2025 25. kitabı
Okunma: 12 Ekim 2025 00:02
İlk defa Nietzsche okuyacaklar, bu kitabıyla biraz geç tanışın, sonlara bırakın mesela. “Bunca yıllık felsefeciyim böyle kafa görmedim” dediğim bir sürü yer oldu. Ki zaten kendisi bu eserini yazdıktan sonra balataları sıyırmış. Hristyanlığı, inançları ve -bazı toplumlara göre- kutsal olan değerleri eleştirmemiş yerin dibine sokmuş. Tanrının bilim düşmanlığını, dinlerin “kadınlar” üzerindeki söz hakkını, inançlar doğrultusunda kendini aşağılayıp kutsalları yücelten insanı… “Deccal” adıyla hepsine lanet yağdırmış. Hristyanlığı eleştirirken, “Müslümanlar en azından erkeği varsayıyor” diyerek Müslümanlığa da inceden bir laf çarpmış. Ben okurken keyif aldım. Fakat herkesin mutlaka keyifle okuyacağını söyleyemem.
Felsefe
·100 syf.·
2020 14. kitabı
Hristiyanlığı "Deccal" adıyla eleştirip lanetler yağdırması ve tinsel temellere savaş ilan etmesini anlatan güzel bir kitap. Her satırında derin düşüncelere yer veriyor.
2021 30. kitabı
Okunma: 27 Haziran 2021 11:47
Kitap daha çok Hristiyanlık inancına göndermeler üzerine yazılmış bir kitap. Zayıfların hayatta kalması üzerine olan bir dinin daha çok zayıfların üzerinden geçinen bir dine dönüştüğünü ve toplum bilincine aykırı bir inanç sistemi olduğunu savunuyor
Beğendim
·100 syf.·
2019 26. kitabı
Nietzche ,suçlu,düşman ve düzensizliğin nedeni olarak ele aldığı hristyanlığın bozulma evrelerini ve sonuclarını incelemiş.Okurken hangi dine mensup olduğunu anlayamıyorsunuz ama dine,insana,doğruya ve yanlışa bakış açınızı değiştirecek bir içeriğe sahip. Önceden kitaplarını okumuşsanız eğer alışık bir sekilde devam edebilirsiniz.Belli bir düşünce kalıbına sahip değilseniz başlamayın derim.
2020 17. kitabı
Okunma: 14 Şubat 2020 19:20
Nietzsche, İsa'ya, Hristiyanlığa Deccal adıyla bir başkaldırı, bir savaş ilanında bulunmuş desek yeridir. Özünde Hristiyanlık olmakla birlikte, aslında tek tanrıcılığa da lanet yağdırmıştır. Yer yer modern Batı'nın ve modernitenin insan üzerindeki yıkımına da değinmesini önemsiyorum. Yaşadığı dönemi de dikkate alırsak, Nietzsche'nin Hristiyanlığa karşı böylesine "radikal" bir çıkışı gösteriyor olmasının altındaki psikolojik-sosyal sebepleri tahlil etmede faydalar olduğu kanaatindeyim; ya gerçek bir özgürdü o, ya da tam bir "çıldırmış"! Her iki ihtimalde de bu kitabı okumak gerekir. Neler mi söylüyor: "Güçlü olan iyi, zayıf olan kötüdür. " "Bugünün insanı boğuyor beni, onun pis kokulu nefesi... " "Bugün Hristiyan olmak namussuzluktur." "Kişi Yeni Ahit'i okuyacaksa eldiven giymesi iyi olur. " "Kadın,Tanrının ikinci hatasıdır. Kadın, özü bakımından yılandır. Dünyadaki bütün belalar kadından gelir." (Kadın ile ilgili bu düşünceleri "yaratılış" hikayesine atıftır.) "Haçlı seferleri üst düzeyde bir korsanlıktan başka bir şey değildir. " "Almanlarda her türlü değer ve kavram pisliğini, her türlü dürüst evet ve hayır karşısında korkaklığı görüyor ve hor görüyorum. " ...
2019 2. kitabı
İster olumlu, ister olumsuz, kim ne diyorsa desin, Nietzsche nin mutlak yalnızlığını ve yalın oluşunun sebeplerini örtükeyerek aktardığı bir kitap. Kendisini deccal olarak yorumlamasının sebebi, Hristiyan ahlakının insan kalbinden insana has bir tarzla çöküşünün verdiği sonuçla, nietzschenin ruhunda derin tahribatlar açmasıdır. dini masaya yatırmak için bazen kadavra bazen de neşter olabilmiştir
Felsefe
Güzeldi ama..
2024 3. kitabı
Kitap Çok Güzeldi;Kitap Nietche'nin Hristiyanlığın Saçmalıklarını Anlatıyor.Ama Kitabı Kim Çevirdiyse İğrenç Çevirmiş Her Sayfada En Az Bir Tane Yazım Hatası Var.
Duygu ve Düşünce
2020 9. kitabı
Okunma: 28 Mayıs 2020 14:11
Hiç sarmadı. Zor ilerledim. Hristiyan inanç ve kültürünü eleştirip onlara en ağır ithamları savurmayı meslek edinmiş. Güçlü bir kalemi var ancak bazı kitaplarında onun deliliğinin boyutlarını pek göremiyorum. Ne bilim öyle işte.
2021 8. kitabı
Okunma: 24 Ocak 2021 12:33
Çeviriden dolayı mı bilemiyorum ama kitabı okumak ve bitirmek için çok sabretmem gerekti. (Yazarın kullandığı Bir çok kavram orjinal haliyle verilmiş çevirmen tarafından ne anlama geldiği bile dipnot düşülmemiş.) Nietzsche, darvinizmin felsefi devamı olarak üstün insanı savunan, "güçsüzleri yok edin," vicdan, merhamet gibi insanın dahili zalimlerden kurtulunması gerektiğini savunan bir filozof. Bu düşüncelerinin Hitler nasyonalizmine kaynaklık teşkil ettiği söylenebilir. Deccal kitabında hedef tahtasına oturttuğu Hristiyanlıktır. Deccal diye vasıflandırdığı ise incilleri yazan rahipler. Nietzsche 'ye göre "Hristiyanlık, insanlığın vücuduna zerkedilen zehirlerin en müthişidir." "öte dünya», «yargı günü», «ruhun ölümsüzlüğü» kavranılan, «ruh» kavramının kendisi: bunlar, rahibin egemen olmasına, egemen kalmasına yarayan işkence aletleridir, acımasızlık düzenekleridir..." "Hristiyanlık herşeyi vaadeder, yerine getirdiği ise. hiçtir." "tanrı", "mesih", "kurtarıcı", "aziz" sözcükleri sövgü olarak, canilere takılan adlar olarak kullanılmalıdır. "Hristiyanlık, bugüne dek insanlığın başından geçen en büyük talihsizliktir."
Nietzsche'nin Deccal'i
2024 18. kitabı
Bir
Friedrich Nietzsche
Friedrich Nietzsche
kitabı okuduktan sonra kafa allak bullak olmuyorsa, bir kaç gün boyunca kitapta geçen yoğun içerikli düşünceler beyni ele geçirip sürekli
DeccalFriedrich Nietzsche · Tutku Yayınevi · 20165,1bin okunma

Friedrich NietzscheYazar · 71 kitap
Alman filolog, filozof, kültür eleştirmeni, şair ve besteci. Din, ahlâk, modern kültür, felsefe ve bilim üzerine metafor, ironi ve aforizma dolu bir üslupla eleştirel yazılar yazmıştır. Nietzsche'nin kilit fikirlerini Apollon-Dionysos ikiliği, Perspektivizm, Güç İstenci, "Tanrı'nın ölümü", Üstinsan ve bengi dönüş oluşturur. Felsefesinin merkezini oluşturan şey, kişinin coşkun enerjisini sömüren her türlü öğretinin, toplumsal olarak ne kadar geçerli olursa olsun sorgulanarak "hayatın olumlanması"dır. Hakikatin değeri ve nesnelliği üzerine yürüttüğü kökten sorgulaması, geniş çaplı yorumların odağını oluşturur ve etkisi özellikle kıta felsefesi geleneğinde varoluşçuluk, postmodernizm ve postyapısalcılık da dâhil olmak üzere devam etmektedir. Nietzsche, kariyerine felsefeye dönmeden önce klasik filolog (Yunan ve Roma metin eleştirmeni) olarak başladı. 1869 yılında yirmi dört yaşındayken Basel Üniversitesinde klasik filoloji kürsüsüne, bu yeri alan en genç kişi olarak atandı. 1879 yazında, hayatının büyük bölümünde kendisine dert olacak olan sağlık sorunları yüzünden istifa etti. 1889'da kırk dört yaşında zihinsel yetilerinin tamamının kaybıyla sonuçlanan bir çöküş yaşadı. Çöküşü sonraları, üçüncü devre sifilis hastalığının yol açtığı, nadir görülen bir genel pareziye yoruldu; fakat bu teşhiste soru işaretleri vardı. Nietzsche, kalan yıllarını 1897'de ölümüne kadar annesinin, 1900'de kendi ölümüne kadar kız kardeşi Elisabeth Förster-Nietzsche'nin bakımında geçirdi. Bakıcısı olarak kız kardeşi, Nietzsche'nin el yazmalarının idareciliğini ve editörlüğünü üstlendi. Förster-Nietzsche, tanınmış bir Alman milliyetçisi ve antisemitist olan Bernhard Förster ile evliydi ve Nietzsche'nin yayımlanmamış yazılarını, kocasının ideolojisine uyarlamak üzere, Nietzsche'nin belirttiği, antisemitizm ile milliyetçiliğe sert ve bariz biçimde karşı çıktığı görüşlerine genellikle ters düşecek biçimde yeniden düzenledi. Förster-Nietzsche'nin yaptığı değişiklikler sebebiyle Nietzsche'nin adı, sonraları yirminci yüzyıl bilim insanları Nietzsche'nin fikirlerinin yanlış yorumlanmasına karşı harekete geçmiş olsalar da, Alman militarizmi ve Nazizm ile birlikte anılır olmuştur. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Friedrich_...