Когда Ницше Плакал

910 üzerinden
20,4bin kişi
2024 26. kitabı
Okunma: 28 Şubat 2024 22:20
Kitabı okurken bir çok duygu durumuna girdim çıktım,zikzaklar çizdi kalbim ,stabil olmadı hiç nabzım. Daha ortalarındayken ben bu kitabı lisede okusaydım bambaşka ,üniversitede okusaydım çok başka birine dönüşebilirdim düşüncesi sardı her bir yanımı.( ne dediğimizi duyuyorum o zaman bu şekilde anlam veremeyecektin diyeceksiniz çünkü kitabı okurken bu hislerimi paylaştıklarım öyle dedi.) “Sakın bir çiviyi küçümseme. Bir çivi bir nalı, nal bir atı, at bir komutanı, komutan bir orduyu, bir ordu koca bir ülkeyi kurtarır.“ Cengiz Han. Çok küçük bir değişiklik bile alsaydım kelebek etkisi yaratacaktı hayatımda eminim. Kitap hem kurgu hem gerçek bir arada ,sonuna kadar her şeyin gerçek hissiyle okudum ,o kadar gerçekti! Biraz kuramsal bilgisi olan aslında ne anlatılmak istendiğini anlayacaktır. Psikanalizin; aslında günümüz psikoterapinin temellerinin atıldığı yıllardan bahsediliyor (daha önce Sigmund FreudSigmund Freud ve Friedrich NietzscheFriedrich Nietzsche okuyanlar çok fazla kitabın içinde kalacaklar) Psikoloji alanına yönelik. Ancak her kitlenin okuyabileceği bir tarzda!Romanlaştırılmış, sürükleyici ,edebi herkese hitap edecek bir BAŞYAPIT! Özgürlük,kıskançlık,gerçek,ölüm,yaşam,düşünceler,duygular,acı,ümitsizlik,ümit,para,dost,aile,şöhret,cinsellik,saplantılı düşünceler,KORKU,ENDİŞE….Kısacası “HAYAT “ var kitap kapağının arkasında. Hayatınızda olanları “Nietzsche ve Dr.Breuer “ ile sorgulamaya gerçeğe bakmaya “inandığınız şeyleri değiştirme cesareti!” S:366 .. gösterecek misiniz? Ben sanki Irvin D. YalomIrvin D. Yalom , divanına uzandım bende döktüm içimi ,ya SEN! “Bu hayat senin sonsuz hayatın .”S:366…. Karar da SENİN! “Bir kelime kararını,bir duygu hayatını,bir insan seni değiştirebilir.” KonfüçyüsKonfüçyüs
NİETZSCHE AĞLADIĞINDA- IRVIN D. YALOM
2023 19. kitabı
Okunma: 04 Nisan 2023 04:25
Kitabımızın yazarı Irvın D. Yalom;Yahudi asıllı Amerikalı psikanalist, psikiyatrist, psikoterapist ve yazar.Yalom, varoluşçu psikoterapinin en önemli temsilcilerinden biridir. Ayrıca Uluslararası Sigmund Freud – Psikoterapi 2009 ödülünün de sahibidir. Psikanalizdeki yeni yöntemleriyle insanın psikolojik rahatsızlıklarını daha iyi anlamayı sağlarken, uyguladığı yöntemler kitabımıza konu olmuş.( İletişim olarak karşılıklı konuşma metodunun psikolojik tedavi için o dönemde yeni bir teknik olarak nasıl ortaya çıktığı anlatılıyor) Eserimiz psikanalizin doğuşunu perde arkasında olan temel yapı taşlarını anlatan bir ‘senaryo örgüsü’ olarak sunulmuş.Doktor-hasta ilişkisinin tıp etiği açısından değerlendirilmesi de bize güzel bilgiler sağlıyor. Doktor-hasta iletişimi ve ilişkisi üzerinden hareketle karşılıklı diyaloglar ve konuşma sonrası tutulan notlar şeklinde ilerleyip,benide peşinden sürükleyip gitti.Alternatif tarih eseri(tarihte hiç gerçekleşmemiş bir olayın gerçekleştiğini varsayarak ya da bir olayın sonucunu farklı kabul ederek oluşturulan bilimkurgu edebiyatı türüdür.) olan romanda yöntem gereği kahramanlar; gerçek kişiler, gerçek isimleri ile kullanılmıştır. Yazar karakterlerin(Dr. Josef Breuer, Friedrich Nietzche ve Sigmund Freud) orijinal teorilerine, düşüncelerine tam anlamıyla sadık kalmış beni etkileyen kitabın en önemli özelliğide bu olmuştur. Ama buraya şöyle bi açıklık getirmek istiyorum: Nietzsche ile Breuer hiç karşılaşmamış haliyle psikoterapide görüşmeleri sonucu ortaya çıkmadı.Şimdi bunları gerçeklikle kurgu arasında tek tek açıklarsam spoiler vermiş olacağımdan dolayı kitabı bitirdikten sonra, yazarın notu kısmından nelerin kurgu nelerin ne kadar gerçekleştiğini görmüş olacaksınız.Kitap ayrıca yazıldığı dönemin ideolojik yapısını, sosyal yapısını,
Ne Kadar Kitap Kurdusun?
0-30p: Kontrollü okuyucu 📖 40-70p: Hafif bağımlı 👀 80p+: Geçmiş olsun, kitaplar seni ele geçirmiş 😅
Bu gözyaşları neden, Friedrich?
2022 140. kitabı
Okunma: 21 Kasım 2022 16:06
Bana kendi alevlerimde yanmayı, kül olmadan kendimi yenileyemeyeceğimi öğrettiğin için teşekkür ederim Nietzsche. Acılarımı, ümitlerimi, kırılganlığımı ve gözyaşlarımı kontrol altına alabilmemde bana güç verdin. Hâlâ kırılgan ve hassas olduğumu biliyorum çünkü bu benim mizacımda var ve bunun değişmesi çok zor gözüküyor. Ki değişmesi de gerekmiyor. Fakat yine de eskisine göre daha iyiyim. Nietzsche bana çok şey öğretti. Tanrı ve kadınlar konusunda ona katılmadığım fikirlerim olsa da Nietzsche ile konuşmak baş döndürücüydü. Ben bu kitap sayesinde Nietszche ile tanışmış oldum. Kendimi kitaba öyle kaptırdım ki Nietszche ile sohbet eden Josef Breuer değil de benmişim gibi hissettim. O'nunla sohbet etmek çok zordur. Yorulursunuz, acı çekersiniz ama bu acı doğruların ve gerçeklerin hissettirdiği acıdır. Kendinizi kandıramazsınız çünkü O haklıdır. Bazen ise Nietzsche üstelemeleri ile bir çocuğa bürünür ve sizi zorlar. Bildiğinin dışına çıkmamasına gücü ve egosu yüzünden izin vermez. Hastadır Nietszche. Çok kötü migren ağrıları çeker. Ama o inatla sağaltıma yanaşmaz. Ölümün ağzındaki tadı ona yön çizer ve ona cesaret verir. Kendi olma cesaretini verir. "Beni öldürmeyen şey, güçlendirir." diye kaya gibi cümleleri yapıştırır yüzümüze ve şöyle de ekleyerek bizleri şaşırtır; "Hastalığım bir nimettir." Doktor Breuer ve Nietzsche arasında geçen muhteşem diyalogların arasına yerleştirilmiş mektuplar sayesinde de Nietzsche'nin ümitsizliğini, yaşadığı ilişkilerdeki ihanetin acılarını, öfkesini de göreceksiniz. Ayrıca kitaptaki yardımcı karakterler arasında Freud, Lou Salomé ve Paul Rée gibi ünlü isimler de yer alıyor ki bu kişilerin bağlantıları da gerçek hayatta yaşanmıştır. Kitapta birçok gerçek kesitlerin yer alması gerçekten çok etkileyiciydi bu yüzden Yalom'u da kutlamak
Seanslar
2022 9. kitabı
Okunma: 06 Şubat 2022 18:02
Irvin D. YalomIrvin D. Yalom , varoluşçu psikoterapinin yaşayan temsilcilerinden biridir.2009 da Sigmund FreudSigmund Freud ödülü sahibidir.Yahudidir.Kitaplarının satış rakamlarından dolayı zengin bir yazardır.Eşi de Marilyn YalomMarilyn Yalom dir.O da kendisi gibi toplumbilimci bir yazardır. Nietzsche AğladığındaNietzsche Ağladığında kitabı 1992 yılında yazılmıştır.Yazarın en çok satan kitabıdır.Ülkemizde tek basan Ayrıntı Yayınları dır.1882 yılını anlatmaktadır.Anlatılan yer ise Viyana dır.Kurgusaldır.Anlatılan hikayenin büyük çoğunluğu sallamasyondur yani.Limerence diye geçer.Limerence kısaca başka bir kişiye saplantılı bir biçimde karşılıklı ilişki isteme ruh halidir.Yani istemsiz yoğun arzu,ilgi hali.Kitap kısaca bu kafa yapısında ilerler. Lou Salamo gerçek bir kişidir.Hatta sosyal medyada elinde kamçılı önde Friedrich NietzscheFriedrich Nietzsche nin olduğu fotoğrafı google ladığınızda karşınıza kitaptada geçen o görsel gelmektedir.Alman Friedrich NietzscheFriedrich Nietzsche nin kötü ve kimse tarafından çözülemeyen bir hastalığının olduğunu ve bununda gelecek bilim adına çözülmesinin elzem olduğunu doktor Breuer e mektup şeklinde yazar.Doktor Breuer, histeri tedavisi gören bir hastayı tedavi etmesi, Friedrich NietzscheFriedrich Nietzsche nin migreninin düzelmesi için alması gereken bir tedaviye dönüşüyor. Sigmund FreudSigmund Freud ise doktorun yanında yer alarak ikili birbirlerine yardımcı olur.Bu esnada ünlü kitap Böyle Söyledi ZerdüştBöyle Söyledi Zerdüşt kitabının da nasıl yazıldığını bizlere anlatıyor yazar. Breuer, yasak ilişkiden yeni çıkmıştır.Ama genç güzel Salome nin yasak aşk hikayesi doktorun ilgisini çeker ve yardım teklifini kabul eder.Nietzsche ketumdur, özel hayatına girmeyi ve doktora anlatmayı sevmiyordur.Yardımı sevmez ve gururunu 2.plana atmaz biridir.Aynı zamanda da intihara meyillidir.Nietzsche, Salome ye aşıktır. 2007 de filmi de çekilmiştir.Lou rolünü Viking dizisinden tanıdığımız Katheryn Winnick oynamaktadır. Kitapta çok fazla özlü söz var.Kitabı okurken hangi birini
·416 syf.·
2025 23. kitabı
Sevgili @RAVEN7777'a, bu eser ile tanışmama vesile olduğu için teşekkürlerimle... Eser, gerçekten de kadar birçok satırı işaretleme isteği uyandırıyor ki, bittikten sonra, tekrar okumalıyım bişeyleri kaçırdım hissi oluşuyor. 2 kişinin birbirini tanıması ve iyileştirmesi özelinde, hayat, arkadaşlık, yalnızlık ve kadınlara dair onlarca konuda duvara boş boş bakıp düşüncelere dalmanıza sebep oluyor...
Felsefe