Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Er-Risaletü’l-Kamiliyye fi’s-Sireti’n-Nebeviyye

Fazıl Bin Natık

İbnü'n-Nefîs
7.6/10
7 Kişi
31
Okunma
5
Beğeni
1.123
Görüntülenme
İslâm dünyası, yapılan fetihlerle birlikte yabancı kültürlerle karşılaşınca İslâm'ın en önemli inanç esaslarından biri olan nübüvvet meselesi ciddi anlamda tartışılmaya başlanmış, İslâm'ın ruhuna aykırı fikirler tezahür etmiştir. İslâm bilginleri, nübüvveti inkâr eden bu fikirlere karşı reddiyeler yazmıştır. Bu meyanda yazılan en en önemli eserlerden birisi İbnü'n-Nefîs'in Fâzıl bin Nâtık adlı eseridir. Eser, nübüvvetin ispatı ve gerekliliği konusunda yazılmış en özgün kitaplardan biridir. O, eserinde diğer siyer kitaplarından farklı olarak Peygamber Efendimiz'in hayatını, İslâm inanç ve ahkâmına dair meseleleri, Son Peygamber'in vefatından sonra meydana gelecek olan hadiseleri, insanın var edilişini ve ahirete dair meseleleri roman üslubuyla, kelâmî ve felsefî boyutuyla birlikte ele alır. İbnü'n-Nefîs'in eserinde ele aldığı konular aynı zamanda hikâyeye bir metafizik temel teşkil eder. O, metafizik konularda tefekkür ile birlikte gözlem ve deneye başvurur, aklî muhakemeden yola çıkarak varlığın sırlarını keşfeder, fizikten metafizik meselelere yönelir, dine ve nübüvvete dair meseleleri izah etmeye ve bu konuda bilgi edinmeye çalışır. O, nübüvvetin isbatı konusunda insanın sosyal bir canlı olduğu tanımından hareketle toplumsal düzenin sağlanması için ilâhî bir hukukun gerekliliğini vurgulamış ve nübüvvetin gerekliliğini de buna dayandırmıştır. Ona göre insanın, sosyal hayata dair problemleri çözmesi peygamberlerin varlığına bağlıdır.
Yazar:
İbnü'n-Nefîs
İbnü'n-Nefîs
Çevirmen:
Cevher Şulul
Cevher Şulul
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 51 dk.Sayfa Sayısı: 136Basım Tarihi: Ağustos 2021İlk Yayın Tarihi: Ocak 2019Yayınevi: İnsan Yayınları
ISBN: 9789755749815Ülke: TürkiyeDil: Türkçe

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
136 syf.
·
Puan vermedi
Güzel bir eseri daha tamamlamış bulunmaktayım. İbnü'n Nefis, döneminin ikinci İbn-i Sina'sı olarak da biliniyor. İlim yönünden hem kalben, hem ruhen yüksek bir varoluş. Bu eseri okurken ister istemez Hay Bin Yakzan ile kıyasa giriyor insan. Tek başına doğada oluşmuş bir varlık olan insanın, yaradanı bulma yolculuğu diyebiliriz. Kitabın birinci bölümü insanın yaradılışını bana göre evrimsel bazda sunduğundan heyecan verici, ayrıca kitabın en son bölümünde kehanet içerikli birkaç cümle var, dikkate değer. İlgilenenlere keyifli okumalar dilerim.
Fazıl Bin Natık
Fazıl Bin Natıkİbnü'n-Nefîs · İnsan Yayınları · 202131 okunma
Reklam
95 syf.
·
Puan vermedi
·
7 saatte okudu
Daha önce İbn Tufeyl'in Hayy bin Yakzan kitabını okudum. Orada insanın dünyada tek başına dahi olsa yaratıcıyı bulabileceği mantık, felsefe ve tasavvuf temelinde ele alınmıştı. Burada İbn Tufeyl'in kitabına bir nevi nazire yapılarak konu daha ileri götürülerek Peygamber'in de bulunabileceği aktarılmış hatta peygamberin vefatından sonra yerine geçecek halifeleri ve sonraki dönemde yaşanacak belalara kadar aktarım söz konusu. Tarihi süreci bildiğimden midir bilmiyorum ancak bu yönüyle tam kavrayamadım. Yaratıcının bulunması konusu hariç ben daha çok yaşanan olayların hikmetlerinin yazıldığını söyleyebilirim. Bu kısmı benim için çok anlamlı oldu. Elbette her yaşananda bizim göremediğimiz bir hayr vardır işte bunları yakalamak oldukça kıymetliydi benim için. Kitabın isminden ve temel konusu olan tefekküre atıfta bulunarak Bediüzzaman Said Nursî (k.s) hazretlerinin bir sözüyle hepinize selam edelim; "İ’lem Eyyühel-Aziz! Tefekkür Gafleti İzale Eder."
Natık Oğlu Fadıl
Natık Oğlu Fadılİbnü'n-Nefîs · Büyüyen Ay Yayınları · 201931 okunma
96 syf.
6/10 puan verdi
·
3 saatte okudu
Farklı Bir Felsefî Roman
İbnü'n-Nefîs, Fâdıl b. Nâtık isimli eserinde, İbn Tufeyl'in Hayy b. Yakzan'ına benzer bir atmosfer yakalamış ancak ondan farklı olarak, akıl yoluyla sadece yaratıcı değil, yaratıcının elçisi olan peygamberler ve peygamberlik de keşfedilebileceğine dikkat çeker. Yazar, romanda görüşlerine deliller sunmuş ve bunları çok güzel bir şekilde gerekçelendirmiş. İkna kabiliyeti bu yüzden yüksek. Fakat bazı kısımlar havada kalıyor ve bir anda onun keşfinin nasıl olduğu anlaşılmıyor. Mesela ana karakter hiç bilmezken peygamberin yaşını nasıl bildiği belli değil ve romanda buna dair bir yol çizilmemiş. Yani yaşını nasıl bildiğini okuyucunun bilmesi pek mümkün değil. İbnü'n-Nefîs, romanın sonlarında, üstü kapalı şekilde, baş hekimliğini yaptığı Sultan Baybars'a yer vermiştir. Baybars'ın şahsî özelliklerinden ve az-biraz özel hayatından bahsetmesi, bu kitabın tarihî bir değer taşıması açısından önemlidir. Sonuçta yazıldığı tarihe bakılınca roman kisvesi altında değerlendirirsek, İbn Tufeyl'in eserinin üstüne koyulmuş, yani bir gelişme söz konusu. Bu yüzden önce İbn Tufeyl'in "Hayy b. Yakzan"ı, sonra bu eser okunmalıdır.
Natık Oğlu Fadıl
Natık Oğlu Fadılİbnü'n-Nefîs · Büyüyen Ay Yayınları · 201931 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.