(Düş’künler)

30 Mayıs 2025
Odessa Yayınları

Kendi sesimi bulmak için çok çabaladım...
2025 171. kitabı
Okunma: 06 Kasım 2025 19:11
"Bazılarımız sıkıcı yaşamından uzaklaşıp maceralar yaşamak için bazılarımızsa stresten ve zamanın üzerimizde yarattığı baskıdan kaçmak için kitaplara sığınırız.. Sen neyden kaçarak buraya geldin
Öykü
Derme Çatma HayatlarTuğçe Hepkaradagiden Özdeş · Odessa Yayınları · 202522 okunma
·118 syf.·
2025 18. kitabı
Kitabın arka kapağında “ umarım kapağı çevirdiğinde aradığını bulursun” cümlesi yazıyor. Öykü seven biri olarak bir öykü kitabında ne olması gerekiyorsa onu buldum. Akıp giden sizi içine çeken satırlarda samimi, hayatın içinden, bizden yaşamlara konuk oldum. Yazarın dergi yazıları ve zaman zaman karaladığı cümleleri daha önce okuduğumdan her öykünün birbirinden güzel oluşuna şaşırmadım. İnsanların, en çok kadınların yaşadığı tükenmişliğin, yalnızlığın ve o yalnızlığın içinde değersizleştirilmesini sonra o unutulmuş kadınların kendini yeniden bulma hikayelerini okudum. Çoğu öyküde evet bu benim ben de böyle yapmıştım diyeceğiniz, belki aynı keşkelere sahip olacağınız yerler olacak. Kapıyı daha erken çarpıp gidebilseydim daha mutlu olabilirdim diyeceğimiz kitabın ilk öykülerinden olan Şükriye ve Sibel’i anlayacağınız onlara üzüleceğiniz satırların su gibi akıp merakla sonraki sayfaya geçeceğiniz hikayeler. Öykü seversiniz çok seveceksiniz.
2025 37. kitabı
Okunma: 12 Haziran 2025 00:30
Derme Çatma Hayatlar
Birbirinden farklı kadın hikayelerinden oluşan bir öykü kitabı. Hayatın içinden sahici, samimi, bizden, içimizden.. Kiminde kendinden bir parça bulduğun kiminde ise bunu yaşayan insanlar da mı varmış dedirten, hayaller, umutlar, umutsuzluklarla yoğrulan ama öznesi hep "kadın" olan öyküler.. Kitabı okurken, "başkalarının hatalarından ders alın. İnsan bütün hataları kendi yapacak kadar uzun yaşamıyor" diyen Tolstoy'u saygıyla andım. Farklı zaman dilimlerinde, farklı coğrafyalarda, farklı ekonomik ve sosyal koşullarda yaşayan kadınların birbirinden farklı hikâyeleri ama bir o kadar da benzer duyguları, ayakta kalma, ben olma çabaları.. Kitabın yazarı sevgili dostum
Tuğçe Hepkaradagiden Özdeş
'e yazım hayatının bu ilk eserinde sonsuz başarılar diliyorum. Ben çok severek, kendime her öyküsünden pay çıkararak bir solukta okudum. Umarım siz de seversiniz. Okuru bol, kalemi daim, yolu açık olsun.
Edebiyat Öykü Hikaye
Kadının sessiz sesi..
2025 59. kitabı
"Daha ne kadar sürükleyeceğim üzerime bol gelen bu yaşamın ağırlığını ayak bileklerimde ?" Sence ne kadar ? Bence belki de sonsuza kadar. Çünkü kadınız, anneyiz ,evlat ve evin
Edebiyat Hikaye Öykü
2026 3. kitabı
Yaklaşık olarak haziran ayında okuduğum pek kıymetli dostum Tuğçe’nin kitabı ile geldim. Kitap 13 kısa hikayeden oluşuyor. Açıkçası ben hikaye okumayı seven biri değilim. Ama bu kitapta her hikayede karakterle birlikte akıp gidiyorsunuz. Kelimenin tam anlamıyla kendini okutturan bir kitap. Kendini arayanın kendine dokunabileceği, ulaşabileceği bir kitap. Bu kitapta herkes var belki de her şey. Ayrıca kitabın kapağındaki düşkünler yazısı ilk gördüğümde merak etmeme sebep olmuştu. Önsözü okuyunca o da anlam kazandı benim için. Çok severek okuduğum bir kitaptı. Tavsiye ediyorum.
2025 12. kitabı
Okunma: 04 Temmuz 2025 20:27
Tuğçe Hepkaradagiden Özdeş'in yazmış olduğu "Derme Çatma Hayatlar (Düş'künler)" adlı öykü kitabını beğeniyle okuduk. Öykülerde kadın-erkek ilişkilerinde ve toplumda kadının yerini okuyoruz çoğunlukla. Kadınların trajedilerini, yersiz yurtsuzluklarını, ikinci planda oluşlarını okuyoruz. Konular bugün de güncelliğini koruyan kötü birer toplum gerçeği... Erkeklerin çabuk sinirlenmeleri olağanlaştığı gibi kadınların sinirlenmesinin olağan dışı bir şeymiş gibi görülmesi birkaç öyküde vurgulanan diğer hususlardan. Toplumda hâlâ kadın ikinci planda, hâlâ aile içinde bile kendine yer edinememiş durumda. Öykülerdeki kadın karakterler de kendine bir yer edinme, var olma derdinde fakat içinde bulundukları şartlar ve aileleri buna imkan sağlayacak türden değil.  Bazen zorba bir koca, bazen insafsız bir anne veya kaynana ile çürüyen yaşamları okuyoruz.  Kitaptaki her öykü, başka bir kadın hikâyesi aslında. Toplumda kadına bakışın, tavrın eleştirisi niteliğinde bir kitap, diyebiliriz.  Her öyküde kadın karakterlerin iç dünyasına yolculuğa çıkıyoruz. Kaderlerine, çaresizliklerine şahitlik ediyoruz.  Öyküler çeşitli kadın ve toplum sorunlarını ele alıyor.  Kiminde evlilik bir hapishane gibi kadını sıkıştırırken, kiminde bitmiş evliliklerde kadın ve erkek davranışlarını görüyoruz.  Öykülerde kadın karakterlerin iç dünyasına yolculuk yaparken ayrıca samimiyetsiz insan ilişkilerini görüyoruz. Birkaç saatte size keyifli ve akıcı bir okuma sunacak türde bir kitap olmuş. Yazarın kalemini beğendim. İlk kitap hususunu göz önüne alırsak bence çok başarılı bir iş çıkarmış yazar, tebrik ediyorum.
Edebiyat - Şiir - Düşünce
Puan vermedi
Kitap Tanıtımı: Derme Çatma Hayatlar Düşkünler Yazar: Tuğçe Hepkaradagiden Özdeş Hayatın görünmeyen yüzlerinde, kadınların sessiz çığlıkları yankılanır… Tuğçe Hep KaradağaGiden Özdeş’in kaleminden çıkan Derme Çatma Hayatlar Düşkünler, tam da bu seslere kulak veren, yürek burkan ama bir o kadar da güç veren öykülerle karşımıza çıkıyor. Bu kitap, sıradan görünen hayatların ardındaki sıra dışı mücadeleleri anlatıyor. Her sayfasında farklı bir kadının içsel yolculuğuna tanıklık ediyoruz. Romanlardan zenginlere, “sıradan” görülen kadınlardan toplumun en görünmez köşelerinde yaşayanlara kadar herkes bu sayfalarda var. Özellikle Saliha’nın hikayesi, yazarın kaleminin ne kadar derin ve insana dokunan bir yerde olduğunu gösteriyor. Ailesini mutlu etmek uğruna kendi hayatını ikinci plana atan Saliha, üniversiteyi bitirmiş, atanmış, ama hayatının en önemli kararlarında kendini geri plana itmiş bir kadın. Evliliği, kariyeri, hayatı… Her şeye bir maske takarak yaklaşmış. Bu hikaye sadece bir kadının değil, binlercesinin aynası gibi. Kitap aynı zamanda bir Roman mahallesine yolu düşen bir kadının yaşadıklarını da anlatıyor. Ötekileştirilenin dünyasına içeriden bir bakış sunuyor, yargılamadan, sadece anlamaya çalışarak. Derme Çatma Hayatlar Düşkünler, bir kadın kitabı değil sadece; bir insan kitabı. Anlatılan her hikaye bir duyguya, bir sorguya, bir dönüşüme kapı aralıyor. Bu kitapla birlikte, biz de aynaya bakıyoruz. Cesaretle. Gerçeklikle. Ve en çok da umutla. Eğer kadınların sesi duyulsun istiyorsan, bu kitaba kulak ver.
2025 23. kitabı
13 öyküden oluşan bir kitap. Öykü kitaplarında benim için ilk öykü çok önemlidir. İlk öyküde etkilenmeliyim ki devamını getirebileyim. Bu kitapta sanki bazı öyküler yarım kalmış hissi verdi, devamı olmalıydı dediğim öyküler oldu. Yine de keyifli ve güzel bir okuma oldu benim için...
2025 138. kitabı
Okunma: 25 Ağustos 2025 21:30
Merhabalar, değerli kitapseverler! Bugün sizlere Tuğçe Hepkaragiden Özdeş'in "Derme Çatma Hayatlar" adlı öykü kitabını tanıtmak istiyorum. Kitap, birbirinden farklı kadınların hayatlarından derin ve dokunaklı yaşamlar sunuyor bizlere. Peki, hangi öyküler mi var? Birkaçından kısaca bahsetmek isterim: · Şükriye'nin öyküsü: Başka bir sevdiği olmasına rağmen aşiret düzenine sahip bir aileye gelin giden Şükriye'nin, eşinin ve kayınvalidesinin yaşattığı zorlukları ve bu istenmeyen evlilikten kaçmak için kurduğu planları okuyoruz. · Güneşin Kızı: Lakabıyla anılan bir kadının, eşi tarafından bambaşka bir kişiliğe büründürülmesinin ardından ayrılık sürecini ve kendi benliğini yeniden keşfedişini takip ediyoruz. · Sibel'in öyküsü: İki yabancı gibi yaşayan Sibel ve eşinin, ilişkilerini düzeltmek umuduyla çıktıkları tatilde yaşadıklarını ve sonrasında Sibel'in kaybolduğu sanılan bir sokakta Hürü Ana ile kurduğu farklı ve sıra dışı bağı görüyoruz. · Leyla'nın öyküsü: Uykusuzluk problemi olduğunu düşünerek doktora giden Leyla'nın, aslında hayatının derinliklerinde yatan asıl huzursuzluğu nasıl anlattığına tanık oluyoruz. · Saliha'nın öyküsü: Bir hastanede "deli" olarak bilinen ve tedavi gören Saliha'nın, geçmişinde yaşadığı ve kalbi derinden yaralayan hayat hikâyesiyle yüzleşiyoruz. Kesinlikle her bir öykü beni ayrı ayrı etkiledi; aralarında ayrım yapmak gerçekten çok zor. Yazarımızın kalemine sağlık okuyucusu bol olsun.
2026 8. kitabı
Okunma: 12 Mart 2026 08:59
Bir şeylerden kaçarken kitap okumada buluruz kendimizi bazen... dünyanın rutininden kurtulup elinize alacağınız kitaplardan biri. Tam kafa dağıtmalık. İçerisinde anlatılan hikayelerin bir kısmında kendi hayat hikayenizi bulacağınız, çıkmaza girdiğinizde size rehberlik edebilecek tarzda bir kitap. Hiç sıkılmadan bir çırpıda biten güzel hikayeler…

Tuğçe Hepkaradagiden ÖzdeşYazar · 0 kitap
Tuğçe Hepkaradagiden Özdeş 1982 yılında İzmir’de dünyaya gelmiştir. Üniversite yıllarını saymazsak, evlendiği tarihe kadar hep İzmir’deydi. Konya Selçuk Üniversitesi’nde İletişim Fakültesi’nde, Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümünü bitirdi. Okulu bitirince uzun süre İzmir’de özel sektörde çalıştı. Daha sonra evlenip Adana’ya taşındı ve orada çalışma yaşamına devam etti. Ancak anne olduktan sonra çalışma hayatı sekteye uğradı, çalışma saatlerini kendi belirleyebileceği yeni bir kariyer hedefi oluşturdu ve Sosyoloji okudu, üzerine çeşitli sertifikalar da alarak aile danışmanlığına hak kazandı. Halen aile danışmanı olarak hizmet vermektedir. İki kız evlat annesidir aynı zamanda. Resim yapmak ve yazmak onun için her zaman bir tutkuydur. Sahibi olduğum her boş dakikasını da okuyarak geçirmekten hoşlanır.