Eşref Saat

Şevket Rado

2023 33. kitabı
Okunma: 19 Mayıs 2023 18:01
“Eşref Saat” Lisede edebiyat dersinde yazar-eser isimlerini ezberlerken gördüğüm bu kitabı okuyacağım aklımın ucundan bile geçmezdi. Açıkçası sıkıcı olduğunu düşünmüştüm hep ta ki dün açıp ilk sayfasını okuyana kadar... Şevket Rado’nun gerçekleştirmiş olduğu radyo konuşmalarının kitap haline getirildiği bu eserin büyük küçük herkesin okuyabileceği bir kitap olduğunu düşünüyorum. Yaşama zevki, güler yüz, tatlı dil, çocuklar ve çocukluk, misafirlikler, gençliğin önemi, gönül zenginliği gibi birçok konuda kısa kısa yazıların yer aldığı bu kitap aslında hayatımızda üzerinde en çok durmamız gereken şeylerin altını çiziyor ve sohbetlerde geçen şahıslar, örnek verilen olaylarda bahsedilenler genellikle hepimizin çevresinde, ailesinde olan insanlarla aynı özelliklere sahiptir. Yazarın okuduğum ilk kitabı olduğu için diğer eserleri ile karşılaştırma yapamıyorum ama Eşref Saat tatlı ve nazik bir dille yazılmış. Okuru sıkmadan, gerektiğinde düşündüren, gerektiğinde güldüren noktalara değinmiş. “Sizin için günün en iyi saati hangi saattir hiç düşündünüz mü?” diye başlıyor kitap. Ben bu cümleyi okumadan önce hiç düşünmemiştim. Kitapta yer alan ilk bölüm ve esere ismini vermiş olan Eşref Saat’i okuduktan sonra benim için günün en iyi saatinin eşref saati olduğuna kanaat getirdim. Bu arada kitabı bir tanıdığımın bodrumunda gördüm ve tozlar içindeydi kitap için düşünecek olursam bulunduğu en kötü saatlerdi ama onu kurtardım, eşref saatine kavuşturdum ve artık o benim;) Okumanızı tavsiye ederim, okuyacak olan okurlara da şimdiden keyifli okumalar dilerim.
2023 2. kitabı
Okunma: 09 Ocak 2023 00:00
"Sizin için günün hangi saati iyidir, buradan bir şey söyleyemem ama bana sorsalar saatlerin en iyisi ne akşam saatidir, ne öğle saati, ne de sabah saati. İnsanlar için en iyi saat muhakkak ki, şu ne zaman geldiği pek de bilinmeyen, adına "Eşref Saat dediğimiz saattir." Şevket Rado hukuk fakültesinden mezun olup, gazete yazarlığı, muhabirlik gibi işler yapmış yazarlarımızdandır. Eşref Saat, Şevket Rado'nun İstanbul Radyosunda yaptığı konuşmaların eser haline getirilmesiyle oluşmuş, deneme tadında bir kitap. Dünyadan şikayet etmenin bize getirdikleri, normal insanın ne olduğu ve olmadığı, kendimizi aldatmanın kolaylığı gibi konulara öğüt, tavsiye vererek farkındalık oluşturmaya çalışmış yazar. Eser, akıcılığı ve bölümlerin kısa olmasından dolayı, kitap okuma alışkanlığı kazanmak isteyenler için güzel bir alternatif.
2023 2. kitabı
Çok çalışarak refahı arttırmayı, kendisine olduğu kadar etrafına faydalı olmayı, güçlüklerle savaşmayı, adaleti, iyiliği, manevi değerleri korumayı empoze eden bir kitap. Yazarın sempatik yorumları, akıcı diliyle okunmaya değer, insanlığa faydalı bir deneme olmuş.
İnsan
2022 170. kitabı
Okunma: 22 Nisan 2022 01:03
İyi Geceler! Günün en iyi saati hangi saattir? Eşref Saati olarak söyleyebileceğimiz tam olarak zamanı belli olmayan lakin herkes için kendine en uygun saat diyebileceğimiz zamandır zannımca. Mesela oruç tutan biri için yemek saati de olabilir, yemekten sonra sigara içmeye çıktığı saatte de olabilir. Genel olarak da kimilerimiz için yaz sıcağında güneşin battığı havanın sıcak ama yakmadığı güzel bir akşam saati, kimileri için güneş doğana kadar bütün gece, kimileri için yemek yiyebileceği herhangi bir saat. Liste uzar da uzar. Çok akıcı olduğunu, kısa kısa bölümlerden oluştuğunu, güzel bir deneme olduğunu düşünüyorum. Sohbet havasında geçen bu kitap, eğer yazara dair bir merakınız varsa ona başlamak ve onu okumak için en ideal kitap. Anlatım dilinin de size samimi geleceğine inandığım için beğeneceğinizi de düşünüyorum haliyle. Çok güzel yaklaşımlar, öğütler, tavsiyeler buluyoruz bu kitabın (konuşmanın) içerisinde. Her şeyi bilmek ve öğrenmek üstüne konuşuyoruz. Sevdiğimiz şeylere odaklanmaktan bahsediliyor. Aşka asla ihanet etmeyin tavsiyesini vermeyi de ihmal etmiyor. Beğeneceğinizi umuyor, iyi okumalar diliyorum..
Eşref mi Saatiniz?
2026 9. kitabı
Okunma: 03 Şubat 2026 18:29
Şevket Rado bu kitapta insanın günlük telaşeler içinde geçirdiği zamanı adeta durduruyor. Durup düşünüp anlamamızı, ardından zamanı nitelikli geçirmenin gerekliliğini naif bir şekilde dokuyor kelimeleriyle. Aile ilişkilerinden kişinin kendiyle ilişkisine, iş ilişkilerinden özel hayat ilişkilerine, gençlikten ihtiyarlığa, iyimserlikten kötümserliğe birçok çatı altında zamanla oynuyor ve bize tatlı diliyle öğütler veriyor. Sade, akıcı ve sorgulatıcı bir dili var. O yüzden kesinlikle okunası.
Entelektüel
podcast tadında sohbetler
2022 10. kitabı
Okunma: 10 Şubat 2022 23:53
Şevket Rado'nun İstanbul radyosunda yaptığı konuşmaları yazıya aktarmasıyla oluşuyor kitap. Yazar hayata dair düşüncelerini, deneyimlerini ve duygularını okuyucuyla paylaşıyor. Kitap deneme- söyleşi tarzında yazılmıştır . Öğütler içermektedir ki her söyleşi bitiminde yazar iyi dileklerini sunuyor okuyuculara. Kitapta podcast havası var. Çok üst düzey bulamasamda kitap okunmaya değer bir kitap bence.
2020 172. kitabı
Ne kadar çocuk kitabı olsa'da her dile her yaşa kitap edebilecek yararlı bir kitap ... Okunmasını tavsiye ederim.. Bu tür kitaplar malesef çok okunmaz oldu...
2024 2. kitabı
Okunma: 11 Ocak 2024 15:30
Şevket Rado'nun okuduğum ilk kitabı Eşref Saat oldu. Kitap akıcı ve sade bir dille yazılmış, iki üç bilinmeyen kelime var onlar sözlük yardımı ile bulunuyor. Deneme türünde çok sevdiğim bir eser oldu. Mutlaka okunmalı.
Deneme
Eşref Saat incelemem
2025 5. kitabı
Okunma: 26 Şubat 2025 22:08
Eşref Saat, hasta olduğum için uzun sürdü bitmesi. Ben tek bir konu üzerine sanıyordum okumadan önce. Eşref saat nedir? diye. Farklı konular üzerine bir denemeymiş. Gayet sade anlaşılabilir bir dili var yazarın. Herkes kolaylıkla okuyabilir yani. Kimi konularda aynı fikirdeydik, kimisinde değildik. Bazı konularda da bakış açımı açtı sanki. Üzerine düşünmediğim konulardan... İyimserlik, kötümserlik konusunda kısmen katılmıyorum mesela. Bir şeyler üretenlerin iyimser bakış açısına sahip olanlar olduğunu söylüyordu. Tabii o sıra benim aklıma hemen Dostoyevski geldi. Ya da kulağını kesen Van Vogh. Bu tarz karamsar adamlar dönemlerinde ilgi görmese de şuan da dünyaca ünlü yazarlar, sanatçılar. Bilmiyorum belki yazar farklı bir şey dedi ben yanlış anladım. Neyse genel olarak kitabı sevdim. Bir an önce bitirmek istedim fakat bu kitaptan sıkıldığım için değil yeni kitaplara başlamak içindi. Okunabilir bir kitap bence. Özellikle deneme türünde olduğu için düşüncelerimizi şekillendirebilir. Aynı fikirde olmak değil mesele. Bence farklı bakış açısına sahip de olsan yazarla, bu senin o konu üzerine düşünmeni sağlıyor ve bir fikrin oluyor o konu hakkında. Son olarak bu kitapla beraber birkaç yazar daha tanıdım ve okuma listeme eklenen bir kitap oldu. Okuyacaklara şimdiden keyifli okumalar dilerim.
Duygu ve Düşünce
2024 11. kitabı
Okunma: 29 Eylül 2024 21:31
Kitap okuyucusunu kesinlikle sıkmayan, çok eğlenceli ve bazı bölümlerden de istifade edilebilir bir eser. Tabiiki 1950 lerde yazıldığı için günümüz yaşam koşullarıyla bazı bölümlerde pek örtüşemesede (teknoloji, iletişim vs.) 70 sene önceki kavramlar, tutumlar, bakış açıları hala aynı. Herkese keyifli okumalar .

Şevket RadoYazar · 9 kitap
Şevket Rado (21 Nisan 1913, Üsküp - 9 Nisan 1988, İstanbul), Türk gazeteci, yazar. Kariyeri Şevket Rado, gazetecilik dışında dönemin Zoğrafyon Lisesi'nde Sosyoloji, St.Joseph Lisesi'nde ise edebiyat öğretmenliği yaptı. Öte yandan, İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü'nde yazı türleri adlı dersi yürüttü. Bunların dışında, 5 yıl süreyle İstanbul Radyosu'nda her hafta aile sohbetleri programı yaptı. 1956'da Hayat Dergisini çıkardı. Hayat dergisi, daha ilk sayısında 193.000 adet satarak Türkiye’de rekora imza attı. Bu rakam, 1958–1968 yılları arasında ise, 200.000'lere kadar çıktı. Hayat dışında, ünlü sinema–tiyatro dergisi SES ile Resimli Roman, Hayat Spor, Ayna ve Hayat Tarih dergileri de Şevket Rado’nun çıkardığı ve yönettiği dergilerdir. Hayat dergisi ve diğer yayınlar 1978 yılında başlayan bir grev neticesinde kapanmışlardır. 1961 yılında fasiküller halinde yayınlamaya başladığı Hayat Ansiklopedisi büyük bir olay olmuş ve 150.000 adetten fazla satmıştır. Şevket Rado, Hayat Ansiklopedisi dışında, çeşitli eğitici yayınlar, ansiklopedi ve sözlükler, çocuk kitapları gibi yüzlerce kitap yayınlamıştır. Hümeyra'nın seslendirdiği ve uzun süre listelerde ilk sıralarda yerini koruyan "Kördüğüm" adlı parçanın söz yazarı olan ve gençliğinde Şevket Hıfzı adını kullanarak şiirler yazmış olan Şevket Rado, aynı zamanda yazar Orhan Pamuk'un eniştesidir.