19 Haziran 2023
İletişim Yayınları

Böyle şeyler okuyun...
2024 58. kitabı
Okunma: 21 Aralık 2024 13:10
Türkiye, Türkiye yakın tarihin cahilidir. Çünkü yazılanlar ya ideolojik düşünce ile yazılmıştır yahut da resmi tarih ile yazılmıştır ( o da devlet izin verdiği kadar). Objektif yazılan eserler ne yazık ki azdır. Bu eser işte bu açığı çok iyi kapatmış. Özelde Demirel, genelde 1955'ten 2010'lara kadar yakın tarih ile ilgili siyasi bilgilere ve siyasetçilerin ilişkilerine değiniyor yazar ustaca. Kitapta en çok karşılaşılan Demirel'in "Ben ne yapabilirdim ki" sözü olur. Yakın siyasetçilerden biri de böyle:) Siyaset bu, doğası gereği yapan suçu kabul etmediği gibi başkasına da yıkar. Velhasıl-ı kelam harika bir eser. Yakın tarih meraklılarına tavsiye edilir. Yakın tarihe ideolojik olarak bakanlar okusa da zaman kaybı okur. Çünkü ideolojilerini bir tarafa bırakmazlar.
Siyaset
2025 9. kitabı
Gençlik çağımda tanıdığım ilk siyasetçilerden birisi olan Demirel’i tek kelime ile tanımlayacak olsam müthiş bir “demagog” derdim. Gerçekten ülke tarihinin en büyük laf ustalarından biridir. Onu, 1972 yılında, Deniz Gezmiş ve arkadaşları için mecliste yapılan oylamada, idama, bir eli değil 2 elini birden kaldırarak verdiği evet oyu sebebiyle asla affetmeyeceğim.. benim için hep karşı mahallede yer almıştır. Her neyse, kitap adından da anlaşılacağı gibi Demirel’i anlatıyor, Demirel’i değil kitabı yorumlamak gerekirse, usta Tanıl Bora’nın kalemini bu kitapta ağır, karmaşık ve çok fazla dip notlu buldum. Her detayı açıklama ihtiyacı duymuş, çok fazla parantez ve dip notla maalesef akıcılığı kaybetmiş. Fakat yine de çok önemli bir bilgisel ve çalışma.. yüzlerce kaynaktan faydalanmış.Demirel konusunda da objektifliğini yitirmediğini söyleyebilirim, güzellemelerin yanında hatalarını da yermiş. Çok fazla yorum yok buna mukabil anı ve yaşanmışlıklar ile birlikte yakın siyasi geçmişimize kısa bir yolculuk var. Okumaya değer.
2024 64. kitabı
Okunma: 15 Kasım 2024 18:57
Bu kitap üzerine epey bir şey yazıp çizdim daha önce, detaylı bir incelemem bu linkteki yazımda var: yeniarayis.com/yazi/big-surviv... Ama çok özetle şunu söyleyeyim: çok iyi bir biyografi, sağlam bir muhakeme, iyi bir dönem okuması. Tanıl Bora'nın ustalık eseri dense yeridir

Tanıl BoraYazar · 22 kitap
1963'te Ankara'da doğdu. İstanbul Erkek Lisesi'nin ardından 1984'de Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdi. 1984-87'de Yeni Gündem'de gazetecilik yaptı. 1988-89'da Sosyalizm ve Toplumsal Mücadeleler Ansiklopedisi'nin yayın kurulunda yeraldı. Birikim dergisinde editörlük; Toplum ve Bilim dergisinde yayın yönetmenliği yaptı. 1988'den beri İletişim Yayınları'nda araştırma-inceleme dizisi editörlüğünü yürütmekte, üç aylık sosyal bilimler dergisiToplum ve Bilim dergisinin yayın yönetmeninliğini yapmakta, Birikim dergisinde yazmaktadır. Ek olarak, Radikal Gazetesi'nde haftalık futbol yazıları yazmaktadır.