Cyrano de Bergerac

Edmond Rostand

2024 1. kitabı
Okunma: 03 Ocak 2024 19:53
Sene 2015, henüz kitabı olduğundan habersiz önce tiyatroda oyununu izleyip hayran kaldığım bir eser Cyrano de Bergerac. Oyunu izleyeli yaklaşık 8-9 yıl oldu ama hala hafızamın bir yerlerinde dolanıp durur. Bir de oyunun Tolga Çebi tarafından bestelenen müzikleri vardı ki yıllardır hala aynı zevkle açıp dinlerim. Gönderiye eklediğim “Aşk” isimli beste ise oyun biter bitmez hemen sözlerini aratıp bulduğum favori parçam oldu tabii ki. Tiyatro oyunu metni, oyuncuları, sahnesi, dekorları, giysileri ile keşke hala oynanıyor olsa, bıkmadan izlerdim. Önümüzdeki hafta Bülent Emin Yarar’dan da farklı bir versiyonunu izleyeceğim, bu deneyim içinse ayrıca heyecanlıyım :) Oyunu bu kadar övdüm çünkü kitap o kadar güzel ki böyle bir eserin bu kadar iyi sahnelenmesi takdire şayan. Aynı zamanda beyaz perdeye de başarılı bir şekilde uyarlanmış ve Cyrano oyunuyla aktör Jose Ferrer’e Oscar kazandırmıştır. Konusuna da gelecek olursak Cyrano cesur yürekli, güçlü, gururlu ve mert bir adamdır. Ancak burnu onun hep zayıf noktası olmuştur çünkü gereğinden fazla büyük olup hep alaycı bakışlara maruz kalmıştır. Cyrano’nun bir de gönlünü kaptırdığı kuzeni Roxane vardır ki tam da bir gün duygularını açmaya karar verdiğinde Roxane, Christian isimli bir askere aşık olduğunu söyler. Cyrano ne kadar aşık olsa da Christian ile Roxane’ın ilişkilerinin başlamasına yardımcı olur. Gelin görün ki Christian da Roxane’ı seviyor olmasına karşın duygularını ifade edecek yeteneğe sahip değildir. Bunun üzerine Cyrano onun ağzından Roxane’a mektuplar yazar, hatta yetmiyor gibi bir gece yarısı balkonun altında ona aşk nağmeleri söyleyerek Roxane’ı iyice mest eder. Roxane bir süre sonra Christian’ın güzelliğinden ziyade, kendisine söylenen bu şiirlere aşık olduğunu anlar. Christian’a bunu söylediğinde ise Christian
·280 syf.·
2026 11. kitabı
Ünlü Fransız yergicisi ve oyun yazarı asıl mesleği Muhafız Alayı şilahşörü Savinen Cyrone de Bergerac’ın yaşamından esinler taşıyan bir eser . Cyrone muafız alayı silahşörlüğü yaparken yaralanıyor ve bu yaralanmadan sonra harp sanatını bırakıyor ve edebiyata, felsefeye yöneliyor. Kendisi sahneye çıktığında devleşen bir isim .Eser Dünya tiyatrosu başta olmak üzere Türk Tiyatrosunda birçok kez oynandı. Türk tiyatrosunda oynayan önemli kişiler; Hüseyin Kemal Gürmen, Cüneyt Gökçer, Mücap Ofluoğlu, Müşfik Kenter, Bülent Emin Yarar ve son olarak da Yiğit Sertdemir oyunculardır. Benim bu kitabı okumamdaki sebep Prens dizisinde içerisinde geçen o ünlü sahnenin canlandırılmasının yapılmasıdır,sonradan öğrendim filminin olduğunu ve bu bir tiyatro ise Muhakkak iyi oyunlar sahnede olmuştur dedim ve öylede çıktı . Eser bana göre felsefi bir şairenelik oluşuştuyor. Keyıfli okumalar.
Düşünce
·280 syf.·
2025 9. kitabı
Şu fani ömrümde okuduğum en güzel tiyatro eseriydi. Ne söylesem eksik hissedeceğim, Cyrano ve minik burnu çok yaraladınız beni çok... İzninizle ben bir süre güzellik kalıplarına, şekilci zihniyetlere, duygusuz insanlara sövecek ve ancak güzelsek sevgiye layık olabiliriz düşüncesinden geçen hassas kalplere üzüleceğim. Güzel bir kitaptı, okuyun okutturun efenim.
2023 111. kitabı
Gerard Depardieu'nun Bergerac rolünde oynadığı sinema uyarlamasındaki karakter gözlerimin önündeyken Rostand'ın Bergerac'ının tiradlarını, repliklerini okuyarak bitirdim bu şahane eseri. Shakespeare, Fransa'da bir ev kiralamış ve bir süre burada çalışmalarını yürütmüş de ondan etkilenen bir Fransa'nın, Bergerac tiplemesi doğmuş gibi. Rostand'ı alçaltacak ya da kopya eden biri olarak nitelemek değil buradaki maksadım. Aksine onu yüceltmek tüm amacım. Hem eğlenceli, savaşçı, cesur, silahşor hem şair hem de güçlü bir aşık kişiliğindeki Cyrano de Bergerac'ın, dostlarına ve aşkı uğruna yapamayacağı şey yoktur. Bu nitelikleri de zaten böyle bir eserde görebiliriz ancak. Onunla tanışırsanız aman dikkat edin! Burun'dan, özellikle de onun burnundan bahsetmeyin. Kendinizi bir düelloda, hem de sizinle eğleniken bir düelloda bulursunuz. Sonunuz malum, sizi taşıyacak kişiler gerekecektir.
Cyrano De BergeracEdmond Rostand · MEB · 19911,395 okunma
2015 187. kitabı
Cyrano de Bergerac; olağanüstü bir hayata sahip bir insanın, muhteşem bir yazarın hikayesi. Hem Sabri Esat Siyavuşgil'in çevirisi hem de Gerard Depardieu'nün başrolünü oynadığı filmi harikaydı. İnsan fiziksel görünüşü yüzünden hayatının aşkından vazgeçebilir mi, hem de ince ruhlu, nazik, vatansever, konuştuğunda ağzından bal damlayan bir insan. Naif bir ruha sahipse vazgeçebiliyormuş. Hatta kendi aşkından vazgeçip kızın aşkına kavuşabilmesi için mücadele eder. Herhalde aşk biraz da fedakarlık demek. Yalnız burada tüm fedakarlığı Cyrano yapıyor. Belli ki aşk aynı zamanda adaletsizlik demek. Velhasıl Cyrano de Bergerac: Merd idi, ferd idi, dilâver idi Şekli insanda bir gazanfer idi
Kültür-Sanat
Cyrano de BergeracEdmond Rostand · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20171,395 okunma
2019 116. kitabı
Okunma: 31 Ağustos 2019 23:40
Çok eğlenceli, duygusal ve bir solukta okunacak güzel bir aşk hikayesi. Edmond Rostand, eserin metinlerini ustaca yazmış. Çevirisi de son derece naifti. Cyrano de Bergerac, Shakespeare’den sonra okuduğum en güzel tiyatro eserlerinden biri oldu. Tavsiye ederim.
Şiir
2020 2. kitabı
Bu kitabın neden bu kadar dile çevrilip neden bu kadar sahnelendigini okuyana kadar anlayamamıştım. Fakat kitabı elime alıp okumaya başladığımda dış dünya ile iletişimim kesildi. Edmond Rostand bu eser ile ünlü olmuş ve onu bu eser ile ünlü eden halk o kadar haklı. Hayatımda ilk kez görmediğim bir burunu sevdim. "Cyrano'nun kalbi ve o çirkin burnu" bu dünyadaki tüm yakışıklılara değer benim gözümde
Güzellik miydi bizim aşık olacağımız şey, Ruh var iken...
2020 26. kitabı
Okunma: 06 Ekim 2020 18:20
Cyrano kim miydi? Bir şair düşünün, şerefli, mütevazı, cesur, hayalperest ama hepsinden önemlisi aşık. Ama çoğu aşık gibi mutsuz bu aşkından dolayı. Neden mi? Çünkü güzel değil… Savaş alanında yüz kişiye bile kafa tutan, cesaretiyle ünlü biri ama o cesaretini aşkta hiç gösteremedi. Neden mi? Çünkü güzel değildi. Öyle mektuplar, şiirler yazardı ki okuyan herkes hayran kalırdı muhakkak o mısralara. Ama bir dakika o güzel değildi ki... O ne şerefli bir insan, görünüşü ile dalga geçenleri o anda öldürme imkanı varken bile sabreder, susar. Bu ne şeref, bu ne müthiş bir kişilik. Ama o ne biçim bir görünüştür öyle(!) İşte böyledir zavallı şairimizin hayatı. İnsanlar onun savaştaki yeteneklerini, şairliğini değil, görünüşünü hep anarlar. Cesaretini azıcık övsünler hemen ardından görünüşüyle daha doğrusu burnuyla ilgili bir laf çarpıtırlar. Evet, şairimizin burnu büyüktür. Öyle ki halktan kişiler, “Tanrım! O ne muazzam bir burun! İnsan onu görünce mutlaka der ki, bu burun takmadır çıkarır herhalde birazdan” ya da “Herkesin canı çıkar onun burnu çıkmaz” derler. Ama o ki sırf burnu büyük diye ağlamaya bile çekinir... "Ağlayayım istemem. Düşün, ah ne işkence! Gözyaşının ilahi güzelliğini düşün, Sonra çirkinliğini bu kaba görünüşün!" (s. 50) Ne yapsın şimdi bu Cyrano? Hem de bu kadar aşık iken. Nereden bulsun o cesareti aşkını söylemek için. Öyle üzülür, öyle içerler ki bu duruma şu dizelerden nasıl bir hayat sürdüğünü anlarız: “Benim hayatım bu! Ben karanlık bir köşeye Çekilmiş gizlenirken kimse görmesin diye, Başkaları yukarıda ermiştir muradına.” (s. 245) Böyle güzel bir eserin bu kadar az bilinmesi çok üzdü beni. Evet, ben de önceden duymamıştım, tesadüf eseri buldum bu eseri. Ama çok isterdim önceden bu kitabı duyup da kitapçıya gitmek, sırf bu kitabı alabilmek için.
2022 12. kitabı
Okunma: 07 Aralık 2022 02:26
Çok eğlenceli bir kitap. Okunduktan sonra izlenmesini de tavsiye ederim. Kitap; sevgi, korku, hüzün vb farklı duygular da yaşatıyor. Başta sıkıcı ve anlaması zor olabiliyor çünkü çok sayıda okunması zor isimler, kelimeler var. Biraz ilerledikten sonra çok keyifli bir hâl alıyor.
2021 5. kitabı
Rüştü Asyalı dan "istemem eksik olsun" şiirini dinledikten sonra kitabi okumaya karar verdim. Eser tam manasıyla şaheser niteliğinde, yazarın okuduğum ilk kitabı olmasına rağmen favorilerime eklenmiş vaziyette. Okudukça benimsediğim Cyrano karakteri tam anlamıyla gurur emsali, söz konusu aşk olsada gururundan öteye gidememekte... Bir solukta okunabilecek akıcı eserlerden, okuyucuyu sıkmadan merak duygusu uyandıran ayni zamanda güzel duygularla besleyen şaheser, bitimine yakın hüzün içermektedir:/ Sevgiyi, insan olmayı en güzel kelimelerle ifade eden Cyrano, Roxanenin mutluluğunu kendi mutluluğundan üstün tutarak okuyucuyu bir kez daha hayran bırakır. Sevgi zaten bu degilmiydi; sevdiğinin mutluluğunu evvela kendi mutluluğundan üstün tutmak. Zamane sevdalarda bunun noksanlığıni görmek ne acı...

Edmond RostandYazar · 1 kitap
Edmond Eugéne Alexis Rostand (Turkish: [ʁɔstɑ̃]; 1 Nisan 1868 - 2 Aralık 1918) Fransız şair ve oyun yazarı. Neo-romantizm akımına bağlıdır ve en çok Cyrano de Bergerac isimli oyunu ile bilinir. Rostand'ın romantik tiyatro oyunları ondokuzuncu yüzyılda pek popüler olan natüralist tiyatrodan çok farklıdır. Bir diğer Rostand eseri Les Romanesques bir müzikal komedi olan The Fantasticks'e uyarlandı. Rostand zengin ve kültürlü bir Provenceli ailenin oğlu olarak Fransa'nın Marsilya kentinde doğdu. Babası bir ekonomist ve aynı zamanda Marseille Academy ve Institut de France üyesi bir şairdi. Rostand edebiyat, tarih ve felsefeyi Paris, Fransa'daki Collége Stanislas de Paris'de öğrendi. İlk oyunu olan taşlama türündeki Les romanesques 21 Mayıs 1894'te Theatre Français sahnesinde gösterildi. Bu eser 1960'larda Tom Jones ve Harvey Schmidt tarafından uzun ömürlü bir Amerikan müzikali olan The Fantasticks olarak uyarlandı. İlk oyunlarından bir diğeri La Princesse Lointaine ozan Rudel ile Tripolili bir kadının öyküsünü temel alıyordu. Bu oyun açılışını Theatre de la Renaissance'da yaptı.Bu oyunda Melissande rolü, daha sonra Samaryalı bir kadının İncil'de anlatılan hikayesinden üç bölümün alındığı Rostand'ın La Samaritaine (Theatre de la Renaissance, 14 Nisan 1897) oyununda Photine'i oynayan Sarah Bernhardt tarafından canlandırıldı. Destansı komedi Cyrano de Bergerac'ın (28 Aralık 1897, Theatre de la Porte Saint-Martin) yapımı büyük bir başarıya sahne oldu. Hugo'nun Hernani oyunundan beri hiçbir drama böyle coşkuyla karşılanmamıştı. Oyun büyük hızla İngilizce, Almanca, Rusça ve diğer Avrupa dillerine çevrildi. Öykünün kahramanı için 17. yüzyıl Fransa tarihini resmetti. L'Aiglon'da muhtemelen işgal altındaki Metternich'teki Schönbrunn Sarayı'nda yaşayan, I. Napolyon ve Marie Louise'in oğlu Reichstadt Dükü'nün mutsuz hayatı hakkında birçok bilgi içeren Henri Welschinger'in Roi de Rome'undan gördüğü, Napolyonik tarihten bir konuyu anlatmayı seçti. Altı sahneden oluşan manzum biçimindeki L'Aiglon, Reichstadt Dükü'nü kendisi canlandıran Sarah Bernhardt'ın kendisine ait tiyatrosunda 15 Mart 1900'de sergilendi. Rostand 1901'de Fransa Akademisi'ne kabul edilen en genç yazar oldu. Şubat 1910'da gösterilen Chantecler büyük ilgiyle beklendi, yapımında neredeyse aldığı beğeniler kadar büyük zorluklarla karşılaşıldı. Lucien Guitry başrolde oynadı ve Mme. Simone da bir sülünü canlandırdı. Kuşlar ve hayvan yaşamı ile ilgili bir fantazi olan oyunda karakterler orman ve çiftlik sakinleriydi. Kişisel hayatı Rostand Akademi'nin de onurlandırdığı Les Pipeaux adlı şiiri 1890'da yayınlanan Rosemonde Etienette Gerard ile evliydi. Çiftin Jean ve Maurice adlı iki çocuğu olmuştu. Rostand 1900'lerde plörezinin tedavisini ararken geldiği Fransız Kuzey Bask Ülkesi'ndeki Cambo-les-Bains'deki Villa Arnaga'da yaşadı. Yaşadığı ev artık bir miras alanı ve Rostand'ın hayatı, Bask mimarisi ve el sanatları için bir müzedir. Rostand İspanyol gribine yakalandığı için 1918'de öldü ve Cimetiére de Marseille'ya gömüldü.