Düşbükü

1997
Ortaoyuncular Yayınları

2022 102. kitabı
Okunma: 07 Aralık 2022 12:27
Oyunculuğu kadar kalemi de muhteşem olan Ferhan Şensoy'un birbirinden bağımsız, keyifli mi keyifli 17 öyküden oluşan kitabı. Kahkahalarla okurken, aslında hepimizin bir nebze gündelik hayatında mevcut olan ince mizaha ve kullanılan dilin güzelliğine hayran olmamak mümkün değil. Sanırsınız Üstad yazmıyor resmen ekrana-sahneye çıkmış konuşuyor.
Edebiyat & Roman
2022 10. kitabı
çok güzel, ironik hikayeler. sondaki hikayeler gençken yazdıkları… gece dişi ağrıdığı için dişçiye giden adamın hikayesi çok komik… bir de uyuz olma hikayesi var. günümüzün covid’i gibi…
2021 22. kitabı
Okunma: 02 Ekim 2021 20:52
Kitabi metroda okuyordum. Dişçi ile ilgili bir öyküde aniden gülme geldi. Tuttum kendimi. Kalabalık. Biraz güldüm mecburen. Kitabi kapadım, millet bana bakıyor. Aklıma geldikçe gülmek geliyor içimden. Nasıl sıkıyorum kendimi, ilk durakta ineyim dedim. İnmedim ama ineceğim durağa gelene kadar o sırıtış, yüzümdeki maskeye rağmen belli oluyordu. Ustayı saygı ile anıyorum.
Puan vermedi·153 syf.·
2024 75. kitabı
90’lu yıllarda geçiyor izlenimi veren akıcı kısa öyküler. Ferhan Şensoy’un kelimeleri ve deyimleri ustalıkla kullanımı fark ediliyor. Geçmişe götürüyor hikayeler, hikayelerin geçtiği yerler, zamanlar, yaşam tarzları.
Düşbükü ya da Çağgeçişi
2020 12. kitabı
Eh, bitmesin derken, yine son sayfa ile bakıştık. Aradan geçen 3 yıl olmuş, özlemişim tekrar ve tekrar. Özleyeceğim, şüphem yok. Ferhanağbi okuyucuları bilir, bir kitabı bulmak, ona erişmek eziyettir. Basım yapılırsa bir umut, yoksa tuhaf fiyatlarla ara ki bulasın. Sahafların çoğu eskitilir, yine de o kitabı bulamazsın. Alıntılara, paylaşımlara boyun çevirip, kavuşana kadar görmemezlikten gelirsin. Düşbükü bu kitaplardan biri. Kitaba kavuşmak hayal derken, İzmir’den çıkageldi. Üstelik 98 yılına ait olmasına karşın tek bir sayfası hasar görmemiş, imza atılmamış olarak, öyle geldi kondu rafıma. 20 yıl sonra adıma imzalanması, ölümsüz nitelikte benim için. Kitaba geçeyim inceden; 17 hikaye mevcut kitapta. Veya Salâh Birsel’in dediği gibi 17 ironi oturtması. Aslında bu kitabı var eden şey, 17 hikayenin ardından parasız ek olan üç hikaye saklaması. Dergilerde yayınlanmış, üç deneme. Ferhanağbi’nin yazarlığa adım atmasında önemli rol oynamış, kendi dilini ortaya koymaya üç kala olan bir kitap. 17(+3) hikaye birbirinden bağımsız olsa da, 17 hikayede saklı 17 dil var. Az önce belirttiğim gibi, başlangıç, sadeleşmiş ve Ece Ayhan’a(Belki de bana böyle geldi, bilmiyorum) çalmış bir dil söz konusu. Ferhanağbi bu kitapta tahta kalem kullanıyorsa, gittikçe gülle donatıyor metalden kalemini. “B*k gibi duygusalım, faça vermem” diyen Ferhanağbi’nin vefası bu kitapta da geçiyor tabii. İnsanlarına, dünyasına, yarattığı dünyadan selamı ihmal etmiyor. Salâh Birsel, Yalnızlığın Fırınlanmış Kokusu’nda Düşbükü ile tanışmasını anlatıyor ve; “Sanat sevgidir. Sevginin özel mektubudur. Bir başka deyişle altmış kıyye ağırlığında iki mumdur. Biri yaşantıya bağlılık ise öbürü alçakgönüllülüktür, yaya cenkçiliğidir.” Diyerek, Ferhanağbi’ye selamı gönderiyor. Sevabımla günahımla bir inceleme yapmaya çalıştım, kusrum olduysa
2021 73. kitabı
Okunma: 13 Aralık 2021 13:15
Akıcı, mizahi öyküleriyle tam bir yol yolculuk kitabı. Güldürürken düşündüren düşündürürken tekrar güldüren öyküler, Ferhan Şensoy kesinlikle kavuğun hakkını veriyor.
Düşünce
2021 46. kitabı
Ferhan Şensoy'un daha yazarlığa ilk adım attığı yıllardaki öykülerini barındıran Düşbükü, diğer kitaplarından biraz daha farklı bir yere sahip. O amatör ruhun, şiirselliğin ne denli etkili olduğunu fark ettiğini anlayabildiğimiz öyküler, Şensoy'un kariyer gelişiminin muştular gibi. Her kitabında sıkça rastladığımız "cinselliği" üstü kapalı anlatım ile hem komik hem de ülke fotoğrafını çekercesine yanıkları kazıdığı bir tarzı var.
2025 35. kitabı
Okunma: 25 Mart 2025 01:39
"Ve aç bir kurttur yaşamak, dibinde fincanın, kemirir günlerimizi, ya da bir bataklık. Oysa ak ve çiçeklidir fincanın dışı ve demir atılmaz bataklığa." (Sayfa: 9) Her biri ayrı güzel 17 kısa hikayenin bir araya gelmesiyle oluşmuş harikulade kitaptı. Ferhan Şensoy tarzını beğenen okurlar için ideal bir seçim olur. Hikayeler Ferhan ustanın eşsiz benzetme ve tanımlamaları ile dolu..
2025 17. kitabı
Okunma: 29 Ocak 2025 14:02
Kurduğu devrik cümleler okuru yorsa da, Ferhan Şensoy'un 17 kısa hikayeden oluşan kitabı Düşbükü. Fikri Sabit öyküsüyle uzun zaman zihnime kazınmış oldu. Yazarın, 'Kitabın Parasız Eki' olarak tanımladığı son bölümünde, 1968-1970 yılları arasında yazılmış ve Yeni Ufuklar ile Soyut dergilerinde yayınlanmış 4 hikayesi de bulunuyor.
2020 4. kitabı
Okunma: 04 Ağustos 2020 13:40
Ferhan Şensoy’un tarzını beğenenlerin yine seveceği, 17 kısa hikayeden (sondaki ek hikayelerle birlikte) oluşan, yazarın kendine özgü tarzıyla ve nokta atışı çıkarım ve betimlemeleriyle yazdığı; akıcı, okuması keyifli çerezlik kitabı. *Ben yine de Ferhan Şensoy’un ilk okuduğum kitabı olan “Eşeğin Fikri” kitabını daha çok sevmiştim, yazarı yeni okuyacaklar bence o kitaptan başlasın.

Ferhan ŞensoyYazar · 31 kitap
Ferhan Şensoy, Türk tiyatro, sinema ve televizyon oyuncusu; roman, deneme, günlük, televizyon dizisi ve film senaryoları yazarı, şair ve Ortaoyuncular tiyatro topluluğunun kurucusudur. Tek kişilik oyunu Ferhangi Şeyler, 7 Mart 1987 'den beri aralıksız devam eden en tanınmış oyunudur. Birçok kesim tarafından Ferhangi Şeyler'in stand-up komedilerinin ilham kaynağı olduğu düşünülse de, kendisi bunu "Ferhangi Şeyler’den etkilenmiş olabilirler ama Ferhangi Şeyler bir stand up değildir." diyerek açıklamıştır. Kel Hasan Efendi'den günümüze gelen Ortaoyuncuları Kavuğu'nu Münir Özkul'dan devralmış ve Rasim Öztekin'e devretmiştir. Her oyununa emeği geçenlere, zaman gözetmeksizin oyun gelirlerinden pay vererek mali olarak da Türk Tiyatrosu'nda kendine özgü bir yer edinmiştir. 2021 Haziran ayında anjiyo geçiren, ardından da anjiyoya bağlı olarak gelişen komplikasyonlar nedeniyle tedavi görmeye başlayan usta sanatçı, tüm müdahalelere rağmen 31 Ağustos 2021 tarihinde 70 yaşında vefat etmiştir.