Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bütün Yapıtları

Deccal; Hıristiyanlığa Lanet

Friedrich Nietzsche

Deccal; Hıristiyanlığa Lanet Yorumları ve İncelemeleri

Deccal; Hıristiyanlığa Lanet yorumları ve incelemelerini, Deccal; Hıristiyanlığa Lanet kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Deccal; Hıristiyanlığa Lanet puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
128 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Kitapta sadece isimleri geçmesine rağmen Nietzsche’nin neden bu kişileri (yaratılışçıları) düşmanı olarak gördüğüne ilişkin algının biraz daha netleşmesi için felsefe tarihinden, mesela Savanarola’dan biraz bahsetmekte yarar var. Aslında Savanarola, Nietzsche’nin ‘düşmanım’ diye nitelendirdiği kişilerden en radikal olanı gibi görünüyor. Savanarola, İstanbul’un Fethi’nden bir yıl önce, 1452’de doğmuş ve 46 yaşında ölmüştür. Orta Çağ düşüncesinin taşıyıcısı rolünü fazlasıyla yerine getiren, Tanrı’ya akılla değil; ancak ruhla ulaşılabileceğini savunmuştur. Bunu yaparken de introspeksiyonu (iç gözlem) kullanmayı yöntem seçmiştir. Orta Çağ’daki baskı, sansür, katı kurallar 13. yüzyılın son çeyreğinden bu döneme kadar devam eder. İşte böyle bir ortamda inançlara merakla yaklaşmayı günah sayan St. Bernard’tan daha da ileri giderek, dini inançları tartışmaya açan kitapları yakmıştır Savanarola. Tanrı ile yüzleşmek sadece inançla ve kutsal kitapları okumakla olur. Mantık yadsınır; gereksiz, dinden çıkarıcı ve tehlikeli görülür. Diğer eserlerinden de anlaşılacağı üzere, ‘dinleri’ bütün pisliklerin anası olarak görmesine rağmen Nietzsche’nin Hıristiyanlığa öfkesi o kadar geniş ki, bazen Budizm ve Müslümanlıktan övgü ile bahsediyor ve burada, Hıristiyanlığın övgüye değer hiçbir yanının olmadığını göstermeye çalışıyor.
Deccal
DeccalFriedrich Nietzsche · Tutku Yayınevi · 20164,053 okunma
128 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Diğer Nietzsche kitapları gibi bu kitabın da dili çok ağır. Deccal ile beraber Nietzsche'nin dinleri reddettiğinin yanı sıra dinlere karşı öfke dolu olduğunu da anlıyoruz. İçlerinde en çok kabul edilebilir gördüğü sanırım Budizm.
Deccal
DeccalFriedrich Nietzsche · Tutku Yayınevi · 20164,053 okunma
Reklam
100 syf.
·
Puan vermedi
·
14 günde okudu
ÖZET ŞİİRİM
Nedir Bu Öfken Bıyıklı Meşrudur Decadence 'in Temeli Bizde Mi Delirelim Bıyıklı Atmışım Nihilizmin Kollarına Kendimi -----------------------------------------
Deccal
DeccalFriedrich Nietzsche · Erasmus Yayınları · 20184,053 okunma
128 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Nietzsche,klasik filolojisi eğitiminden hareketle Apollon-Dionysos karşıtlığında bulduğu yaşamın sonuna kadar savunulması fikrinden hiç vazgeçmemiştir.Nietzsche nin ölümünden sonra yayımlanan başyapıtıdır.İnsanların hayallerini yıkan hristiyanlığa başkaldırıdır.Hristiyan intikam,ikiyüzlülük,küçüklük ve acıma dinidir ve batının nihilizme kayış nedeni budur.Hristiyanlık bir kölelik dinidir ve zamanı çoktan geçmiştir.üstün insanı öldürmeye çalışmaktadır.Nietzsche’nin hristiyanlığa duyduğu nefretin şiddetini bu kitabı okuyarak çok iyi anlayacaksınız.
Deccal
DeccalFriedrich Nietzsche · Tutku Yayınevi · 20164,053 okunma
136 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Modern dünya insanının en çok aşina olduğu filozoflardan biri sayılmasından dolayı Nietzsche'nin Hıristiyanlığa karşı tutumunun saflaştırılıp konsantre hale getirilerek karşımıza çıkarıldığı bu kitap hakkında iyidir ya da kötüdür diye yorum yapacak değilim. Zaten bu sivri dilli din eleştirisinin bir kimse tarafından beğeni almasının, kendi bireysel din anlayışının el verdiği ölçüde olacağını düşünüyorum. Günümüzde çoğumuzun etkisi altında kaldığı düşünüş biçimlerinin şekillenmesinde önemli rol oynayan isimlerden biri olduğu için Nietzsche'nin bu kitabının yazıldığı dönemde okuyan bir insana kıyasla üzerinizde görece daha az sarsıcı bir etki bırakacağı aşikar. Bu sebeple konu hakkında fikriniz ne olursa olsun okumanızda fayda olacak bir eser. En azından Nietzsche'nin muzip eleştirel üslubu değerleri konusunda fazla muhafazakar olmayan çoğu kimsenin yüzünü güldürebilir. İyi okumalar dilerim.
Deccal - Hıristiyanlığa Lanet
Deccal - Hıristiyanlığa LanetFriedrich Nietzsche · Kırmızı Kedi Yayınları · 20184,053 okunma
96 syf.
·
Puan vermedi
Felsefenin babası
Bu incelme olmayacak aslında ama Nietzche’nin felsefeye dair kendi okurları için tanımladığı özellikleri şu kitabı okuduktan sonra buraya bırakmak istiyorum: “Bu kitap en azlarındır. Belki de onlardan hiçbiri yaşamıyor daha. Onlar benim Zerdüşt’ümü anlayanlar olacaklar: Kendimi daha bugünden işitilecek kulaklar bulanlarla nasıl karşılaştırabilirim ki? Ancak öbür gündür benim olan. Kimileri öldükten sonra doğar. Kişinin beni anlatmasının hem de zorunlukla anlamasının koşulları- bunları pek iyi bilirim. Benim yalnızca içtenliğime,tutkuma dayanabilmek için,düşünsel konular- da katılık kertesinde dürüst olması gerekir kişinin. Dağlarda yaşamaya alışkın olması gerekir-çağın siyasetinin- ve halkların çıkarcılıklarının sefil gevezeliğini kendi altında görmeye. Aldırmaz olmuş olması gerekir,hiç sormaması gerekir, doğruluk yararlı mıdır diye,bir kötü kader olup çıkar mı diye..Bugün kimsenin sorma yürekliliğini göstermediği sorulara sertliğin verdiği yatkınlık;yasaklanmış olana yüreklilik;labirente önceden belirlenmiştik. Yedi yalnızlıkta edinilmiş bir deneyim. Yeni bir müzik için yeni kulaklar En uzak için yeni gözler Şimdiye dek sağır kalınmış doğrular için yeni bir vicdan. Ve yüce üslubun iktisat istemi:gücünü,heyecanlanmalarını derli toplu tutmak..kendi kendine saygı;kendi kendine sevgi;kendi kendisi karşısında koşulsuz bir özgürlük.. İşte! Bunlardır benim okurlarım: geri kalan neye yarar ki-geri kalan insanlıktır yalnızca.Kişinim gücüyle ruhunun yüksekliğiyle insanlığa tepeden bakması gerekir.”
Deccal
DeccalFriedrich Nietzsche · Halkkitapevi · 04,053 okunma
Reklam
128 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
"Önsöz"ünden itibaren hayranlıkla okumaya başladığım ve bırakırken ellerimin titrediğini hala hatırlarım. Şu sözüde unutamadım. Hristiyanlık İslam'dan bile iğrenç bir dindir. İslam en azından erkeğe insan muamelesi yapmıştır.
Deccal
DeccalFriedrich Nietzsche · Tutku Yayınevi · 20164,053 okunma
128 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Başta hristiyannlık olmak üzere dinleri çok ağır bir şekilde eleştirir.aslında deccal dediği ise papadır.Nietzsche, “Dinlere düşmanız, nefretle bakıyoruz, tüm romantizm ve anavatana tapınma biçimlerine de...” diyerek Batı Kültürü'nün çöküşünü (decadence), ahlak değerlerine sökülüp atılamazcasına kök salmış olduğunu saptadığı, “çileci ülkü”ye yönelik olarak sunduğu soykütükçü çözümlemelerle açıklama yoluna gitmiştir. Nietzsche'nin dinler konusunda sert düşünceleri vardır. Hristiyan öğretisine karşı takındığı tutum, başkaldırışı ve bu öğretiye lanetler yağdırması, 19. yüzyılda çok ses getirmese de, Nietzsche'nin tanınmasıyla ve üne kavuşmasıyla beraber büyük yankı uyandırmıştır. Çünkü Nietzsche, Deccal adlı eserinde Dinlere lanetler yağdırmış, onu küçümsemiş ve kökeni konusunda çeşitli araştırmalarda bulunmuştur. Ona göre “İlk ve son Hristiyan çarmıhta ölmüştür.” Nietzsche, Deccal adlı eserinin hemen başında şu sert yorumu yapmaktadır. “Zayıf ve hasta yapılı olanlar yok olmalıdırlar. Bu, bizim insan sevgimizin ilk kuralıdır. Onlara bu konuda yardım edilmelidir. Bir günahtan daha zararlı ne olabilir? Zayıf ve hasta yapılı olanlar için bir anlayış: “Din.”Nietzsche'nin dinlere başkaldırışı, özelde Hristiyanlığa olmakla birlikte, genelde tüm nihilistik özellik gösteren dinleredir. Nietzsche'nin başkaldırışı, tüm dinleredir. Çünkü Nietzsche, doğrudan dine ve nihilizme başkaldırır, dolaylı olarak bu başkaldırışını nihilistik öğeler taşıyan dinlere daha çok yöneltir.
Deccal
DeccalFriedrich Nietzsche · Tutku Yayınevi · 20164,053 okunma
126 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Bu kitapta özellikle Hristiyanlığa çok ağır eleştirilerde bulunulmuş. Nietzsche okumayan birisi için ağır gelebilir. İçerisinde fazla felsefi terim var. Ben herkesin okuması gerektiğini düşünüyorum. Ve kitaptan şu alıntıyı da buraya yazıyorum, çünkü ancak o zaman ne okuduğunuzu ve neden okuduğunuzu biraz da olsa fark etmiş olacaksınız... “Bu
Deccal
DeccalFriedrich Nietzsche · Panama Yayıncılık · 20214,053 okunma
128 syf.
1/10 puan verdi
Zaman kaybı sürekli aynı şeyleri takrarlayıp durmuş. Bir fikir bir düşünceyi haklı göstermek için birkaç kanıt sunmuş hani böyle söyleyince doğruymuş gibi.....
Deccal
DeccalFriedrich Nietzsche · Tutku Yayınevi · 20164,053 okunma
204 öğeden 131 ile 140 arasındakiler gösteriliyor.