Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Bilimin Tiranlığı

Paul Feyerabend

Bilimin Tiranlığı Gönderileri

Bilimin Tiranlığı kitaplarını, Bilimin Tiranlığı sözleri ve alıntılarını, Bilimin Tiranlığı yazarlarını, Bilimin Tiranlığı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
144 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
72 günde okudu
Feyerabend Bilim Karşıtı mıydı?
Okuduğum bazı makaleler ve eleştiriler Feyerabend'i adeta bilim düşmanı olarak niteliyor. Kesinlikle bilime karşı değildi. Bilimin mutlak egemenliğine ve bilimdeki katı kurallara karşıydı. Mevcut batı bilimi geleneğinin, kendisi ile örtüşmeyen diğer bilimsel ve felsefi düşünceleri dışlamasına karşıydı. Zira bilim dışı unsurların veya diğer bilimsel yöntemlerin de bilginin gelişiminde önemli etkileri olabileceğini savundu. Bu nedenle epistemolojik anarşizm kuramı önemlidir. Bu kuram bilindik anarşizm ile benzer dahi değildir kesinlikle karıştırılmamalı. Özetle Feyerabend, bilimdeki tek tip düşünceyi ve bu düsüncelerin mutlak egemenliğini eleştirmiştir. Çoğulcu bir metodolojik ve teorik bilimsel düşünceyi arzulamıştır. Kişisel yaşamında da insana, sevgiye ve sanata büyük önem vermiştir. Bu nedenle incelenmeye değer.
Bilimin Tiranlığı
Bilimin TiranlığıPaul Feyerabend · Sel Yayıncılık · 201573 okunma
Bilimin istismarı!!!!
Bilim istismarcılarının oyununa gelmemek için okunabilecek bazı eser ve belgesel önerisi. İslam ve bilim-1 youtu.be/hIJiiEyjxgE İslam ve bilim-2 youtu.be/jLP6MkBb7wI İslam ve bilim-3 youtu.be/6OQ9I_VGJqw
Reklam
Merakımızın ve zekamızın ürünlerini temel içgüdülerimizi etkilemek, dizginlemek, yeniden yönlendirmek için kullanmanın bir yolu var mı? Yoksa tarihin hiçbir ortak yan taşımayan çılgınca bir olaylar bohçası olduğunu; insan doğasının ise birbirine hiç benzemeyen, kimi kutsal kimi canavarca şeylerle dolu karışık bir sepet olduğunu kabullenmeli miyiz?
Büyük kurumlardaki araştırma Hakikat ve Akıl tarafından değil, aksine en çok getirisi olan moda tarafından yönlendirilir. Üniversitelerimizde öğretilen 'hakikat' değil, nüfuzlu okulların görüşleridir."
Pek çok entelektüel akademik özgürlüğü temel bir hak ve toplumun geri kalanı tarafından uyulacak kutsal bir buyruk olarak görür. Ama bu saçma bir tavırdır. Bu sözde "hak" bazı prensterin bilim insanlarını Kilise'den korumak istedikleri özel tarihsel koşullarda ortaya çıkmıştır.
Bilimler çatışmalarla doludur. Tek bir sesle konuşan Bilim adlı tek bir canavar ise propagandacılar, indirgemeciler ve eğitimciler tarafından oluşturulan bir kolajdır.
Reklam
Ayrıca hayal gücünüzü de mantıkla sınırlamayın. Bereketli pek çok teori, mantıkçıların büyüteciyle incelendiğinde içsel olarak tutarsızdır. Fakat bilim insanları sorunlu noktaların çevresinden dolanma ve onlara rağmen ilerleme kaydetme yeteneğine sahiptir.
Sadece kesin olarak tanımlanmış bir patikada gezinerek bir şeyler bulunabileceğini düşünenler yanılıyor. Ne tür bir saçmalığın yeni bir keşfe veya kavrayışa yol açacağını öngöremezsiniz.
Aklın yasalanna inanan bir bilim felsefecisinin tüm ihtişamıyla bilim tarihiyle karşı karşıya gelince bilimin saf anarşi olduğunu söyleyecek denli şaşkına döneceğine eminim.
Bilim insanlarının daha felsefi olmasından, yani kendi kurallarını böyle aşırı ciddiye almayıp belli bir bakış açısı göstermelerinden yanayım. Çok sayıda bilim insanı bunu zaten yapıyor, fakat hala belli başarıları ilahi vahiymiş gibi gören büyük bir grup var.
Reklam
Sizi tatmin edecek ve "hakikat" terimini kullanma biçimlerimizin tümünü içerecek kısa bir açıklamanın var olduğuna gerçekten inanıyor musunuz?
İnsanların çoğu sadece sözcükleri, fıkirleri, yerleşmiş alışkanlıklan taklit eder. Bu o kadar da sorun yaratmaz - ta ki, kendi yollarının tek yol olduğuna, sadece ona para ayrılması ve onun diğerlerine dayatılması gerektiğine inanmaya başlayana kadar.
Bilim insanlarının (sanatçılar, politikacılar vb.) genellikle felsefi fıkirlerden esin aldığını söyleyerek itiraz etmenin faydası yok. Eğer öyleyse, bu sadece onları baştan aşağı dönüştürdüğü içindir.
neden şaşırmadım :)
Galilei'nin kilise doktrinine karşı hareket ettiği için değil, esas olarak kendisinin güçlü bir hamisi olan Papa VIII. Urbanus ile arasındaki himayenin kurallarını ihlal ettiği için başının belaya girdiğini savunan araştırmacılar vardır.
184 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.