Uzun zamandır seçerek okumaya okumaya ayırdığım vaktin sonunda kendime bir şeyler katacak olmanın mesruriyetine sarılarak okumaya gayret ederken araya bu kitabı sokmuş olmanın pişmanlığını ifadeye medar kelime bulamıyorum!.. Evet Ferhan Şensoy alanında belki rakipsiz farklı bir yere sahip olabilir başarılı olmuştur ayrı bir terane hele yazdığı oyunlar, diğer kitapları kullandığı hiciv diline ve uslubuna sahip başka kimseyi tanımam oraya girmiyciğim ama şu kitabı okumak safi vakit kaybı hoş çoğu sayfada ziyadesiyle yer kaybı ile dolu olduğu içün hızla bitti gitti 800 küsur sayfadan kendime katacak bir şey olmanın burukluğu ile yolladım kütüphanemin en ücra köşesine...
Ferhan Şensoy Türk tiyatrosunun önde gelen isimlerinden biri. Hem kabare tiyatrosunun ustalarından hem de toplumsal eleştiriyi mizahla harmanlama da gerçekten usta bir sanatçıydı. Türkiye'nin kültürel ve sosyal dinamiklerine ışık tutan, eğlencenin yanı sıra derin anlamlar barındıran oyunlar yazmıştır.
Kişisel deneyimlerimden bahsedecek olursam Ferhan Şensoy'u tanımakta çok geciktiğimi düşünüyorum. Herhangi bir oyununu izlememiş olsam da bu kitapla başlamakta benim için bir artı yön olarak değerlendiriyorum.
FerhAntoloji'nin içeriği yaklaşık otuz beş yıllık birikimden oluşuyor. Şensoy'un günümüze kadar kaleme aldığı eserlerden, yayımlanmamış bir takım skeçlerden ve şiirsel temalı düz yazılarından oluşuyor. Yazar kendi yaşam öyküsünden de bahsederken bunu okunabilecek en eğlenceli biçimde anlattığını belirtmem gerek.
Tiyatro metinlerinin ilk 200 sayfasında yer alan kısımları sabırla okumaya çalıştım. İzlemediğim bir şeyi okumak oyunun görselliğe ve işitselliğe dayandığından olağanüstü bir etki yaratmadı. Sahnelenmiş oyunları izleyip öyle okumak ve yorum yapmak daha doğru olacaktır.
Muhalif kişiliğinden bahsedecek olursam kendi döneminin önemli toplumsal ve siyasi konularına cesurca değinmiş, iktidarın baskılarına karşı duruş sergileyen, eserlerinde adalet, eşitlik ve insan hakları gibi evrensel değerleri ön plana çıkardığını söyleyebilirim. Yaşamı ve eğitim hayatı epey hareketli geçmiş bu ömrünü sanatla doldurup bizlere güzel ve düşündürücü eserler bırakmıştır. Kendisinin Galatasaray Lisesi'nde öğrenim gördüğü dönemlerde gençliği de epey çılgın geçmiş ilk sayfalarda bu anıları okurken gülümsemeden geçemedim.
Aslen Samsun Çarşamba'lı olduğu ama gençliğinin büyük bir kısmını İstanbul Beyoğlu'nda geçiren Şensoy o dönemlerde Beyoğlu semtinin uğrak yerlerini kitabına da
Memleketinin RH pozitif davalarından sıyrılarak kendi pozitif davasının peşine düşen Ferhan Şensoy'un eserlerinden bizzat kendi eliyle seçtiği alıntılar halinde özyaşamsal hikayesi sadece üstadı tanımak için değil tiyatromuzun elli yılına dair anektodlar açısından da çok kıymetli.
FerhAntolojiFerhan Şensoy · Bilgi Yayınevi · 2014238 okunma
Böyle bir eserin olması çok güzel. Ferhan Şensoy oyunculuğu ve mizah anlayışını çok sevdiğim bir sanatçı. Böyle toplu bir antoloji eserinin olduğunu yeni öğrendim. Bence her kütüphanede bulunmalı.
Ferhan Şensoy çok yönlü ve çok üretken bir sanatçı. Yazar, oyuncu, şair, yönetmen...Ama en dikkat çekici yönü tiyatroculuğu olsa gerek. Turneler, yüzlerce binlerce kez oynanan oyunlar, yurtdışı sanat çalışmaları, perde aralarında bile metin yazarlığı yapması vs. başdöndürücü bir çaba içinde olduğunu gösteriyor. Türkiye'de Kel Hasan ile başlayan ve sırayla ondan İsmail Dümbüllü-Münir Özkul'a geçen tiyatronun simgesel kavuğunu 1989'da devralmıştır.
Sanatçının izlediğim bazı oyunları olmakla birlikte ilk kez bir kitabını okudum. FerhAntoloji. Tesadüf ki bu kitabı, oyunlarından, denemelerinden, şiirlerinden kapsamlı derlemelerin bulunduğu bir kitap. En güzel tarafı da bu seçkileri yazarın kendinin seçmesi. Bu seçkilerin bir kısmı da daha önce yayınlanmamış yazılarından oluşuyor.
Ferhan Şensoy, kendine özgü espri anlayışı olan, kelime oyunlarını çok kullanan, hızlı düşünen ve hızlı konuşan şahsına münhasır bir sanatçı. Eserlerinde hiciv ve eleştiri sıktır, argoya kaçan kelimeleri de oldukça yaygın kullanır. Ancak onun bu terminolojisine alıştığınızda, oldukça kaliteli bir oyun izlediğinizi farkedeceksiniz.
FerhAntolojiFerhan Şensoy · Bilgi Yayınevi · 2014238 okunma
- Abi Tolga Çevik'in Arkadaşım Hoşgeldin programının bölümleri YouTube'a yüklenmiş.
- Evet evet, düştü önüme dün.
- Ata Demirer Trt'de konuk olarak katıldığı programda yeni bir proje olduğunu duyurdu.
- Evet evet o da önüme düştü.
- Yılmaz Erdoğan'ın Sen Hiç Ateş Böceği Gördün mü filmini izledin mi peki?
- İzlemez olur muyum yahu! Neydi öyle yaa! O adam ülkeye fazla be. Yönetiyor, yazıyor, oynuyor... Ama biliyor musun merak eritmiyor değilm nasıl buralara geldi?
- Vedat Günyol'un torpiliyle Ferhat Şenso muydu adı neydi? Neyse işte onun nöbetçi tiyatrosunda başlamış tiyatroculuğa. Tiyatronun kitap standında Ferhat'ın kitaplarını satarmış hatta.
- Yuh, voov... Şu an nasıl tepki versem ki acaba? Sen şu sanatçıyı bir araştırsana "internet aleyhisselamdan".
- Dur, açmıştım zaten. Hah... Evet, okuyorum?
- Dinliyorum.
- Ferhan Şensoy...
- Neemış?
- Ferhan Şensoy.Türk tiyatro, sinema ve televizyon oyuncusu; roman, deneme, günlük, televizyon dizisi ve film senaryoları yazarı, şair ve Ortaoyuncular tiyatro topluluğunun kurucusudur.
- Bu bir kişi mi? Yoksa iki kardeşler de birinin adı Ferhan, bir diğerinin adı Şensoy mu?
- Yok yahu tek kişi... Devam ediyorum. Tek kişilik oyunu Ferhangi Şeyler, 1987 yılından beri aralıksız devam eden en tanınmış oyunudur.
Birçok kesim tarafından Ferhangi Şeyler'in stand-up komedilerinin ilham kaynağı olduğu düşünülse de, kendisi bunu "Ferhangi Şeyler’den etkilenmiş olabilirler ama Ferhangi Şeyler bir stand up değildir." diyerek açıklamıştır. Kel Hasan Efendi'den günümüze gelen Ortaoyuncuları Kavuğu'nu Münir Özkul'dan devralmış ve Rasim Öztekin'e devretmiştir.
Daha neler neler değerli okurlar, ya da okumaya çalışanlar. Kendisini anlattığı iki biyografik romanında ustaya hayran olunası çok şey var. Üstelik Uluslararası... Misal önceki yıl Şahları
FerhAntolojiFerhan Şensoy · Bilgi Yayınevi · 2014238 okunma
aynı çekmecede duruyor
Tütünlerle paralar
Tütün kokuyor param
Parasızlık kokuyor pipom
Bunun gibi yayımlanmamış harika şiirlerin de bulunduğu Ferhan Şensoy'un lise yıllarından başlayarak kendisi hakkında ipuçları bulabileceğiniz harika bir eser. Alın, edinin, okuyun. Piyasa kitaplarına benzemez.
FerhAntolojiFerhan Şensoy · Bilgi Yayınevi · 2014238 okunma
Ferhan Şensoy, Türk tiyatro, sinema ve televizyon oyuncusu; roman, deneme, günlük, televizyon dizisi ve film senaryoları yazarı, şair ve Ortaoyuncular tiyatro topluluğunun kurucusudur.
Tek kişilik oyunu Ferhangi Şeyler, 7 Mart 1987 'den beri aralıksız devam eden en tanınmış oyunudur. Birçok kesim tarafından Ferhangi Şeyler'in stand-up komedilerinin ilham kaynağı olduğu düşünülse de, kendisi bunu "Ferhangi Şeyler’den etkilenmiş olabilirler ama Ferhangi Şeyler bir stand up değildir." diyerek açıklamıştır. Kel Hasan Efendi'den günümüze gelen Ortaoyuncuları Kavuğu'nu Münir Özkul'dan devralmış ve Rasim Öztekin'e devretmiştir.
Her oyununa emeği geçenlere, zaman gözetmeksizin oyun gelirlerinden pay vererek mali olarak da Türk Tiyatrosu'nda kendine özgü bir yer edinmiştir.
2021 Haziran ayında anjiyo geçiren, ardından da anjiyoya bağlı olarak gelişen komplikasyonlar nedeniyle tedavi görmeye başlayan usta sanatçı, tüm müdahalelere rağmen 31 Ağustos 2021 tarihinde 70 yaşında vefat etmiştir.