Elia, okuru sessiz ama derin bir iç yolculuğa çıkaran, atmosferiyle öne çıkan bir roman. Yılmaz Şener, bu eserde bireyin geçmişiyle, aidiyet duygusuyla ve bastırılmış duygularıyla olan hesaplaşmasını sade ama etkili bir dille anlatıyor.
Romanın en güçlü yönlerinden biri mekân kullanımı. Kasaba yaşamı, dar sokaklar ve kapalı çevre, karakterlerin iç sıkışmışlığıyla örtüşüyor. Elia’nın hikâyesi ilerledikçe, yalnızlık ve yabancılaşma duygusu katman katman açılıyor. Yazar, olaylardan çok duygulara ve sezgilere odaklanarak okuru hikâyenin içine çekiyor.
Anlatım temposu sakin; bu da kitabı hızlı tüketilen bir roman olmaktan çıkarıp, sindirilerek okunması gereken bir metne dönüştürüyor. Karakterlerin iç dünyaları güçlü betimlemelerle aktarılıyor ve okurda tanıdık bir hüzün hissi bırakıyor.
Elia, büyük olaylardan ziyade insan ruhunun kırılgan noktalarına odaklanan, edebi yönü kuvvetli bir roman. Dingin ama derinlikli hikâyeleri seven, karakter ve atmosfer ağırlıklı okumaları tercih edenler için etkileyici bir kitap.