Sınırsız Dünyanın Yeni Sınırı

Başörtüsü

Nazife Şişman

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
1950'lerin Cezayir'inde çarşaf ve peçe kullanmak, Fransız sömürgeciliğine karşı çıkmak anlamına geliyordu. 1970'lerin Iran'ında çador giymek, Şah'a muhalif olmak demekti. 1990'ların Mısır'ında başını örtmek, kişinin dininin bir emrini yerine getirmesi olarak anlaşılabilirdi. 1990'ların Endonezya'sında, İngiltere, Fransa ve Kanada'sında ise örtünmek, kişinin dinine tabi olmasının yanı sıra kültürel kimliğini vurgulaması anlamına da geliyordu. Peki, Türkiye'de, 1980'lerden itibaren kamusal alanda yasaklanmasına rağmen kadınların başını örtmeye devam etmesi ne anlama geliyor? Kimine göre köyden gelenlerin kimlik bunalımı, kimine göre yükselen siyasal İslami kimliğin Türkiye'deki göstergesi, kimine göre erkek (koca, baba) baskısının tezahürü
Demokrasi bir tramvaydır. Gittiğimiz yere kadar gider, orada ineriz. - 14/07/1996
Dindarlar seküler terminolojiye müracaat ediyorlar, çünkü kimlik siyasetinin hakim olduğu siyasal ortamda doğrudan dine referansla kendini izah etmek zor. İnananın değerler sistemini alt üst etse de dine referansla değil, ancak azınlık haklarına, kadınların tercih hakkına, hayat tarzını seçme özgürlüğüne vs. atıfta bulunarak izah eden bir dil gelişiyor.
Sayfa 16 - 1. baskı - 2009
Reklam
- Kadın, siyasette de çok önemli bir sembol. CHP?nin ?çarşaf açılımı?, AKP?nin modern görünümlü kadınlarla değişimini görünür kılması vs. Bunlar da kadını araçsallaştıran yaklaşımlar değil mi? - Elbette. Ama bu daha önemli bir şeyin göstergesi: İktidardaki parti de muhalefetteki parti de siyaset üretemiyor. Herkes kadınlar üzerinden sembolik mesajlar verme gayretinde. Bu noktada başörtüsü neyi örtüyor, diye sorabiliriz, haklı olarak. Siyaset üretememenin, projesizliğin, başarısızlığın üzerini örtüyor.
sınırsız Dünyanın yeni Sınırı Başörtüsű
Başörtüsü Başörtüsü Sadece Başörtüsü değil kimliklerin Belirlendiği ,sınırların Cizildiği satıhta bir Anlam taşıyıcı Başörtüsü ,sınırsız Dünyanın Yeni sınırı ,müslüman kadınlar ,örtüleriyle sınırsız özgûrlüğün tecessüm ettiği Bedene Sınır Çiziyorlar Seküler Kamusallığın içinde dini bir alanın sınırını tahkim ediyorlar Bazı sınırları çizerken başka bazı sınırları ihlal ediyorlar ;Laikliğin sınırlarını ,seküler kamusallığın sınırlarını Zorluyorlar
Sayfa 27 - insan Yayınları
Bizim modernlik nosyonlarımız hep kadınların ne kadar modernleştiği, ne kadar Batılı hayat tarzını benimsediği sorusu üzerinden gelişti. Böyle olunca başörtüsü ile ilgili araştırmalar da bu paradigmadan kurtulamıyor. Genellikle ?aydınlanmış, özgürlüğüne kavuşmuş, eğitilmiş...? vb özelliklere sahip bir konumdan soruyorlar sorularını, bu araştırmacılar. Biliyorsunuz soranın, ?hesap soran? olduğu noktada başlar hiyerarşi.
Reklam
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.