Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Bütün Eserleri 5

Eğitim Sosyolojisi

Seyyid Ahmet Arvasi

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
İnsanoğlu sıfırı vehmetti ondan ürktü sonsuzluğu keşfetti...
İnsan, ne zaman mükemmeldir? Kendini «ten kafesine» kapatılmış hisseden insan, ne gariptir ki, sonsuzluğu özlemektedir. İnsanoğlu sıfırı vehmetti ondan ürktü sonsuzluğu keşfetti onu özledi ve ona ulaşmak istedi. ¶¶
Sayfa 6 - Bu sebepten kültür ve medeniyet, insanın kendini tamamlaması biçiminde ortaya çıkmaktadır. İnsanın bu psikolojik açlığı, bize fizyolojik açlığından daha önemli gözükmektedir.Kitabı okudu
Arif Nihat ASYA: «Yoksa şu mermerde Yavuz, Yoksa şu yaprakta Oğuz Biz de yoğuz, biz de yoğuz», diye seslenmiştir.
Reklam
Sonuç olarak sapkınlığın sebeplerini şöylece özetlemek mümkün gözükmektedir: 1. Kökü verasete dayanan ferdi farklar, 2. Kötü sosyal, ekonomik ve kültürel şartlar, 3. Otokratik bir yönetim, 4. İlmi ve eğitsel rehberlik yetersizliği.
Bir ülkenin geri kalmışlığı aslında insanının geri kalmışlığı demektir. Eğitim sorunlarını halletmemiş bir ülkenin sosyal, kültürel, ekonomik ve politik hayatı çetin sorunlarla karşı karşıya demektir.
Gerçekten de bazılarımız korktuğumuz için ahlaklı, bazılarımız bir ümit ve menfaat için ahlaklı, bazılarımız alkışlanmak, gururumuzu tatmin için ahlaklı gözükürüz. Oysa, ahlak, bütün bunların ötesinde «iyiliğe›› karşı duyulan derin bir aşk meselesidir. İyi olanı, hür bir vicdanla ve derin bir sevgi ile seçebilmek ahlakın şartıdır. Çocuklar ve gençler, ahlakın ülküsüne inandıktan sonra, ona doğru çaba göstermeyi severler. Ahlâkın ülküsü ferdi, toplumu, insanlığı ve evreni aşmalıdır; ahlak en yüce olana yönelmelidir. İnsanlığın, tarih içinde keşfedebildiği en yüce ve en büyük değer ve varlık Allah'tır. Ahlâkın ülküsü olmada, hiçbir şey O'nun yerini tutamamaktadır.
İnsan, iyilik ve kötülügü bilgi edinmek kadar, bizzat yaşamakla da kazanır ve manevi olgunluğa ulaşır. Çocuklarda adalet duygusu ise hayli erken uyanır 8-12 yaşlar arasında mükemmelleşir.
Reklam
İsyankar, anarşist, kavgacı, saldırgan, sünepe, dalkavuk, korkak, hilekâr... tiplerin kaynağı genellikle kötü bir sosyo-ekonomik ortam ile otokratik bir yönetimin birleştiği yerlerdir.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.