Çöplük Kralı

Haziran 2017
Beyaz Balina Yayınları

Puan vermedi·400 syf.·
2020 6. kitabı
Ortaokul seviyesine hitap eden bir kitap, ögrencilerime önerebilmek adina birinci elden bilgi sahibi olmak istedigim icin okudum. Biraz da kitaptan sıkılan komsumun kizini gaza getirmekti niyetim bitirsin diye :) O bitirince ben aldim ve geri verdigimden alinti ekleyemiyorum. Kitap oldukca akici, merak uyandirici, ayni zamanda cok da acikli. Etiyopya'daki sokak cocuklarinin zorlu yasami anlatiliyor. Biri tek yakini olan ablasindan kacirilmis fakir bir cocuk ile digeri babasinin korkusundan evi terketmis oldukca zengin bir aileye sahip bir cocugun sokaklardaki hikayesi anlatiliyor. Cocuklara rahatlikla önerebilirim, hatta bence buyukler de okumali, empati kazandiracagini dusunuyorum.
2025 7. kitabı
Okunma: 07 Mart 2025 23:05
Öğrencimin tavsiyesi üzerine başladığım kitap çok farklı dünyaları olan Mamo ve Dani’nin dostluğunu anlatıyor . Yer yer gözlerim yaşardı . Çocukların , sokak çocuklarının dünyasına girmek içimi hüzün yağmuruna tuttu . Küçücük şeylerden duydukları mutluluk , çocuklara has pes etmeyen direniş çok etkiledi . Kesinlikle sadece çocuk kitabı değil. Empati yapmak isteyen herkesin, özellikle ebeveyn ve eğitimcilerin okuması gereken hüzünlü ve umut dolu bir kitap . Akıcı sürükleyici bir dile sahip . Keyifli okumalar .
Çöplük Kralı Hk.
Puan vermedi
Bana kitap okumayı sevdiren kitaptır zannedersem Çöplük Kralı. Ortaokulda, hiç kitap okumadığım dönemde bile birkaç defa bitirmiş; en son liseye geçtiğim yaz okumuştum. Her defasında hiç sıkılmadan okuduğum bir eserdir, şu an okusam şu anda da sıkılmam. İlginç bir şekilde bende yeri ayrı olan bir eser. Çok mu efsane, hayır bence değil. Çoğu kişi bilmiyordur bile hatta bu kitabı. Fakat benim çocuğuma önereceğim ilk kitaplardan biri olacaktır muhtemelen. Belki onda da yeri ayrı olur. Bu kitabın bana kitap okuma alışkanlığını kazandırma yönü çok mühimdir. Kitap okumasaydım, muhtemelen bir hiçtim. Hiçlikten kastım şu: amaçsız, hedefsiz, idealsiz; herhangi bir farkındalığı olmayan ve kendini geliştirmemiş ve geliştiremeyecek bir insandım. Kitap okumak ben de o kadar radikal bir değişikliğe imza attı ki... Şu an olduğum ve yarın olacağım kişiyi kitaplara borçluyum. Aziz Atatürk boşuna, "Her iki kuruşumdan birini kitaplara vermeseydim yaptıklarımın hiçbirini yapamazdım," dememiş. Okumayacak olsa da buradan eserin yazarı Elizabeth Laird hanımefendiye teşekkürlerimi sunarım.
2020 4. kitabı
Okunma: 05 Mart 2020 18:16
Tam olarak üstüne egilebilsem tek nefeste okuyabileceğim bir kitap oldu. Kesinlikle herkes okumalı. Toplum arasında yıllardır süre gelen bir kutuplaşma var. Zengin-fakir ayrımcılığı buna örnek. Olay, Addis Ababa'da yaşayan ve anneligini yapmayan bir annenin iki çocuğunu konu alıyor. Bu iki kardeş bir çocuk satıcısı sebebiyle ayrılıyor. Daha fazla anlatamam elbet, ancak şunu söyleyeyim; Afrika'da zirve olan bu kutuplaşmanın etkisinde kalan çocuklar anısına oldukça düşünceli bir şekilde yazılmış bir kitaptır.
2025 5. kitabı
Okunma: 15 Ocak 2025 20:49
Herkese merhaba Bugün size gerçekten harika bir kitap ile geldim. Etiyopya’da yaşayan bir grup çocuğun hikayesini anlatan bu kitap, Mamo’nun annesini kaybetmesi ile başlıyor. Annesini kaybeden Mamo ablası ile bir başına kalır. Ablası iş bulmaya gittiği sırada bir adam gelir ve dayısı olduğunu söyler. Ona güvenen küçük Mamo, kendini yaşadığı şehirden kilometrelerce uzakta bir çiftçiye satılırken bulur. Burada yaşadığı olaylar, küçük bir çocuğun çektiği zorluklar, kimsesiz olmanın verdiği duygusal yük o kadar güzel anlatılır ki adeta içinize işler. Bu sırada Dani adında zengin bir ailenin çocuğu vardır. Derslerinde bir türlü başarılı olamayan Dani, babasının eski çalışanının yanına gönderilmekle tehdit edilir ve yine başarılı olamayınca bu sefer çareyi kaçmakta bulur. Dani ve Mamo’nun karşılaşıp birleştiği yolda bir çeteye dahil olurlar. Aklınıza hemen hırsızlık ya da gasp gibi olaylar gelmesin çünkü bu çetede bunlar yasak. Dilenerek ya da artık yiyecekler yiyerek yaşayan grup kendilerine Çöplük Kralları demektedir. İşte bu bir grup çocuğun yaşadığı olaylar, dünyanın ne kadar adaletsiz bir yer olduğunu, ailenin ve değer görmenin ne kadar önemli olduğunu anlatır. Gerçekten çok etkileyiciydi. Kitap ortaokul seviyesinde ama bence yetişkinlerde okumalı Sevgiyle kalın
2022 10. kitabı
Spoiler icerir Mamo ablası ile Etiyopya ‘ nın başkenti ( Etiyopya Afrika’da) Ababa’da bir barakada yaşamaktadır. Babasını tanımamıştır, annesi ise yeni ölmüştür. Mamo ve ablası nasıl kiralarını ödiyceklerini düşünüp endişelenirken bir gün dayısı olduğunu söyleyen bir yabancı Mamo ‘ya iş bulacağını söylerek onu kandırır. Şehirler arası otobüsle kaçırır, köye getirir ve onu bir çiftçiye işçi olarak satar. Ablası onun yokluğunu farkeder ama geliceğini düşünerek , kendisine bir bayanın dükkanında iş ve yatacak yer bulur. İşi hem dükkanı temizlemek hem de bayanın Yasemin isimli küçük kızına bakmaktır. Bu arada Dani adlı ikinci kahramanımız da aynı şehrin lüks mahallesinde oranın en gösterişli evinde yaşıyordur. Annesi kalp hastası olduğu için İngiltereyi’ye kalp ameliyatına gidecektir. Dani’ nin okulda bir tek kompozisyon ve hikaye yazma dersi iyidir. Diğer dersleri hep düşük nottur. Çok sert olan babası bu yüzden ona kötü davranır ve onu eski çalışanları daha da sert bir adam olan Faysal’ın yanına göndermekle tehdit eder. Bunun üzerine Dani sırt çantasını toplar ve evden kaçar. Mamo’yu satın alan çiftçi ona çok kötü davranır , doğru dürüst yemek vermez, öküzlerin yanında yatırır. Mamo’ nun görevi hergün öküzleri otlatmaktır. Fakat bu konuda bilgisi yoktur. Otlaklarda tanıştığı kendi yaşında iki çocuk ona öküzlerle ilgili bilgi verirler. Hangisi inatçı hangisi hamile onlardan öğrenir. Fakat bir gün , Moma’yi kiskanan çiftçinin oğlunun attiğı taş öküzleri korkutur , ve birbirlerine çarpmalarına ve birinin düşüp ölmesine neden olur. Bunun üzerine çiftçi Moma ‘ yı çok kötü döver . Moma ‘da üzüntüden zehirli otları yer ve bayılır. Onu çoban arkadaşlarının babası kurtarır ve ailesiyle beraber Moma’ya iyileşene kadar bakarlar. Moma biraz iyileşince yine satıldığı çiftçinin
2024 16. kitabı
Okunma: 27 Ağustos 2024 21:28
Çöplük Kralı, en çok okunan kitaplar arasında değerlendirildiği için merak edip okumak istedim. Bana göre bu kitap yetişkin kitabı olarak değerlendirilebilir, okunabilir, tavsiye edilebilir. Ancak ortaokul seviyesindeki öğrenciler için çok uygun olmadığını düşünüyorum. Bazı bölümler öğrenciler açısından değerlendirerek okuduğumda beni rahatsız etti. Ayrıca konu olarak başarılı bulsam da dil ve anlatımını yer yer çok akıcı bulmadığımı da söyleyebilirim.
2022 1. kitabı
Arkadaşlar kitabı özetlemek gerekirse Kısaca bambaşka hayatlara sahip iki çocuğun birisin bir insan tacirinden (satıcısından), birisinin de despot babası yüzünden evden kaçması sonucu yollarının kesişmesi ve birkaç çocukla birlikte birbirlerine tutunarak o zor hayata, acılara nasıl göğüs gerdiklerini anlatan, tek kelimeyle müthiş bir kitap. Fakat okuyucu sayısını görünce gerçekten çok üzüldüm. Böyle bir kitap nasıl olur da bu kadar düşük bi kitleye hitap eder? Kitap hakkındaki yorumlarım gelirsek, arkadaşlar birkaç sayfa okuyup kitabın sarmasını beklemeye gerek yok çünkü yazar ilk cümlesinden son cümlesine kadar heyecanı ve merakı hep zirvede tutmayı başarmış. Karakterleri de fazlasıyla gerçekçi yansıtmış. Asla yabancılık çekmiyorsunuz. Yeri geldiğinde yüzüme merhametle birlikte gelen masum, sıcak bir tebessüm konduran, yeri geldiğinden hıçkıra hıçkıra ağlamama sebep olan bir kitap. Kısacası herkesin kitaplığında olmayı hak etmiş bir kitap. Aldıktan sonra pişman olmazsınız :) Şimdiden iyi okumalaar.
2024 19. kitabı
Okunma: 13 Eylül 2024 22:02
Addis Ababa'da yaşayan ve farklı sebeplerden dolayı sokaktaki yaşama düşmüş iki çocuğun, Dani ile Mamo'nun, hikayesini okuyoruz. Tamamen zıt hayatlardan gelmiş bu iki çocuk, tesadüfen karşılaştıktan sonra, sokakta yaşamak için birbirlerine destek olmaya başlıyorlar. Pek çok çocuğun yaşamak için ne acılar çektiğini ve nelere katlandıklarını görüyoruz. Yetişkinlerin bencilce kararları, zalimlikleri ve sorumsuzlukları yüzünden çocukların böyle bir hayata itildiğini okumak üzücüydü. Özellikle de bunu yaşamış ve yaşayan çocuklar olduğunu bilmek daha üzücü. Çocuk kitabı olarak geçiyor ancak yetişkinlerin de okuması gerektiğini düşünüyorum. İçerisinde şiddet, çocuk kaçırma, ölüm, intihara teşebbüs gibi olaylar geçtiği için çocuklara uygun olup olmadığını sorguladım. Sonuç olarak çocuklara uygun olduğunu düşünüyorum. Çünkü bunları yaşayanlar da birer çocuk ve gerçek hayatta da yaşanıyor olan şeyler. Ayrıca yazarımız bunları yazarken çocukların anlayacağı bir anlatım ve açıklıkla yazmış. Akıcı ve puntoların da büyük olmasından dolayı kolayca okunabilecek bir kitap. Okunmasını öneririm.
2020 47. kitabı
Kitaba beklentisiz başlamıştım. Ama düşündüğümden iyi çıktı. Kitap hakkındaki detayları pek fazla hatırlamıyorum. Ama hoşuma gitmişti. Beğenecek okuyacağınızı umuyorum.

Elizabeth LairdYazar · 8 kitap
Elizabeth Laird (1943 doğumlu), İngiliz kurmaca ve seyahat edebiyatçısıdır. Ayrıca Etiyopya bölgelerinden topladığı geniş bir halk hikayecisi olarak da bilinir. Kitapları en az on beş dilde tercüme edilmiştir