Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bilimsel Devrimlerin Yapısı

Thomas S. Kuhn

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Kişinin ne gördüğü, hem neye baktığı ile hem de önceki görsel ve kavramsal deneyimlerinin ona neyi görmeyi öğretiği ile yakından bağlantılıdır.
Sayfa 208 - Kırmızı YayınlarıKitabı okudu
Sanatçılar gibi yaratıcı bilim adamları da sırasında rayından çıkmış bir dünyada yaşayabilmelidirler.
Sayfa 167 - Kırmızı YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Feinschliff
Bilimin bütün bu özellikleri hakkında öğrenecek daha çok şey vardır. Bilimdeki topluluk ya da camia yapısının incelenmesi gereğini vurgulayarak başladığım bu sonsözü, başka alanlardaki benzer toplulukların aynı tarzda ve her şeyden önce karşılaştırmalı olarak öğrenilmesi gereğinin altını çizerek kapatmak istiyorum. Bilimsel olsun ya da olmasın, insan belli bir topluluğu nasıl seçer ve kendisi o topluluğa bir üye olarak nasıl seçilir? Bu çevreye sosyalleştirilme süreci ve bu sürecin aşamaları nelerdir? Çevrenin ortak amacı olarak belirlediği hedefler hangileridir? Bireysel veya toplu ne tür aykırı davranışlara hoşgörü gösterir? İzin verilemeyecek sapmaları nasıl denetler? Bilim üzerine çok daha kapsamlı bir anlayışın gelişebilmesi, başka tür soruların yanıtlanmasına da bağlıdır elbette, fakat bu kadar acil araştırmaya gerek duyulan bir başka alan daha düşünemiyorum. Bilimsel bilgi de tipkı dil gibi,özünde ya bir topluluğun ortak malıdır yahut da bir hiçtir. Bunu anlamak için, bu bilgiyi yaratan ve kullanan çevrelerin kendilerine has özelliklerini öğrenmek zorundayız.
Sayfa 320
Tarihe baktığımız zaman, araştırmada sağlam bir fikir birliğine giden yolun olağanüstü çetin olduğunu görüyoruz. Ama tarih bize aynı zamanda, bu yolda rastlanan güçlüklerin nedenleri hakkında da fikir vermektedir. Bir paradigmanın ya da paradigma adayının olmadığı yerde, belli bir bilimin gelişmesi ile uzaktan yakından ilintisi olabilecek bütün etkenlerin göreli önemlerini ayırt etme olanağı yoktur.
Sayfa 87 - Kırmızı YayınlarıKitabı okudu
"... Bilimsel bilgi onu üreten kişilerin inanç ve tercihlerinden soyutlanamaz." -Thomas Kuhn, Bilimsel Devrimlerin Yapısı, Kırmızı Yayınları, syf: 16
Bilimin tek tek özellikleri arasında, keşif ile icadın bilimin doğasında ve ilerleyişinde oynadığı rol hakkında edindiğimiz imgeyi en çok belirlemiş olanı, işte bu eğitim yöntemidir.
Sayfa 241
Reklam
Bilim felsefecilerinin de tekrar tekrar gösterdikleri gibi, hazırda duran bir veri birikimi üzerinde birden fazla kuramsal yapı inşa etmek mümkündür. Bilim tarihine baktığımızda da,bu tür almaşıkları üretmenin, özellikle yeni bir paradigmanın ilk gelişme aşamaları sırasında,hiç zor olmadığını görüyoruz.
Sayfa 164
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.