MÜ-KEM-MEL ! Turkce'ye cevrilmis ama eger Ingilizce biliyorsaniz Ingilizce okumanizi tavsiye ederim. Benim de bilmedigim ama ogrendigim bir suru kelime vardi icinde. Yeni kelime ogrenmek icin de guzel bir yol. Dunya'da 2019 basina kadar 10 milyondan fazla satilmis bir kitap. Michelle Obama, Dunya'nin en prestijli universitelerinde okumus cok basarili bir avukat aslinda. Bu kitapta cocuklugunu, Barack Obama ile evlenme maceralarini, ve tabi ki Baskanlik ve Beyaz Saray'da yasadiklarini, ulkenin ilk Afrikali Amerikali baskani ve First Lady'si olmanin getirdigi sorumlulugu cogu zaman komik bir dille anlatmis. Kole kokeninden gelen bir irka mensup olmasi sebebiyle aile buyuklerinin yasadiklarina da deginmis. Girdigi cogu profesyonel ortamda hem tek kadin hem de tek Afrikali Amerikali olmasi onu her zaman daha iyisini basarmak icin motive etmis. Baskanlik da dahil surec boyunca kendisine yapilan elestirileri hangi yontemlerle idare ettigini oldukca samimi bir sekilde anlatmis. Kitapta "yeterli miyim?" diye dusunen bir kiz cocugu varken bu kiz ilerleyen bolumlerde "evet yeterliyim"diyen guclu bir kadina donusuyor. Kitabin icinde cok ilham verici detaylar var. Sanirim ulusal guvenlik sebebiyle 8 yillik baskanlik surecinin detaylarina girmesine cok izin verilmemis ama yine de Beyaz Saray hakkindaki hayat hakkinda oldukca fazla bilgi ediniyorsunuz, mesela Kralice Elizabeth ve Nelson Mandela ile tanismasi gibi. Kitabin icinde kendi aile albumlerinden fotograflar var. Ayrica Barack Obama hakkinda da karisinin gozunden oldukca fazla bilgi edinebiliyorsunuz. Hem bir kadin, hem bir anne hem de Dunya'nin en guclu pozisyonlarindan birine sahip birinin bunlari nasil dengelemeye calistigini gostermis. Ama keske kendinden biraz daha fazla bahsetseydi, bazi yerlerde Barack Obama'dan
Michelle Obama zaten ilkokulu ustun zekali okulunda okumus, Harvard Hukuk mezunu cok basarili bir avukattir. Yani First Lady olmadan once de kendi gerceklestirmis basarili bir kadindir. Is hayatinda kendisi gibi hukukcu olan Barack Obama ile tanisir, evlenirler. Aslinda Michelle Obama’nin basarilarindan cok fedakarliklarini anlatiyor bu kitap.
Su hayatta cogu insan zengin ve rahat bir hayat yasamak icin calisir cabalar, bazi insanlar icin ise dunyaya bir etki yapmak, insanlarin hayatina dokunmak cok daha onemlidir. Iste Barack Obama da bu insanlardan bir tanesi. Michelle Obama Barack Obama’nin siyasete girmesini istemez. Avukatlik meslegi Amerika’da en iyi kazandiran mesleklerden biridir ve sahip olmak istedikleri herseye sahip olabillirler. Yani Michelle , Omer Hayyam misali “ Bir ufak evin var mi, bir somun da ekmegin, kimselerin kulu kolesi degil misin? en guzel hayat senin “ modunda:) ama Barack Obama siyasete girmek ister. Oyle ki is bosanmalara, evlilik therapistlerine kadar gider. Sonunda Michelle de kabullenir ve bildigimiz gibi Amerika’nin ilk siyahi baskan ve First Ladysi olurlar. Siyahi olduklari icin beyazlarla ayni restoranda yemek yiyemeyen, ayni otobuse binemeyen, ayni okula gidemeyen, hatta pisirdikleri yemekler bile beyazlar tarfindan yenmeyen, hor gorulmus, ayristirilmis Amerikali siyahiler gun geldi ve Amerikan baskani oldu. Bu cok cok buyuk bir zaferdir.
Kitapta en cok dikkatimi ceken seylerden biri Michelle Obama’nin tevazusu ve digeri Atalarinin cektigi onca sikintiya ragmen bir kere olsun ayristirici, kutuplastirici nefret dili kullanmayisidir. Sadece bir kac yerde siyahi oldugu icin Barack’in secilecegine inanmiyordum demis o kadar.
Kitabin dili daha yalin olabilirmis. Benim dusundugumu herkes dusunmus olacak ki, kitabin sadelestirilmis
Michelle Obama'nın doğduğu yer olan Illinois'ten başlayarak mahalle hayatı ailesi eğitim hayatı ve Barack ile tanışma sürecini olduğu gibi aktarmış yer yer sıksa da okumaya değer bir kitap. ABD'deki siyahları ve Amerika'nın siyasi hayatı içinde başlangıç için güzel bir kitap.
Bildiğiniz gibi Amerika'nın ilk ve tek siyah liderinin eşi Barack Obama'nın eşi Michelle Obama. Michael Obama, dışlanmış siyahi bir çocugun Beyaz Saray'a nasıl first lady olduğunu anlatiyor. Onun hikayesi başarılarla dolu. Onun deneyimlerinden bizler de dersler çıkarıyoruz. Bizlere çalışkan olmanin, çalışmanın ve başarmanın, en önemlisi de içindeki sesi dinleyerek mutlu olabilmenin mümkün olduğunu gösteriyor.
Michael Obama'nın hikayesini okurken tabi Barack Obama'nın da hikayesine dokunmuş oluyoruz. Barack ve Michelle'in hikayesi sıfırdan başlayıp zirveye çıkanlara örnek. İkisi de siyahi ve ikisi de orta gelirli ailelerin buyuk hedefleri olan çocukları. Şu an ise Washington'daki ulusal portre Galerisinde ikisinin resmi asılı.
Micheal Obama kitabı yazis amacının da başka insanların hikayelerine ve seslere yer acarak, insanların yollarını genişletmeyi umduğunu söylüyor. Biz yapabiliyorsak başkaları da yapabilir diyor. Benim yolumu genişletti. Umudumu artırdı.
'Mükemmel olmak değil mesele. Sonunda kendinizi nerede bulduğunuz değil. Asıl mesele insanların sizi görüp duymasında kendi benzersiz hikayenizi sahiplenir kendi otantik sesinizi kullanmanızda."
Benim HikayemMichelle Obama · Mundi Yayınları · 2019192 okunma
Okuyan her kadın kendisine yeni hedefler koyup yolunu çizerken cesaret ve ilham alabilir. Kitap, Michelle Obama’nın Obama soyadı olmadan neler başardığı ve eşinin ne kadar şanslı olduğunu gösteriyor.
Kitap beni Michel Obamanın tüp bebek yaptırdığını açıklamasıyla ilgimi çekti sonra kaptırdım gittim. Beyaz sarayda bir siyahi olmanın ne olduğunu çok güzel anlatmış kendilerine yapılan ırkçılığı anlatmış. İngiltere basın sözcüsü ona koça kıçlı pis zenci diyor ama o onu yemeğe davet ediyor yüzüne utanmadan gülümsemesini kendisine yağ yakmasını o sözleri sanki hiç söylenmemiş gibi yapmasının acısını gülümsemesiyle çıkarıyor. Dünyanın en önemli saraylarındaki davetlere katıldığında bile büyüdüğü küçük evlerdeki Michelle’i de yanında götürmesi. Siyah çığlığını hiç kaybetmeden ABD’nin bir ucundan bir ucuna tüm insanların yaşadığı iyilikleri ve kötülükleri sindirip kendini yenilemesi. Kim olduğunu ve kim olmak istediğini asla unutmaması.
Çok özel bir figür Michelle Obama. Merdivenlerin en alt basamağından başlayan ve en üst basamağında biten bir hikâye onunkisi. Ama asla bir peri masalı değil. Çünkü onun hayatına sihirli bir değnek değip her şeyi değiştirmiyor. O sahip olduğunu her şeye çabalayarak, savaşarak ve uğraşarak ulaşıyor. Çünkü inanmanın yetmeyeceğini biliyor.
Bir kadının kendi sesini bulma yolculuğuna tanıklık ettiğiniz, ilham veren bir kitap. Michelle Obama, zaaflarını, endişe ve korkularını maskelemeden anlatmış. Akıcı ve samimi anlatımı, sizi hemen içine çekiyor. Doğal olarak Barack Obama’nin yaşamının izlerini de sürüyorsunuz kitapta. Michelle Obama, kendisine en çok sorulan sorunun yanıtını da vermeyi ihmal etmiyor: Hayır, politikaya atılmayı düşünmüyor...
Benim HikayemMichelle Obama · Mundi Yayınları · 2019192 okunma
Michelle Obama'nın özellikle kadınlara ilham veren hikayesini, siyahi olmanın getirdiği zorluklarla başa çıkma mücadelesini ve çocuklarını olabildiğince kendinden emin, ayakları yere basan ama aynı zamanda özgürlüklerini de doyasıya yaşayabilecek şekilde yetiştirme çabasını büyük bir keyifle okudum. Sorumluluklarımızın, annelik içgüdülerimizin birbirine ne kadar benzer olduğunu yeniden hatırlattı bu kitap bana. Başkalarına yeni kapılar açmamızı ve birbirimizi içeri davet etmemizi öneriyor Michelle Obama, ancak bu şekilde önyargılarımızdan kurtulabileceğimizi belirtiyor. Bu kitabı okumaya başlamadan önce tam da yaptığım gibi. Kalın bir kitap olmasına rağmen, akıcı ve merak uyandıran anlatımı sayesinde bir çırpıda bitirdiğim bir kitap oldu, belgeselini de merak ediyorum. Beyaz sarayda yaşamanın nasıl bir his olduğunu, seçim kampanyalarının stresli dönemlerini ve her annenin içinde çocuğuna daha iyi bir hayat sunabilme telaşını kitabı okurken ben de içimde hissettim. Sosyal sorumluluk projelerinin önemini hatırlatması açısından da değerliydi bence. Benim için okuması keyifli bir kitaptı, tavsiye ederim.
Benim HikayemMichelle Obama · Mundi Yayınları · 2019192 okunma
Michelle Obama'nın kendisi tarafından anlatılan büyüleyici ve ilgi çekici bir okuma olan Benim Hikayem, bunu ilham verici ve anlayışlı, dokunaklı, derinden kişisel ve samimi bir hikaye haline getiriyor. İlk olarak, otobiyografisi çocukluk yıllarıyla başladı, ancak bu ağır kitabın çoğu hayatını siyasette detaylandırmakla geçti. İlk kısmı ilginç buldum ama beni en çok meşgul eden bu sonraki odak noktasıydı. Amerikalı olmadığım ve Amerikan siyaseti hakkında derin bir anlayışa sahip olmadığım için bu benim kişisel ilgi alanımdan kaynaklanmıyor, ancak bu bölümleri daha önce sahip olmadığım bir duyguyla dolu buldum. Hırslı bir adama eş olarak geçirdiği zamanın mücadelelerini ve her ikisinin de evliliklerini yürütmek için üstlendiği sıkı çalışmayı ayrıntılarıyla anlattı. Michelle Obama, hayattan ne istediğini bilen ve inandığı şey için ayağa kalkmaktan korkmayan çok zeki bir kadın olarak karşımıza çıkıyor.
Michelle Obama'nın beyaz saray'a nasıl temiz bir soluk getirdiğini, zarif ve ağırbaşlılığı, ülkesini, ailesini seven, gerçek ve güvenilir görünen ve gözlerinde neredeyse yandaki kıza benzeyen o eğlenceli parıltıya sahip bir kadındı. Beyaz Saray'daki hayat sanki bir altın kasede yaşamak gibi görünüyor ve küçük çocukların olduğu yerde aile hayatının ne kadar kısıtlayıcı ve mücadeleci olabileceğini güzel aktarıyor. Bu mücadeleler, beyaz saray'a zorlu bir yolculuğun sadece başlangıcıydı ve orada yerleşirken bitmeyecekti. Ailesinin hayatının en kişisel yönlerine yönelik bu açık ve dürüst yaklaşımı ve bu kitabı Amerikan toplumundaki çekişme alanlarını ve bunlarda devam eden değişiklikler için savunmasını dahil etmek için nasıl kullandığını derinden takdir ettim.
Eşinin cumhurbaşkanlığına aday olma kararıyla nasıl başa çıktığını ve Michelle'in bu süre zarfında duygularına ve
BECOMING
Mənim üçün oxuması uzun amma zövqlü vaxt aparan kitab oldu. Bioqrafiya, memuar oxumaq çox tərzim olmasa da, bəzi şəxsiyyətlərə, xüsusən də qadınlara ayıracağım bu vaxtın layiqli olduğunu düşünürəm. Sadəcə kiçik bir xatırlatma ilə başlamaq istəyirəm ki, bioqrafiya heç də fəlsəfi əsər deyil, nə də ki, ədəbiyyatda yenilik yaratma iddiasında olaraq yazılmır. Adətən uğur hekayələri və motivasiya xarakterini daşıyır.
Kitab xronoloji ardıcıllıqla üç hissədən ibarətdir. #Becomingme ilə ilə başlayan ilk hissədə biz Michelle`in uşaqlığı ilə tanış oluruq. Ailəsi ilə birlikdə bir çox Afrikan-Amerikanlar kimi Cənubi Çikaqoda yaşayan Michelle həmin dövrdə məruz qaldıqları irqi və cinsi ayrı-seçkilikləri qələmə alır. Təhsilini `Princeton` və `Harvard Law School`da alarkən tələbələrin əksəriyyətinin ağ dərili və kişi olduğunu, daim azlığı təmsil etdiyini vurğulayır. Hətta yataqxanada otaq yoldaşının anasının sırf o qara dərili olduğu üçün qızının otağının dəyişdirməsini də qeyd edir. Maraqlısı budur ki, Michelle`in ailəsi onu və qardaşı Craig`i belə diskriminasiyaya qarşı nifrət yox, sevgi və empatiya hissi ilə böyüdüblər. Odur ki, davamlı olaraq ailəsindən danışır, atasının işdən yorğun gəldikdə belə vaxt ayırıb onlara caz və incəsənətdən danışması, anasının ona kiçik yaşlardan oxumağı öyrədib ictimai kitabxanaya yazdırması. Barackın əksinə Michelle sevgi dolu bir ailədə böyüdüyü üçün onların evlilikdən gözləntiləri fərqli idi. Kitabın məhz ikinci hissəsi Barack Obama ilə tanışlığı ilə başlayır və #Becomingus adlanır. Artıq Michelle 25 yaşındadır və bir hüquq firmasında çalışır. Lakin Barackla tanış olduqdan, onu dərindən tanıdıqdan sonra özünü sorğulamağa başlayır və o qənaətə gəlir ki, istəmədən yaxud yanlış seçilən peşə bizi xoşbəxtlikdən uzaq salır və o hüquqa nifrət
Michelle LaVaughn Robinson Obama, Amerikalı avukat ve Amerika Birleşik Devletleri 44. Başkanı Barack Obama'nın eşidir.
Michelle Robinson, Chicago'nun güney kısmında doğdu ilköğrenimini üstün zekalılar okulunda tamamladı ve Princeton Üniversitesi'nden ve Harvard Hukuk Okulu'ndan mezun oldu. Eğitiminin ardından Chicago'ya dönerek Amerika'nın bilinen bir hukuk firmasında, Chicago Üniversitesi'nde ve Chicago Üniversitesi Hastanesi'nde çalışmaya başladı. Barack Obama ile Chicago'da hukuk firmasında çalışırken tanıştı. Michelle Obama, giyim tarzıyla ve moda anlayışıyla pek çok kez en iyi giyinenler listelerinde yer aldı.