Önce Selam Sonra Kelam

Fethi Gemuhluoğlu

Ağabeylik Üzerine
2020 44. kitabı
Okunma: 21 Mayıs 2020 09:04
Henüz 6-7 yaşlarında iken benden 1-2 yaş büyüklere ismi ile hitap ettiğimde geniş ailem ikaz ederdi beni. "Ağabey de Abla de! Ayıp!" Çocuk yaşlarımdan aşina olduğum ve saygı duyduğum bir hitaptır "ağabeylik". Burada da dikkat çekmiştir belki tam bilemiyorum. Fethi ağabeyin adına okuduğum bir kaç kitapta rastlamıştım. Ama üzerine bir araştırmam olmadı. Sonra benden bir hareket çıkmayınca, nasıl olduysa "Dostluk Üzerine" adlı konuşması tevafuken oku beni der gibi karşıma çıktı. Onu okuyunca daha iyi tanımak için şuan inceleme yazdığım hacimli kitaba yönelmiş bulundum. Fethi ağabey ne yazık ki yazmaya vakit bulamamış arkadaşlar. Keşke ciltlerce eseri olsa da tanışsaydık diyorum ama sağolsun kardeşleri o eksikliği aratmıyor. Burada birazcık kitaptan bahsetmek istiyorum. Sayfa 150'lere kadar ismini Fethi ağabeyin baba ocağından, memleketinden alan Arapgir gazetesi yazılarından oluşuyor. Gayet sanatsız düz gazete yazıları ile bir Türk duruşu sergiliyor. Sonra 210'lara kadar yazdığı mektupları okuyorsunuz. Saygı, sevgi,kıymet, zahmet insan hakikaten imreniyor. Mesaj yazmaya aramaya üşenen bizler ne kadar gönül ehliyiz ki? Bunu sorguluyor insan. Mektuplardaki samimiyet, sıcaklık, hatırlama, hatırlatma.... Fethi ağabeyin insana verdiği değeri saf sevgiyi seriyor önümüze. Sonrası artık söz Fethi ağabeyde değil arkadaşlar. Sayfa 217'den 324'e kadar Fethi ağabeye ithaf edilen şiirler yer alıyor. 65 tane şiir saydım, dile kolay. Basit bir sevgi bu kadar şiir yazdırmaz. Adını hakkıyla temsil etmiş Feth etmiş o kadar gönlü ki bunca şiir hediyesi almış. Bende bu incelemeyi yazabilmek için bir şiir yazmayı bekledim diyebilirim. Bunun dışında Nuri Pakdil Bağlanma eserini Fethi ağabeyi için yazmış. Erdem Beyazıt Sebep Ey şiir kitabını Fethi ağabeyin annesine ithaf etmiş. Sayfa
Fethi ağabey...
2022 44. kitabı
Okunma: 13 Eylül 2022 23:59
Babamın bana birkaç sene önce vermiş olduğu, fakat maalesef şuursuzca ve bilinçsizce hor gördüğüm bir kitapçık... Fethi Gemuhluoğlu ağabeyime bir özrü borç bilirim... Necmettin Erbakan, Turgut Özal, Cahit Zarifoğlu, Rasim Özdenören, İsmet Özel, Erdem Bayazıt ve Nuri Pakdil gibi nice tanıdık fikir ve düşünce adamlarımız, temsilcilerimize ağabeylik etmiş, her ne kadar "okumasını, yazmasını, konuşmasını bilmese" de birçok insanın fikir dünyasına izlerini nakşetmiş, müslümanca bir yaşam şuuruna sahip, ümitvâr ve mülayim bir ağabey, Fethi ağabeyimiz... Neredeyse her sayfasından alıntı yaptığım nadir kitaplardan diyebilirim. Kesinlikle belli zamanda bir tekrar tekrar okunması gereken bir baş ucu kitabı. Özellikle gençlere tavsiye edilir.
Dostluk ÜzerineFethi Gemuhluoğlu · Seçil Ofset · 2007557 okunma
Kütüphaneye teslim süresi geldiği için yarım bıraktığım bir eser fakat kısa zaman içinde kitaplığıma eklemeyi düşünüyorum. Fethi ağabeyi anlamak ve ünsiyet kurabilmek gibi bir duam var.
2018 51. kitabı
Okunma: 07 Haziran 2018 18:19
Fethi Gemuhluoğlu, bütün çevrelerde derviş-meşrep adıyle nam salmış bir düşünce adamı. Kitabı okurken, önce kendimize, sonra çevremize dost olmayı telkin ediyor. Müslüman dediğiniz kendine, eşine, dostuna, toprağına dahi toprakları üzerinde fitne çıkarılmış mazlum toplumlara dost olmayı görev edinmiş kişidir, diyor. Fethi Bey'in bu kitabında kıbrıs sorunundan tutun da özgürlük mücadelesi veren Mahatma Gandhi'ye kadar pek çok siyasi ve sosyal olaya takındığı tavrı göreceksiniz. Kitapta Fethi Bey'in çeşitli yayın mercilerinde yayımladığı yazılarında özgürlük mücadelesi veren Batılı olmayan toplumlara desteğini ve Türk halkını da bu ülkü etrafında toplanmaya çağırdığını göreceksiniz. Kitabın kapağını ilk gördüğümde dostluk üzerine yapılmış felsefi bir soruşturma okuyacağımı sanmıştım. Lakin bu kitap aralarına dostluk üzerine çeşitli şiir, türkü, deyişin serpiştirildiği bir diriliş postasıymış. Fethi Bey'in mektupları, yazıları, konferansları bittikten sonra 1977'deki irtihalinin ardından dostlarının onun hakkın yanında batıla karşı dimdik dururken sabrı elden bırakmadan ölene kadar nasıl kararlı bir duruş sergilediğini anlatan yazılarına tanıklık edeceksiniz. Metin aralarında Fethi Bey'in günlük hayatta sıkıntı yaptığımız bazı durumlara sunduğu öğütleri de okuyacaksınız. Öyle anlaşılıyor ki yazarımız geçmişimizi iyi bilen ve geleceğimizi ferasetiyle tayin eden bir gönül ehliymiş. Mekanı cennet olsun.
2017 15. kitabı
dili ilk başlarda ağır geldiği için yarıda bıraktığım tamamını bitirdiğimde işte bu dediğim mükemmel bir kitap. fethi ağabeyin ölümün üzerine yazılan hikayeler anılar...
2025 2. kitabı
Okunma: 30 Eylül 2025 18:07
Bu kitap Fethi Gemuhluoğlu 'nun Dostluk Üzerine Bir Gönül Manifestosudur. ​"Dostluk Üzerine", aslında bir kitap değil; Fethi Gemuhluoğlu’nun 1975 yılında bir toplantıda yaptığı o meşhur, irticalen konuşmasının metne dökülmüş halidir. Her cümlesi üzerinde saatlerce düşünülmeyi hak eden bir uyanma niteliğinde. Gemuhluoğlu, dostluk kavramını dar bir çerçeveden çıkarıp evrensel bir boyuta taşıyor. Ona göre dostluk; sadece iki kişi arasındaki muhabbet değildir. Coğrafyaya dostluktur, tarihe dostluktur, ağaca, şehre ve hatta kendi kaderine dostluktur. Kitabın en sarsıcı vurgularından biri insanın önce kendiyle dost olması gerektiğidir. Kendine yabancılaşan, kendi ruhundaki derinlikleri keşfedemeyen birinin başkasına gerçek manada "dost" olamayacağını savunur. ​ Modern dünyanın unuttuğu nezaketi ve selamı merkeze koyar. Selam vermenin, bir gönle girmenin ve muhabbetin kapısını aralamanın kutsallığını anlatır. ​ Kendi tarihine, toprağına ve değerlerine küsen aydını nazikçe ama derinden eleştirir. Bizim medeniyetimizin bir "sevgi medeniyeti" olduğunu hatırlatır. ​Bu eseri neden Okumalısınız? ​Eğer modern hayatın karmaşasında "insan" kalmayı, samimiyeti ve gerçek bağ kurmayı özlediyseniz bu eser size bir pusula olacaktır. Gemuhluoğlu’nun o coşkulu, şiirsel ve samimi üslubu, okurken adeta sizinle konuşuyormuş hissi yaratıyor
2018 1. kitabı
Okunma: 19 Nisan 2018 00:00
Şiar edinilmesi gereken,çok önemli bir tavsiye. "Kasap olma, cellat olma, dellal olma elbet bunları yapacak birileri var amma sen olma!" İRFAN FETHİ GEMUHLUOĞLU
Sana da selâm ağabey.
2025 4. kitabı
Okunma: 15 Şubat 2025 22:57
Kitap yedi bölümden oluşuyor, bu bölümlerin birinde Fethi Gemuhluoğlu'na yaşarken ve de vefat ettikten sonra ithaf edilen şiirler, diğer bölümde ise vefatının ardından kaleme alınan yazılar bulunuyor. Kitap hacimli olduğu için ve bu bölümde kendisi için yazılan şiirler veya yazılar birbiriyle alakalı olmadığından istenilen vakit açılıp okunabilir düşüncesiyle bu iki bölümü sonraya bıraktım. Kitabın diğer yayınevlerinden çıkan basımları yukarda zikredilen bölümleri ihtiva etmiyor olabilir. Çok genç yaşta (55) irtihal etmiş ahirete, belki de vuslat hasretiyle bu kadar erken ayrılmıştır. Ama çoğu gence maddî ve manevî olarak yol göstericilik yapmasından dolayı birçoğu "ağabey"siz kalmıştır zannedersem. Hepimize selamı var diyerek noktalıyorum. Evveli, âhiri, zâhiri, bâtını selamlarım. El-Evvelü Allah, El-Âhirü Allah, Ez-Zâhirü Allah, El-Bâtınü Allah. Sâhib’i selâmlarım. Sâhib-i Hakîki’yi selâmlarım. Sağımı, solumu, önümü, ardımı selâmlarım. “Levlâke Sırrının Mazharı”nı selâmlarım. Vâlidesini, Hadîce Vâlidemi, Fâtıma Vâlidemi selâmlarım. Cihâr-ı Yâr-ı Güzîn’i selâmlarım. Erkân-ı Erbaa’yı: Selmân’ı, Mikdâd’ı, Ammâr’ı, Ebu-Zerr’i selâmlarım. İmâmeyn’i Muhteremeyn’i selâmlarım. Tâife-i ecinnîyi selâmlarım, mü’minlerini ve müslimlerini. Ve sizi selâmlarım.
İlişkiler
2019 9. kitabı
Okunma: 01 Ağustos 2019 15:29
Kaç kez inceleme yazmaya kalkışıp yazamadım ne yazılır bu hatiralar üzerine, Bir insan düşünün herkese kucak açan, kapısını açan, yüreğini açan, tüm inananları muhatap kabul eden, yardim eden, okumaya calismaya inanç yüklü olmaya destekleyen teşvik eden, tüm türkiye mi tanır onu, karış karış ülkemizi, 200 yillik tarihini bilen ve her ilinden insanlara öğrencileri okutmaya yeni bir kadro kurmaya calisan canhirasca yorulan herseye herkese dost yalnız uykuya paraya hırsa dost olmayan, hani şu an okudugumuz sevdigimiz yazarlar hepsi onun sohbetinden geçmiş büyüklerimiz, sokrates gibi hic kitabi yok ama o kitap yazanlari islami destekleyenlerin mimarı adeta. Okudukca ibret aldim, etkilendim o yüzden hatirat okumayi cok seviyorum çünkü romanlar gibi kurgular yok gerçekler duygular yaşanmışlıklarin anlatımı var. Allah fethi ağabeyimiz gibi koca yürekler nasip etsin ülkemize, Allah razı olsun ondan, rahmet eylesin agabeyimize...
22 Kasım 1975
2021 3. kitabı
Okunma: 24 Ocak 2021 00:21
Kendisine dost olamayanlar, gayrısına dost olamazlar." Bazı satırlar vardır, insan tekrar tekrar okuyabilir. Eline aldığında bir tanışıklık duyduğu o satırlar ruhuna iyi gelebilir. Bu kitapçık da - daha doğrusu bir konuşmanın yazıya dökülmüş hali - benim için öyle. Gözüme her takıldığında karıştırmaktan, bazı satırlarla karşılaşmaktan huzur duyduğum bir metin. Tabi hediye edenin "dost" olması da bir etken. Dostluk Üzerine, Fethi Gemuhluoğlu'nun 22 Kasım 1975'te veda niyetiyle yaptığı konuşmasının kağıda dökülmüş hali. Fethi Gemuhluoğlu, ismini şimdilerde çok duymasak da bir nesli etkilemiş bir isim. Cahit Zarifoğlu'na göre "bir okul", Erdem Bayazıt'a göre "bir neslin ağabeyi", Necip Fazıl'a göre "fikir ve çile birliğinde yekpareleştiği dostu", Akif İnan'a göre "uygarlığın temsilcisi"... Kendisi "gönül ve dostluk adamı" olarak anlatılmış. Bu konuşması da bunun sebebini az da olsa gösteriyor. Kutuplaşmanın ötesinden insanlara nasıl baktığına şahit oluyoruz. Sözü uzatarak kıymetini düşürmemeli. Yedi Güzel Adam'ı, Necip Fazıl'ı ve ismini sayamadığım diğer insanları seviyorsanız, onları etkileyen bu güzel insanı da seversiniz. Keyifli okumalar
Dostluk ÜzerineFethi Gemuhluoğlu · Seçil Ofset · 2007557 okunma

Fethi GemuhluoğluYazar · 2 kitap
Fethi Gemuhluoğlu, 1923 yılında İstanbul'da doğdu. Haydarpaşa Lisesi'nde öğrenim gördü. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Daha sonra çeşitli okullarda öğretim üyeliği yaptı. 1955-1963 yılları arasında Spor ve Sergi Sarayı Müdürlüğü yapan Gemuhluoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Kalem Müdürlüğü ile Türkiye Odalar Birliği Basın Müşavirliği görevlerinde bulundu. 1970-1977'de de Türk Petrol Vakfı'nda genel sekreter olarak çalıştı. Fethi Gemuhluoğlu 5 Ekim 1977 tarihinde İstanbul’da hayatını kaybetti. Cenazesi Sahrayıcedid Mezarlığı'nda toprağa verildi.