı bir şekilde görünür hale gelir, bir gösteriye, bir sergiye, bir sunuma dönüşür. Aristoteles'in ifadesiyle, bu ezeli ilişki bahçede ete kemiğe bürünür. Jane Austen, bir bahçesi olmadığı zamanlarda neden yazamaz hale gelmişti? Jean-Paul Sartre kendi halinde bir parktan neden ölesiye nefret ediyor, o parkın tetikledigi "bulantı" duygusuyla tüm yaşamı boyunca nasil mücadele ediyordu? George Orwell'i en güç koşullarda topraginda delice çalışmaya iten neydi? Birkaç bodur çirkin saksi çiçeği Marcel Proust'a ne ifade ediyordu? Ve Voltaire, "Bahçemizi ekip biçelim." derken yalnızca felsefi bir alegori mi yapıyordu? Nietszche neden bahçesindeki limon ağaçlarına düşünce ağacı demişti? Çeşitli filozof ve yazarların doğa ile ilişkisini irdeleyen bu kitap size onların bilinmeyen saklı dünyasını aralayacaktır.
Bahçede Felsefe
Bahçede FelsefeDamon Young · Can Yayınları · 2014105 okunma
Reklam
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.