Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Felsefe Dersleri 1

Murtaza Mutahhari

Felsefe Dersleri 1 Gönderileri

Felsefe Dersleri 1 kitaplarını, Felsefe Dersleri 1 sözleri ve alıntılarını, Felsefe Dersleri 1 yazarlarını, Felsefe Dersleri 1 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Pislik və yoxluq nisbi hadisələrdən olub yaxşılıq və təkamülün addımlarıdır. Pisliyin pislik olması səthi və zahiridir.
Sayfa 132
398 syf.
·
Puan vermedi
Felsefeyi gerçek bir felsefe dehasında. Öğrenmek ve anlamak isterseniz, Şehid Murtaza Mutahhari’ye başvurmanızı tavsiye ederim . 1. Kitabı bitirdim ikincisine en yakın zamanda başlayacağım inşallah.. Bir müslümanın felsefeye bakış açısını netleştiren bir eser..
Felsefe Dersleri 1
Felsefe Dersleri 1Murtaza Mutahhari · İnsan Yayınları · 201432 okunma
Reklam
398 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Ders niteliğinde olması ve çok detaylı dizinli felsefe bilgilerini kapsayan güzel bir eser. tavsiye ederim okunmalıdır ve okutmalidir. Bu tarz eserler çoğalmalı 2 kitabı okumak için sabırsızlanıyorum.
Felsefe Dersleri 1
Felsefe Dersleri 1Murtaza Mutahhari · İnsan Yayınları · 201432 okunma
Tevhid ekolüne mensup olanlarla muvahhidlerin bir grubunun meçhulleri için tabiat ötesi adeta bir depo gibidir. Bilmedikleri, anlamadıkları ve tabiî sebebini keşfedemedikleri her şeyi hemen tabiat ötesine dayandırmaktadırlar. Tabiat ötesi tesiri, kendi inançlarına göre bir istisnanın meydana geldiği, bir düzen çatışmasının ve bir hesap karışmasının olduğu yer ve durumlarda kabul etmektedirler. Bu konuda tabiî illeti bulamadıklarında onun yerine tabiat ötesi bir illeti koydukları için birincisi; tabiat ötesinin de kendime göre bir kanununun ve bir hesabının olduğundan, ikincisi; bir illet, maddî, tabiî olan bir illetin yerine konulursa onun da bizatihi maddi, tabiî ve madde ve tabiat ile eşit ve aynı derecede olacağından, o artık tabiat ötesi olmadığı için tabiatın ve tabiat ötesinin birbirlerinin enleminde değil boylamında yer almış olduklarından ve ne tabiî bir illetin tabiat ötesi bir illetin yerine konulabileceğinden ne de tabiat ötesi bir illetin tabiî bir illet derecesinde yer alabileceğinden habersizdirler. Kur’ân, düzen çatışmasının ve hesap karışmasının olduğu sanılan yerlerde asla tevhîdi ispat etmek için delil ileri sürmez. İnsanların, tabiî sebeplerimi ve başlangıcını bildikleri konularda delil getirir ve bizâtihi evrende kurulu olan bu düzeni kanıt olarak gösterir. Sf. 39-40
Onlar, yaratıcının dünyayı neden arzu edilen şekilde yaratmadığı konusunda şaşkındırlar.
Sayfa 154Kitabı okudu
Ebu Reyhan'ın ( Biruni), Ebu Ali'ye (İbn-i Sina) Felsefi Soruları
1.soru: Neden Aristo, feleğin (yer kürenin) gerek merkeze gerekse merkezden dışarıya doğru bir hareketi olmadığı için ne ağır ne hafif olduğunu iddia etmiştir?
Reklam
İbn Rüşd'ün Ebu Ali'den duyduğu yersiz rahatsızlık, Ebu Ali'nin Aristo felsefesinde ortaya çıkardığı sapıklıklar yüzündendir. Ebu Ali bu konuda oldukça açık bir dille şöyle diyor: " Biz kendimize özgü görüşleri çağdaşlarımızın inkârına konu olmasın diye başkalarının dilinden söylüyoruz."
398 syf.
·
Puan vermedi
·
39 günde okudu
Batı felsefecilerinin ve İslam düşünce dünyasının filosofları ile kelam İlmi bilginlerinin, varlığın oluş ve mahiyeti hakkındaki görüşlerini ve münazaralarını makale şeklinde anlatan ve adeta insana beyin cimnastiği yaptıran güzel ve bir o kadar da kafa karıştırıcı bir eser. Kainattaki bir takım varlıkların ve olguların mahiyetini merak edenler için tavsiye edebileceğim bir kitap. İlgili olanlar için Kitabın 2. serisi de var
Felsefe Dersleri 1
Felsefe Dersleri 1Murtaza Mutahhari · İnsan Yayınları · 201432 okunma
Mantık ‘doğru düşünme kanunu’dur. “Mantık, zihni hatalı düşünmekten alıkoyan ve zihni denetleyen yasa ve kural türünden aletlerdir”.
Sayfa 240 - İnsan yayınlarıKitabı okudu
İslami Bilimler Külliyatı
Dünyada diğer kültür ve medeniyetlerden faydalanmamış olan hiçbir kültür yoktur. O halde söz konusu olan bir kültürün diğer kültür ve medeniyetlerden faydalanıp faydalanmaması değil, faydalanmanın şekli ve niteliğidir.
Sayfa 236 - İnsan yayınlarıKitabı okudu
Reklam
İslami Bilimler Külliyatı
Bir kültürün bağımsız bir şahsiyete, katışıksız ve saf bir hayata ve öze mi sahip olduğunu, yoksa diğer kültürlerden devşirme mi olduğunu bilebilmemiz için o kültüre egemen sebepleri, hareket ve gelişme yönünü ve kendisini meydana getiren seçkin unsurları dikkate almamız gerekir.
Sayfa 236Kitabı okudu
İslami Bilimler Külliyatı
İslami kültür, dünya kültürleri içerisinde özel bir kültür olup kendine özgü bir dizi özelliklere ve yine kendine özgü bir ruh yapısına sahiptir.
Sayfa 236 - İnsan yayınlarıKitabı okudu
Tevhîd ve tekâmül
Bir kısım insanların Allah’ı tanıma ve tevhid konusuna ilişkin düşünce tarzları, Allah’ı müspet değil menfi yolla tanımaya yöneliktir. Allah’ı kendi malumatları arasında değil meçhulleri arasında aramakta, yani bildikleriyle değil bilemedikleriyle Allah’a ulaşmaya çalışmaktadırlar. Bir hadisenin sebebinin açıklanması hususunda çaresiz kaldıkları her yerde Allah’ı ortaya sürmekte ancak Kur’an, Allah’ı işin başında değil mevcut ve kurulu nizamda, menfi ve meçhul sebepler yoluyla değil, bilinen ve müspet yolla insana tanıtır.
Sayfa 47 - İnsan yayınlarıKitabı okudu
20 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.