Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Yunus Emre`nin Bir Şiirinin Üç Şerhi

Çıktım Erik Dalına

İsmail Hakkı Bursevi

Çıktım Erik Dalına Hakkında

Çıktım Erik Dalına konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.

Hakkında

Yunus Emre 700 yıl evvelinden bugüne açılan ulu bir kapı. O Anadolu'dur ve bütün Anadolu'nun her yerinde doğmuş gibidir. Öyle ki ağaçları, çiçekleri, başaklarıyla, canlı cansız bütün varlıklarıyla bütün bir Yaratış evrensel bir koro halinde O'nun şiirinde dile gelir. O'nun saf kelamı, her zaman ve her nesil için geçerli hakikatleri dile getiren arı duru kelamı, anne sütü gibi insan ruhunu beslemeye devam edecek. O her zaman ve her mevsim Türkçenin taze çiçeği oldu. Şüphesiz Yunus'un düşünüş tarzını, her dem yeni ve farklı mantığını gösteren en şaşırtıcı ve gerçeği ters yüz eden şiirlerinden biri, “Çıktım erik dalına anda yedim üzümü” mısrasıyla başlayan şiiridir. Şiir, çeşitli şerhlere konu olmuştur. Şerhedenlerin belirttiği gibi bu şiir, hakka mazhar ve ilâhi sırları işaret eden irfani bilgilerle, duyuşlarla yüklüdür. Şiire hâkim olan mecaz ve sembollerin şerhleri Mısrî, Bursevî ve Şeyhzâde irfanını bizimle buluşturuyor. Yaklaşımı birbirinden farklı bu üç şerh Yunus Emre şiirine yeni bakış açıları sunuyor ve mana kapılarını aralıyor.
Yazar:
Şeyhzade
Şeyhzade
Derleyen:
Suat Ak
Suat Ak
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 43 dk.Sayfa Sayısı: 131Basım Tarihi: Ekim 2019İlk Yayın Tarihi: Kasım 2007Yayınevi: Büyüyenay Yayınları
ISBN: 9786058724549Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Kitap İstatistikleri

Kitabın okur profili

Kadın% 58.6
Erkek% 41.4
0-12 Yaş
13-17 Yaş
18-24 Yaş
25-34 Yaş
35-44 Yaş
45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Yazar Hakkında

İsmail Hakkı Bursevi
İsmail Hakkı BurseviYazar · 92 kitap
İsmail Hakkı Bursevî, 14 Eylül 1652 tarihinde, Rumeli Vilayet-i Celilesinin Kayılar kazası Aydos karyesinde dünyaya geldi. Yedi yaşında annesini yitirerek öksüz kalan İsmail Hakkı'nın babası Mustafa Efendi İstanbul Aksaray'da sakin iken büyük yangında evi yanıp kül olunca Aydos'a yerleşmiştir. Bursa'da vefat etmiştir. Kabri Bursa'da Tuz Pazarı civarındaki dergahında olup ziyarete açıktır. Alim, mutasavvıf, şair, hafız, bestekâr ve hattat olup tefsirci ve Mevlana'nın Mesnevi'sinin en büyük şarihidir. İsmail Hakkı Bursevî, İstanbul'a taşındıktan sonra tasavvuf alanında eğitim almış ve birçok İslam bilgini yetiştirmiştir. Osmanlı alim, müfessir ve şeyhleri içinde eserlerinin çokluğuyla tanınan İsmail Hakkı Bursevî, Kutub Osman Efendi'den de ders almış,[1] 1685'te Osman Fazlı Efendi'nin tayin etmesiyle Bursa'ya giderek Halvetiye tekkesine şeyh oldu. Halvetî tarikatına mensup olduğundan dolayı, aynı zamanda 'Hâlvetî' lakabıyla da tanınır. Bursa'da verdiği tefsir dersleriyle büyük şöhret kazandı. Hayatının yirmi üç yılını adadığı Ruhu'l Beyan isimli dört ciltlik tefsirinin de büyük bir kısmını burada yazdı. Yazdığı eserlerinin sayısı 136 kadardır. İslâmî ilimlerde derin bilgiye sahip bulunması ve çok sayıda eser vermiş olmasına rağmen tasavvuf sahasında şöhret bulmuş Halvetiye tarikatı şeyhlerinden olan Bursevî, Ruhu'l-Beyan adlı ünlü Arapça Kur'an tefsirinin yazarıdır. Tefsirin Arapça orijinalinden Türkçeye aktarılması ile basımı Erkam Yayınları tarafından yapılmaktadır.