Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Don Kişot’un Dönüşü

G. K. Chesterton

Don Kişot’un Dönüşü Gönderileri

Don Kişot’un Dönüşü kitaplarını, Don Kişot’un Dönüşü sözleri ve alıntılarını, Don Kişot’un Dönüşü yazarlarını, Don Kişot’un Dönüşü yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
·
Puan vermedi
Kopuk kopuk ve karışık ilerleyen bir roman
Edebî birikimine güvenen biri olarak epey ümitli başladığım bu romanı yarısına kadar zorla okuyarak yarım bıraktım. Çeviriden mi kaynaklandı yoksa kitabın kendisi mi böyleydi? Bunu bilmiyorum ancak o kadar hevesle başlayıp bu kadar boğularak ilerleyince yarısında bıraktım. Aslında çok canlı başlayan ve okuru direkt atmosfere hapseden bir roman gibi görünüyordu ancak sayfalar ilerledikçe yavanlaştı ve olaylar arasında bağlantı kurmak da zorlaştı. Chesterton'ın başka kitabını okumadım ama bu romandan sonra tekrar deneyeceğimi zannetmiyorum. Benim okuyup yarım bıraktığım Ketebe baskısıydı.
G. K. Chesterton
G. K. Chesterton
Don Kişot’un Dönüşü
Don Kişot’un DönüşüG. K. Chesterton · Ketebe Yayınları · 202146 okunma
İnsanlar ne kadar dürüst hatta mütevazi olursa olsun kendileri hakkında konuştuklarında yanıltıcıdır.
Sayfa 171
Reklam
Online Okuma Grubuma Katılmak İster Misiniz?
Herkese Merhabalar, Katıldığım çeşitli kitap kulüplerinin pandeminin ilk zamanlarında toplanamamaya başlaması üzere başlattığım online okuma grubumu 2 yıldır instagram üzerinden devam ettiriyorum. 2023 yılında da tamamen ücretsiz olarak devam ediyor olacağım. Katılan arkadaşlarla dünyanın gizemlerini çözmüyor ya da edebiyat duayeni olmuyoruz.
“İnsanlar ne kadar dürüst hatta mütevazi olursa olsun kendileri hakkında konuştuklarında yanıltıcıdır.”
Sayfa 171 - “Don Kişot’un Dönüşü”, Gilbert Keith Chesterton, Ketebe Yayınları, 1. Baskı Ocak 2021
“Acaba”, dedi, sık sık duyduğumuz ‘çok geç ‘kavramına ne kadar bel bağlamalıyız?Bazen ya çok doğru ya da çok yanlış gibi geliyor.Ya her şey çok geçtir ya da hiçbir şey için geç değildir. Gerçekle hayal arasındaki sınırın tam ortasında duruyor sanki.Herkes hata yapar;hiç hata yapmayan insan hiçbir şey yapmayan insandır derler. Fakat sizce bir insan hata yapıp başka hiçbir şey yapmıyor olabilir mi? Yaşama şansını kaçırabilir mi?
Sayfa 64 - KetebeKitabı okudu
"Hepiniz değişimi ve değişimle yaşamayı seviyorsunuz; fakat ben asla değişmeyeceğim. Değişim yüzünden düştünüz ve bu değişim manyaklığı yüzünden düşmeye devam ediyorsunuz. İnsanlar basit, aklıbaşında, resmî ve olabildiğince bu dünyaya aitken mutlu anılarınız oldu. Bunu kaybettiniz ve onu bir anlığına bile olsa geri alabildiğinizde, devam ettirmeyi akıl edemediniz. Asla değişmeyeceğim."
Reklam
224 syf.
·
Puan vermedi
Don Kişot'un Dönüşü
Sergilenecek bir tiyatro oyunu için sahne dekoru hazırlayan işinde titiz Olive ile özensiz ve maceracı Murrel'i tanıyarak başlıyoruz hikayeye. Rollerini oynayacak kişilerin olumsuz dönüşleri ile Kral rolü, Hitit uzmanı kütüphaneci Michael Herne'ye teklif edildiğinde, konusu geçen dönem hakkındada bilgi sahibi olmadığından ilk başta rolü geri çevirmesi takdire şayan. İkna edildiğinde ise, o rolden bir türlü çıkamayan, sahne kostümleri ile gezmek şöyle dursun; oyun sahnelenirken 'oyun yazarına yazdığı değil, yazmayı istediği dizeleri' duyurarak rol yapan usta bir oyuncu haline geliyor. Diğer yanda sendikaci madenci John Braintree, süregiden grev ile kazanılmak istenen haklar konusunda kimi zaman roman kahramanları ile diyaloglara giriyor. Hikayenin Dön Kişot'u Herne, yardımcısı da Murrel oluyor. Betimlemesi az diyaloğu bol olan bu klasikte kendinizi tiyatro izler gibi hissediyorsunuz. 1800'lü yılların sonunda dünyaya gelmiş olan İngiliz yazarın toplumsal hiciv ile yazdığı bu klasik metinde, işçi sınıfının hakları, sosyal statüler gibi unsurlar ön planda. Klasik sevenler bu kitabı es geçmeyin. Yazarın diğer kitabı 'Bay Perşembe' yi de okuma listeme ekledim.
Don Kişot’un Dönüşü
Don Kişot’un DönüşüG. K. Chesterton · Ketebe Yayınları · 202146 okunma
224 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Hayattan neredeyse kendini soyutlamış bilge kütüphaneci Michael Herne, #aslanyüreklirichard tiyatro temsilinin sonrasında kostümünü çıkarmayı reddederek kendisiyle hem ruhen hem şeklen bütünleştirdiği Orta Çağ kıyafetleriyle dolaşmaya başlar.Haliyle kısa süre içinde olaylar çığrından çıkar. Günümüz dünyasına başka bir çağdan bakarak modernizmin hicvi niteliğindeki bu roman, her döneme uygun evrensel sonuçlar çıkarabilecek nitelikte... Eğitimli insanların, eğitimsiz insanları eğitmesi teorisi gibi sıra dışı sahneler eşliğinde, birey, toplum ve sınıflar arasındaki bitmeyen gerilimi işleyen yazar, gözlem, nükte ve ironiyle dolu satırlarla okurunu buluşturuyor. Aynı Cervantes’in Don Kişot’u gibi Chesterton’ın Don Kişot’u da, sular durulduğunda yalnızlığı ile baş başa kalıyor. Kütüphaneci Don Kişot Herne ve Sanço’nun yeniden vücut bulmuş hali olan “Maymun” Murrel tiplemeleri öyle mükemmel çizilmiş ki, sayfaların arasından her an çıkacak gibiler. Öne çıkan diyaloglarla yer yer bir tiyatro metni okuduğunuzu hissettiren eserin hak ettiği ilgiyi görmediğini düşünüyorum. T. S. Eliot tarafından saygıyla anılan, Etienne Gilson tarafından “bütün zamanların en büyük düşünürlerinden biri” olarak kabul edilen ve Borges’in övgülerini alan Chesterton için okumalarınızda yer açınız.
Don Kişot’un Dönüşü
Don Kişot’un Dönüşü
G. K. Chesterton
G. K. Chesterton
Don Kişot’un Dönüşü
Don Kişot’un DönüşüG. K. Chesterton · Ketebe Yayınları · 202146 okunma
Avam dostluklara ilgi duymak seni hırsız yapmaz," dedi Murrel. "Seni hırsız yapan, genelde yüksek tabakaya olan ilgindir."
224 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
“Hepiniz değişimi ve değişimle yaşamayı seviyorsunuz; fakat ben asla değişmeyeceğim. Değişim yüzünden düştünüz ve bu değişim manyaklığı yüzünden düşmeye devam ediyorsunuz. İnsanlar basit, aklıbaşında, resmi ve olabildiğince bu dünyaya aitken mutlu anlarınız oldu. Bunu kaybettiniz ve onu bir anlığına bile olsa geri alabildiğinizde, devam ettirmeyi akıl edemediniz. Asla değişmeyeceğim.” Her şey kütüphaneci Michael Herne’ün orta çağı konu alan bir tiyatro oyununda canlandırdığı kral kostümünü çıkarmak istememesi ile başlar. Bir insanın münvezi deliliği ya da paradoksal biçimde aristokrat bir kadının akıllılığı mıdır bilinmez olaylar içinden çıkılmaz bir hal alır. Karakterleri tarif etmek için uzun uzun betimlemeler yapmak yerine onlara bulundukları mekanlarda roller veren ve konuşmalarına kulak misafiri olmamıza olanak tanıyan Chesterton ince mizahın kusursuz örneğini ortaya koymuştur. Heybesine geçmişin hayallerini yükleyen Don Kişot’un yeldeğirmenlerine açtığı savaşta olduğu gibi delilik mi filozofluk mu bilmecesi Herne karakteriyle yeniden karşımıza çıkar. Aristokrat ve avamın; sermayedar ve işçi sınıfının birbiriyle ilişkilerini sert çizgilerle ifade ederken Murrel namı diğer Maymun karakteri üzerinden de okuyucuyu gözlemci kılıyor. . Yazarın Bay Perşembe adlı eserini de okuma listeme ekledim. Benim için kolay bir okuma deneyimi olmadı lakin iyi ki okudum diyebiliyorum.
Don Kişot’un Dönüşü
Don Kişot’un DönüşüG. K. Chesterton · Ketebe Yayınları · 202146 okunma
103 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.