Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bilimin Binbir Yüzü

Ahmet İnam

Bilimin Binbir Yüzü Gönderileri

Bilimin Binbir Yüzü kitaplarını, Bilimin Binbir Yüzü sözleri ve alıntılarını, Bilimin Binbir Yüzü yazarlarını, Bilimin Binbir Yüzü yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Eğitim bitimsiz bir yolculuk. Bir yerlerde tıkanıp kalmamalı. Eğitimden umudumuzu kesmeyelim her şeye rağmen; yoksa, yaşamaktan, yaşamanın zenginleştirilip canlandırılmasından umudumuzu kesmiş oluruz.
Sayfa 283 - Vadi Yayınları
Bilim ve teknoloji "dışarıdan" geliyor. Biz onu "kullanıyoruz". Hayatımızın hemen hemen her alanında: Ticarette, politikada, askerlikte, mutluluk ve başarı kazanma savaşında. Bilim ve teknoloji kendi yaşam biçimimizden kaynaklanamadığı için, hayatımızın “doğal”, “organik” bir parçası olamıyor; bizi etkiliyor, dönüştürüyor; çatışmalar yaratıyor sosyo-psikolojik yapımızda, değerlerimizde, inanç ve yaşam biçimimizde. Biz onu kullandığımızı sanıyoruz; oysa o bizi "kullanabiliyor"”!
Sayfa 228 - Vadi Yayınları
Reklam
[..] kimi zaman zıtlaşsalar, çatışsalar da, edebiyat ve bilim; gerçekliğin farklı yüzlerine, farklı tecrübelerine dikkat çektikleri için, birbirlerini bütünlerler. Bu ikisinin etkileştiği kültür, zengin bir kültürdür. Edebiyatla beslenen bilim adamının imgelemi geniş olur, dağarcığı zengin, bakışı derin; bilimi değerlendiren, sorgulayan, onunla hesaplaşan edebiyat önemli bir boyut kazanabilir. Yazık ki, bizim kültürümüzde, belki tek tek örneklerin dışında, hem bilim hem edebiyat alanında yaratıcı ürünlerin doğuşuna olanak sağlayacak böylesi etkileşimler pek yoktur.
Sayfa 159 - Vadi Yayınları
Goethe'ye göre algılama, duyularımızla düşüncelerimizin kavrayabilecekleri nesneler arasında sürekli bir diyalog'tur.
Sayfa 183 - Vadi Yayınları
"Kullanma bakışsız gözü, uğuldayan kulağı ve dili, aklınla bağla karara, tartışmalı ipuçlarını."
Sayfa 156 - Vadi Yayınları
Sağırlar ordusu sarmış dünyayı.
Sayfa 141 - Vadi Yayınları
Reklam
Gerçekliğin nasıl göründüğünü anlatan, bize gerçeklik resimleri sunan bilim etkinliği ancak bu etkinliği yaşayışı içinde sorgulayıp anlamlandırmaya çabalayan insanlar sayesinde anlamlı bir bütünlüğe erişebilir.
Sayfa 61 - Vadi Yayınları
299 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
BİLİMİN BİNBİR YÜZÜ - AHMET İNAM - 1997
En kadim çağlardan, Sümer'lerin matematiği bulmasına da değinerek; fiziğin de ilk ispatçısı ilk filozof Didim/Miletos'lu Thales'ten ta Manhattan'lı Oppenheimer'a kadar olan serüveninde Felsefenin gözlüğünü takmış mitoloji, edebiyat, resim, müzik, tarih gibi farklı farklı disiplinlerde yetişmiş nice bilim neferinin bu yoldaki başarısı/başarısızlığının romanı bu. Batıda doğayı açıklamakta kraldan kralcı Newton'un hegemonyasına karşı en büyük hareketlerin tamamen farklı bir alanda WilliamBlake ve Goethe'nin sanatsal edebiyatta ortaya koyuşu vurgulanırken, ülkemizde değil temel bilimler, mühendislik harici hiçbir şeyin eğitimde ve öğretimde hak ettiği değere neden kavuşmadığı ve ne yapılması gerektiği de anlatılıyor. Ki mühendislikler de aman yılan olmasın böylelikle denirken toptan yalan olmaktadır. Yazar Ahmet İnam hocamız, elektrik mühendisliğinden mezun olduktan sonra felsefe üzerine doktora yapıp şu an ODTÜ'de felsefe profesörü olduğu için disiplinlerarası ilişkileri çok iyi kotaran gayet 'Hazerfen' bir edebiyatçı da olduğu bu kitapta anlaşılıyor zaten. Aristoteles'in 'Metafizik' adlı meşhur kitabına "Bütün insanlar doğal olarak bilmek isterler" sözüyle yorumumu daha fazla uzatmayarak burada bitirmek istiyorum ki bu güzel, dopdolu ve sürükleyici eserden daha fazla spoiler olmasın. Not: İnternette aratırsanız bir kaç tane yazar Ahmet İnam var dikkat ediniz lütfen...
Bilimin Binbir Yüzü
Bilimin Binbir Yüzü
Metafizik
Metafizik
Ahmet İnam
Ahmet İnam
Johann Wolfgang Von Goethe
Johann Wolfgang Von Goethe
William Blake
William Blake
Aristoteles
Aristoteles
Thales
Thales
Isaac Newton
Isaac Newton
Renk Öğretisi
Renk Öğretisi
Bilimin Binbir Yüzü
Bilimin Binbir YüzüAhmet İnam · Vadi Yayınları · 20168 okunma
"Bilime katkı, yalnızca "kitap okumakla" sağlanamıyor. Öyle olsaydı, yabancı ülkelere öğrenci gönderme gereksinimi duymazdık. "Usta-çırak" ilişkisi, bilimin en önemli özelliklerinden biridir. Kitaplarla on yılda öğrenemediğiniz bir bilgiyi, yüz yüze ilişkilerle, tartışarak, çabucak öğrenebilirsiniz. Bilim adamlarının ortak yaşayışı, bilimsel bilgi üretiminde, kaçınılmaz bir koşul olarak görünüyor"
Sayfa 97 - Vadi Yayınları
25 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.